Droge huid verbeteren? Zo doe je dat!
Je bent helemaal klaar met je droge huid. Dat trekkende gevoel dat zich ieder moment van de dag op doet. Schilfers die naar beneden dwarrelen. Wat zou het fijn zijn om gewoon een gezonde huid te hebben. Gelukkig is voor elk probleem een oplossing! Ik vertel graag meer over hoe je je droge huid kunt verbeteren.
De droge huid
Laten we bij het begin beginnen. Hoe ontstaat een droge huid eigenlijk? Je huid is te vergelijken met een jas. Het vormt een barrière tussen je lichaam en de buitenwereld. Het beschermt je tegen weersomstandigheden, bacteriën, virussen, vuil. Maar houdt ook de nodige stoffen binnen, zoals eiwitten, mineralen en vocht. Maar juist dat laatste verliest je huid al snel bij een droge huid. Dat komt doordat de barrièrefunctie (de ‘jasfunctie’) niet meer goed werkt. En wanneer er minder vocht in de huid vastgehouden wordt, ontstaat het trekkende gevoel, schilfers of rode plekjes.
Zoveel mogelijk water?
Om een droge huid weer te herstellen, is hydratatie nodig. En wat associëren we vaak met vocht: water. Het zou zo fijn zijn dat slechts een paar keer per week in bad liggen helpt. Maar (heet!) water droogt je huid juist uit. Het is daarom belangrijk om op te passen met de hoeveelheid douchen en in bad gaan. Ook omdat je hierbij vaak een lekker zeepje gebruikt, dat geurende ingrediënten kan bevatten. Pepermunt, citrus, eucalyptus zijn allerlei geurstoffen die je huid meer laten uitdrogen.
Juiste verzorging
Gebruik daarom verzorgingsproducten die wél de huid voeden en hydrateren. Als het product hyalorunzuur, glycerine of niacinamide bevat, zit je goed voor een droge huid. Deze stoffen zijn te vinden in verschillende reinigers. Maar ook een crème regelmatig opsmeren is nodig om je huid te laten herstellen en ondersteunen. Kies liever niet voor een vette crème. Het voelt alsof dit je huid diep reinigt, maar maakt je huid eigenlijk alleen maar lui. Je huid maakt zelf ook al vetten aan. Smeer een crème op die je huid stimuleert zelf aan het werk te gaan.
Vraag professioneel advies
Extra aanvulling
En, een ingrediënt die ook waardevol is voor je droge huid is lipiden. Dit is een lichaamseigen stof, dat je huid helpt vocht vast te houden. Door een warme douche, de kachel of airco op werk of ontsmettingsmiddelen verdwijnt lipiden. Daardoor ontstaat dus ook je droge huid! Maar met de juiste (klein moleculaire) producten die diep in je huid doordringen, kan lipiden weer aangevuld worden. Daardoor komt je vochtgehalte in balans.
Handje helpen met voeding
Naast alle externe factoren, blijft er nog een belangrijk puntje over als het gaat om hydrateren. Je voeding speelt namelijk ook een grote rol. Zodra je je huid goed verzorgt met producten, maar veel ongezond eet wil je huid niet altijd meewerken. Zorg er daarom ook voor voldoende vocht binnen krijgt via voeding. Dat betekent genoeg water drinken, minimaal twee liter per dag. En verschillende groente- en fruitsoorten eten, zodat de vitaminen en mineralen van binnenuit het goede werk kunnen verrichten. Denk aan komkommer, bleekselderij, aardbeien, watermeloen.
Advies van ons
Door deze tips aan te houden kom je al een heel eind. Maar om zeker te zijn dat je je droge huid op de goede manier verhelpt, geven we je graag professioneel advies. Bij Xanne’s Beautysalon bieden we verschillende behandelingen aan, met als aanvulling verzorgingsproducten voor thuis. Tijdens een intakegesprek leren we jou en huid graag goed kennen. Neem gerust contact op een afspraak te maken of voor vragen!
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.