droge-huid

Droge huid verbeteren? Zo doe je dat!

Je bent helemaal klaar met je droge huid. Dat trekkende gevoel dat zich ieder moment van de dag op doet. Schilfers die naar beneden dwarrelen. Wat zou het fijn zijn om gewoon een gezonde huid te hebben. Gelukkig is voor elk probleem een oplossing! Ik vertel graag meer over hoe je je droge huid kunt verbeteren.

De droge huid

Laten we bij het begin beginnen. Hoe ontstaat een droge huid eigenlijk? Je huid is te vergelijken met een jas. Het vormt een barrière tussen je lichaam en de buitenwereld. Het beschermt je tegen weersomstandigheden, bacteriën, virussen, vuil. Maar houdt ook de nodige stoffen binnen, zoals eiwitten, mineralen en vocht. Maar juist dat laatste verliest je huid al snel bij een droge huid. Dat komt doordat de barrièrefunctie (de ‘jasfunctie’) niet meer goed werkt. En wanneer er minder vocht in de huid vastgehouden wordt, ontstaat het trekkende gevoel, schilfers of rode plekjes.

Zoveel mogelijk water?

Om een droge huid weer te herstellen, is hydratatie nodig. En wat associëren we vaak met vocht: water. Het zou zo fijn zijn dat slechts een paar keer per week in bad liggen helpt. Maar (heet!) water droogt je huid juist uit. Het is daarom belangrijk om op te passen met de hoeveelheid douchen en in bad gaan. Ook omdat je hierbij vaak een lekker zeepje gebruikt, dat geurende ingrediënten kan bevatten. Pepermunt, citrus, eucalyptus zijn allerlei geurstoffen die je huid meer laten uitdrogen.

Juiste verzorging

Gebruik daarom verzorgingsproducten die wél de huid voeden en hydrateren. Als het product hyalorunzuur, glycerine of niacinamide bevat, zit je goed voor een droge huid. Deze stoffen zijn te vinden in verschillende reinigers. Maar ook een crème regelmatig opsmeren is nodig om je huid te laten herstellen en ondersteunen. Kies liever niet voor een vette crème. Het voelt alsof dit je huid diep reinigt, maar maakt je huid eigenlijk alleen maar lui. Je huid maakt zelf ook al vetten aan. Smeer een crème op die je huid stimuleert zelf aan het werk te gaan.

Vraag professioneel advies

Extra aanvulling

En, een ingrediënt die ook waardevol is voor je droge huid is lipiden. Dit is een lichaamseigen stof, dat je huid helpt vocht vast te houden. Door een warme douche, de kachel of airco op werk of ontsmettingsmiddelen verdwijnt lipiden. Daardoor ontstaat dus ook je droge huid! Maar met de juiste (klein moleculaire) producten die diep in je huid doordringen, kan lipiden weer aangevuld worden. Daardoor komt je vochtgehalte in balans.

Handje helpen met voeding

Naast alle externe factoren, blijft er nog een belangrijk puntje over als het gaat om hydrateren. Je voeding speelt namelijk ook een grote rol. Zodra je je huid goed verzorgt met producten, maar veel ongezond eet wil je huid niet altijd meewerken. Zorg er daarom ook voor voldoende vocht binnen krijgt via voeding. Dat betekent genoeg water drinken, minimaal twee liter per dag. En verschillende groente- en fruitsoorten eten, zodat de vitaminen en mineralen van binnenuit het goede werk kunnen verrichten. Denk aan komkommer, bleekselderij, aardbeien, watermeloen.

Advies van ons

Door deze tips aan te houden kom je al een heel eind. Maar om zeker te zijn dat je je droge huid op de goede manier verhelpt, geven we je graag professioneel advies. Bij Xanne’s Beautysalon bieden we verschillende behandelingen aan, met als aanvulling verzorgingsproducten voor thuis. Tijdens een intakegesprek leren we jou en huid graag goed kennen. Neem gerust contact op een afspraak te maken of voor vragen!

Datum: 13 juni 2023