kinderen

‘Kinderen willen gezien en gehoord worden’

Achttien jaar werkte ik in het onderwijs. Als intern begeleider zag ik vooral kinderen met wie het niet zo goed ging. Ik praatte met hun ouders, zag hun zorgen en voelde ze ook echt. Hun kinderen hadden op sociaal-emotioneel vlak meer tijd en aandacht nodig dan ze van hun juf of meester konden krijgen. Ik ben heel dankbaar dat ik ze als kindercoach die tijd en aandacht wél kan geven.

Kinderen met weinig zelfvertrouwen

De kinderen die ik in mijn praktijk zie, zitten niet lekker in hun vel. Ze hebben vaak weinig zelfvertrouwen, last van (faal)angst of boze buien, het lukt ze niet goed om vrienden te maken, ze zien erg op tegen de middelbare school of worden gepest. Samen met de ouders formuleer ik tijdens het intakegesprek de doelen van het traject. Ook vraag ik altijd aan het kind zelf wat hij graag wil bereiken: wat is zijn wens?

Kwaliteiten en talenten

Deze wens hangen we samen in de wensboom in mijn praktijk. Tijdens de sessies die volgen, zet ik werkvormen in die aansluiten bij de doelen en bij de interesses van het kind. Denk aan creatieve opdrachten, spelletjes en sportieve activiteiten. Voor de meeste kinderen is een bezoekje aan mijn praktijk een uitje. Ze ervaren het niet als een behandeling. Samen met het kind ga ik altijd op zoek naar zijn kwaliteiten en talenten. Die kunnen kinderen vaak gebruiken bij dingen die nog lastig voor hen zijn.

Een beetje begrip

Kinderen zijn net mensen: ze willen gezien en gehoord worden. Vorige maand begeleidde ik een 7-jarige jongen die tijdens de hockeytraining regelmatig boos van het veld liep. Kortsluiting. Zijn moeder, die tevens zijn coach was, riep hem terug. Hij was hier om te trainen niet om te mokken. ‘Maar’, zei de jongen tegen mij, ‘zij luistert niet naar mij, dus ik ook niet naar haar.’ Het enige wat het jochie op dat moment van zijn moeder wilde, was een beetje begrip en heel misschien een knuffel. Dat heb ik met moeder besproken.

‘Samen met het kind ga ik op zoek naar zijn kwaliteiten en talenten’

Meer knuffels

Een week later mailde de moeder: ‘Ik heb vorige week bij hockey een paar keer gezegd ‘Ik heb je gehoord, we praten er thuis over’ en wat meer knuffels tussendoor gegeven. Dit werkte heel goed. Bizar eigenlijk. Blijkbaar moet ik naast trainer vooral ook moeder blijven.’ Supertrots ben ik op deze moeder én haar zoontje!

Opvoedtips

Deze drie opvoedtips werken bijna altijd:

  • 1. Het mooiste wat je je kind kunt geven, is oprechte aandacht en tijd. Geef dit dan ook regelmatig. Die appjes en mailtjes kunnen echt wel even wachten.
  • 2. Wees niet te streng voor jezelf en voor je kind. Een dag geen groente of fruit is echt geen ramp. Een avond laat naar bed ook niet. Het enige waar je kind echt niet zonder kan, is jouw liefde.
  • 3. Probeer eens te reageren op het gevoel achter het gedrag. Smijt je kind met de deur? Onderzoek dan welke emotie hieronder zit en ga daar, als iedereen weer rustig is, over in gesprek. Gedrag is slechts het topje van de ijsberg. Daaronder zit zoveel meer.
Datum: 04 december 2018