Risicovol spel
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig? Dit wordt ook wel risicovol spel genoemd: spelen waarbij niet alle risico’s zijn uitgesloten of van tevoren zijn afgedekt. Vallen en weer opstaan, net als in het echte leven, daar leren kinderen van. Maar hoe doen we dit binnen het werken met kinderen? En wat vinden hun ouders eigenlijk van?
Ontdekken
De oudere kids bij de BSO (van zeven of acht jaar oud) krijgen veel ruimte om de omgeving te ontdekken. Bomen klimmen, bootje varen, slacklinen, noem maar op. Dit zorgt voor veel plezier met elkaar naast de ‘gewone’ sport- en spelactiviteiten. Daarbij hoort ook het spelen met echt materiaal, zoals oude pannen, serviesgoed, tonnen en andere gebruiksartikelen. Maar ook met de hamer, zaag en met hout en spijkers om te bouwen en af en toe een klein ‘fikkie’ te stoken.
Eigen ding
Kinderen willen worden uitgedaagd, hun eigen ding doen. Zonder steeds de tussenkomst van volwassenen. Hoe vaak hoor je niet ‘pas op, kijk uit, dadelijk val je’? Hoe vaak zie je niet de ‘opvangarmen’ van ouders of medewerkers van de kinderopvang bij klimrekken, glijbanen en dergelijke? Allemaal uit liefde en bescherming ingegeven. Maar is het altijd nodig? Het beschermende gedrag van volwassenen kan ook belemmerend werken op het zelfvertrouwen van kinderen.
Sportief en gezond
Tegenwoordig spreken we wel eens van een ‘achterbank- of bakfietsgeneratie’. Anders dan vroegere jaren worden kinderen heel beschermd opgevoed. In veel gevallen fietsen ze pas laat zelf, spelen ze weinig buiten en zijn ze vaak achter een beeldscherm te vinden. Bij onze kinderopvang staan sportief en gezond (buiten) bewegen, het liefst in de natuur, hoog op het lijstje. Kinderen vinden het heerlijk en onze medewerkers, allen in het bezit van het certificaat ‘Sport-pedagogisch medewerker’, genieten ook.
Een pleister is zo geplakt
Avontuur
En ouders? Soms vinden ze onze avonturen spannend, maar vaker vinden zij het juist heel leuk dat hun kinderen bij en met ons op avontuur gaan om dingen te beleven.
Goede begeleiding
Er is vanzelfsprekend wel een belangrijke voorwaarde: we zorgen altijd voor goede (pedagogische) begeleiding, nabijheid en veiligheid in de omgeving. We maken goede afspraken met de kinderen en, als er water in de buurt is, dat ze een zwemdiploma hebben. En ja, dan zullen ze eens vallen of zich bezeren, een bult, een snee, een schaafwond, of misschien zelfs een gebroken arm… Het hoort bij het opgroeien. Een pleister is zo geplakt. Een arm in het gips is wat lastiger, maar je hebt er – als het goed is – wel wat van geleerd!
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.