ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen door het openmondgedrag

Ademhalen door onze mond, we doen het allemaal weleens. Misschien omdat je verkouden bent en simpelweg niet door je neus kunt ademen, maar misschien ook wel omdat je niet anders gewend bent. Wanneer je mond vaak openstaat en vaak door je mond ademt, noemen we dat ‘openmondgedrag’. Dit gedrag kan voor verschillende klachten zorgen en is daarom belangrijk om af te leren.

Openmondgedrag

Bij Jumelet Logopedie behandelen we regelmatig kinderen en volwassenen die problemen hebben met oro-myofunctionele problemen. Dit zijn problemen die te maken hebben met de spieren in onze mond. Bij het open mondgedrag ligt je tong slap in je mond, drukt de tong krachtig tegen de tanden en adem je door je mond. Het is belangrijk om dit gedrag af te leren, het kan namelijk zorgen voor verschillende klachten, maar heeft bovendien gevolgen voor de stand van de tanden en kiezen.

Oorzaken

Het open mondgedrag kent verschillende oorzaken. Bij kinderen kan duimen of speengebruik het probleem zijn. De tong blijft dan uit gewoonte onder in de mond liggen, hierdoor blijft de mond makkelijk openstaan met het gevolg dat het kind door zijn mond gaat ademen. Een verkoudheid kan ook het probleem zijn. Het is dan erg lastig, of zelfs onmogelijk, om door de neus te ademen. Dit maakt het door de mond ademen noodzakelijk. Maar ook voortanden die naar voren staan, vergrote amandelen, allergieën of slappe mondspieren kunnen openmondgedrag veroorzaken.

Vuile lucht

De normale manier van ademhalen is door onze neus. Dat is nodig, want de neus zuivert de lucht die je inademt. Zo krijg je geen vuile lucht binnen en blijf je een stuk gezonder. Wanneer je door je mond ademt krijg je ongezuiverde, koude en droge lucht binnen. Hierdoor kun je last krijgen van keeplijn, kriebelhoest, ontstekingen, ontstoken amandelen en een verstopte neus. De neus maakt de lucht daarnaast vochtig waardoor je geen droge mond of keel krijgt. Deze functie voorkomt een chronische neusverstopping en verkoudheid.

Ademhalingsproblemen kunnen voor vervelende klachten zorgen

Slikken

Met een open mond kan eten en praten erg lastig zijn. Ook kan het voorkomen dat je veel kwijlt en minder goed kunt ruiken. Dit komt doordat je met een open mond niet kunt slikken. Probeer maar eens. Normaal slikken kan alleen met gesloten lippen terwijl de tong achter de tanden en tegen het gehemelte aandrukt. Bij een open mond zijn de lippen slap en open. Dit maakt slikken dus onmogelijk.

Door de neus ademen

Met het open mondgedrag is het zaak om weer door je neus te leren ademen. Wanneer je dit weer normaal kunt doen zul je merken dat je vanzelf weer goed en regelmatig gaat slikken. Dit is van belang voor niet alleen de groei, maar ook voor de stand van het gebit, de kaak en het gehemelte. Goed slikken voorkomt bovendien een oorontsteking en heeft positieve effecten voor je houding, zo gaat het een holle rug tegen.

Logopedie Jumelet

Als je last hebt van het open mondgedrag, kun je terecht bij Jumelet Logopedie. Door Oro-myofunctionele therapie (OMFT), een oefentherapie, richten we ons op het herstellen van het verstoorde evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je weer normaal door je neus leert ademen. Bij Jumelet Logopedie hebben we meerdere logopedisten die gespecialiseerd zijn in dit behandelgebied. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Date: 03 maart 2020