Warm-hebben

Behoefte aan warmte? Zo krijg je dat voor elkaar!

Huissloffen aan, kachel opstoken en laat die regen maar vallen. We zitten inmiddels weer een tijdje in de donkere periode van het jaar. Tijdens de wintermaanden wordt ons wereldje toch wat kleiner en dat hoeft geen straf te zijn, zolang we maar weten hoe we het warm moeten krijgen. Natuurlijk, je kunt de thermostaat een draai geven, maar waarom zou je je inwendige kachel niet wat harder zetten? Dat scheelt niet alleen een aantal bomen, maar ook je budget gaat er goed bij. Hierbij een aantal tips om comfortabel en rozig de winter door te komen.

Kouprikkels voor meer warmte

Douche in de ochtend 30 seconden koud af. Je leest het goed: je beschermt je tegen kou door korte kouprikkels. Onze schildklier is een orgaan dat reageert op temperatuurprikkels en is te vergelijken met een kachel met thermostaat. Wanneer de schildklier kou waarneemt zal deze ‘aanspringen’ en uit bruin vet warmte maken. Bruin vet is zacht en eenvoudig te verbranden. Ook zal de schildklier het witte opslagvet omzetten naar bruin vet. De paradox is dat hoe langer je in warmte bent, hoe minder je het voelt. Daarom is het heel goed om halverwege de dag even een wandelingetje te maken buiten. Dan voel je pas weer hoe warm het werkelijk in huis is.

Gebruik kruiden die verwarmen

Sommige kruiden kunnen de warmtebeleving positief beïnvloeden. Gember is een topper wat dit betreft. Je kunt het vers kopen op de markt of gedroogd in stukjes in de drogisterij. Hier kun je thee mee maken. Het kan zijn dat je er te sterk op reageert. Gember is zo ontzettend krachtig dat je er maar weinig van nodig van hebt. Je hoeft dus niet elke dag een ‘gembershot’ te nemen. Kaneel, kardemom, anijs, cayennepeper, chilipeper en geelwortel hebben ook een verwarmend effect. Het merendeel van deze kruiden zie je vaak terug in ayurvedische thee. Zo is de ‘Yogi tea classic’ gebaseerd op een duizenden jaren oud Indiaas recept.

Je kunt de kachel hoger draaien als je het koud hebt, maar je kunt er ook voor zorgen dat je lichaam zichzelf verwarmt!

Verwarmende voeding

Als je kijkt naar voeding, dan zie je dat eiwit de meeste warmte geeft. Dit wordt het thermogeen effect genoemd. Eieren, vis en vlees bevatten veel verwarmend eiwit. Peulvruchten ook, maar deze kun je beter eerst goed weken en vervolgens doorkoken voordat je ze consumeert. De schuimige stoffen in een blikje kikkererwten of linzen zijn ‘saponinen’. Saponinen hebben de vervelende eigenschap dat ze darmen prikkelen, wat juist spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Weglekkende warmte

En tot slot is het verstandig om uit te kijken met te veel alcohol in de kou, zoals tijdens de après-ski. Alcohol wordt door de lever afgebroken waardoor dit orgaan meer warmte produceert. Maar alcohol heeft ook een bloedvatverwijdend effect. Dit geeft de beleving van warmte, maar je lekt het juist weg. Onderkoeling is geen pretje en kan levensgevaarlijk zijn. De Sint-Bernhard reddingshond met een vaatje rum rond zijn nek is een fabeltje, het werd nooit toegepast.

Meer weten?

Voor een lekkere verwarmende winterthee of wat losse kruiden kun je altijd terecht bij Drogisterij De Rode Pilaren.

Datum: 24 januari 2022