
Bekkenpijn tot na de bevalling: hoe kom je er vanaf?
De komst van je baby. Een onvergetelijk moment, waardoor veel vaders en moeders een lange tijd op een roze wolk leven. De lange, soms pijnlijke weg van de zwangerschap is voorbij en de beloning is eindelijk hier! Maar ondanks dat het lijkt alsof ‘het doel’ bereikt is, is dit pas het startsein voor veel bijkomende klachten na de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen te maken met bekkenpijn en krijgen te horen dat dit erbij hoort en er niks aan te doen is. Maar onnodig een lange tijd met pijn rondlopen is helemaal niet nodig.
Veelvoorkomend probleem
Meestal beginnen bekkenklachten al aan het begin van de zwangerschap. Het bekken verweekt, zodat de baby makkelijk naar buiten kan. Daarbij groeit de baarmoeder en verandert je houding omdat je buik ineens een zwaar object is geworden die je dagelijks moet meeslepen. Al deze zaken opgeteld kunnen ervoor zorgen dat het bekken verkeerd wordt belast en dat dit zelfs leidt tot bekkenpijn. Een veelvoorkomend probleem, wat bijna de helft van de zwangere vrouwen ervaart.
Verschillende pijnsymptomen
Bekkenpijn kan je herkennen aan een aantal factoren. Er kan pijn vanuit het schaambeen ontstaan, aan de voorkant van de onderbuik in het midden van het bekken. Ook rugpijn in de onderrug, bijvoorbeeld over de gehele breedte of alleen aan één kant, komt hierbij voor. Daarnaast kan je last krijgen van pijn bij het stuitje, wat vaak erger wordt als je moe bent. Tot slot kan er pijn ontstaan bij het opstaan of bij het beginnen met lopen.
Osteopathie is geschikt voor zwangeren en nieuwe moeders
Druk op het bekken
Sommige vrouwen zijn na de bevalling niet direct verlost van deze klachten. Bekkenpijn zorgt er niet voor dat de bevalling zwaarder wordt, maar omgekeerd is het wel zo dat een ontspannen bekkenbodem kan zorgen voor meer ontspanning tijdens de bevalling. Door de bevalling komt er veel druk op het bekken te staan, welke na de bevalling weer volledig moeten aansterken. Denk je dat je last hebt van bekkenpijn? Geen paniek! Er zijn mogelijkheden om hier vanaf te komen.
Hoe helpt osteopathie bij bekkenpijn?
Osteopathie kan een effectieve en prettige behandelmethode zijn voor zowel zwangeren als nieuwe moeders. In principe wordt osteopathie aangeboden aan alle mensen, jong en oud, die lichamelijke klachten ervaren. Maar zeker voor zwangere vrouwen, of voor vrouwen na hun zwangerschap, is osteopathie de moeite waard omdat de behandeling middels zachte handgrepen uitgevoerd wordt. De osteopaat spoort de oorzaak van je klachten op en behandelt ze met de corrigerende handgrepen. Zeker na een zwangerschap kan het evenwicht in het lichaam goed verstoord zijn. De osteopaat helpt de balans weer te herstellen, waardoor de klachten zullen verdwijnen.
Leven is bewegen, bewegen is leven
Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak
osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast kinderen kunnen ook baby’s en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:
- Rug- en nekklachten
- Buikklachten
- Hoofdpijn en migraine
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Slecht slapen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.