omega-3

De invloed van omega 3 op een auto-immuunziekte

Je realiseert je vaak pas hoe waardevol gezondheid is, wanneer je ziek bent. Als het om een griepje of een ander kortdurend ongemak gaat, ben je doorgaans zo weer op de been. Bij een auto-immuunziekte is dat een ander verhaal. Vaak zit je dan voor de rest van je leven aan vervelende klachten én de dagelijkse inname van medicijnen vast. Omega 3-vetzuren hebben een gunstig effect op deze ziektes en spelen een nog grotere rol in het voorkomen van een auto-immuunziekte.

Je immuunsysteem is in de war

Bij een auto-immuunziekte is je immuunsysteem als het ware ‘in de war’. Je lichaam is allergisch voor zichzelf. Het gaat lichaamseigen cellen en stoffen namelijk ineens als lichaamsvreemd zien. Daardoor worden er antistoffen tegen je eigen weefsels gevormd. Er bestaan meer dan tachtig van die ernstige, chronische ziektes. Soms wordt er één bepaald orgaan ‘aangevallen’, zoals de insuline producerende cellen in de alvleesklier bij diabetes mellitus type 1, maar het kan zich ook verspreiden over een deel van of over je gehele lichaam, zoals bij reumatoïde artritis of psoriasis.

Omega 3 ter voorkoming en bestrijding

Studies hebben uitgewezen dat wanneer je in het eerste jaar van je leven genoeg Omega 3 binnenkrijgt, er minder kans bestaat op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Aan die wetenschap heb je natuurlijk weinig wanneer je een auto-immuunziekte krijgt, maar het blijkt dat Omega 3-vetzuren zorgen voor een verminderde ontstekingsgevoeligheid bij verschillende auto-immuunziektes waaronder diabetes mellitus type 1, reumatoïde artritis, psoriasis, colitis ulcerose en de ziekte van Crohn.

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardige vetzuur in tegenstelling tot EPA en DHA die je binnenkrijgt door het eten van vis.

Vet is toch slecht voor je?

Maar hoe kan vet nu goed voor je zijn? Daar word je dik van en is toch juist slecht voor hart- en bloedvaten? Dat is voor een deel waar, maar dan heb je het over verzadigd vet. Verzadigde vetten verhogen het ongunstige cholesterol in je bloed dat je vaten kan doen dichtslibben. Verzadigde vetten vind je in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten en volvette kaas, maar ook in koek, gebak en snacks. Daarom is het beter om voor onverzadigde vetzuren, zoals Omega 3, te kiezen. Ze zijn een bron van brand- en bouwstoffen voor je lichaam.

Omega 3-vetzuren zorgen voor een verminderde ontstekingsgevoeligheid

Zorg voor de juiste voeding

Omega 3 zit in verschillende voedingsmiddelen:

  • vette vis, schaal- en schelpdieren
  • noten en zaden
  • peulvruchten
  • zeewier
  • pompoen
  • avocado
  • groene bladgroenten

De juiste hoeveelheid

Maar hoe weet je nu of je genoeg Omega 3 inneemt? Natuurgeneeskundig therapeut Elvira Zwanikken van Body-Pitstop: ‘Om een Omega 3-tekort vast te stellen maak ik gebruik van een labtest. Eén druppel bloed is dan genoeg om het tekort aan te tonen. Vervolgens adviseer ik je een dosering Omega 3-olie, rekening houdend met je lichaamsgewicht. Na 4 maanden doen we een nieuwe test, en in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’

Voor jou!

Heb jij een auto-immuunziekte en ben je benieuwd wat Omega 3 voor jou kan betekenen? Bij Body-Pitstop in Hilversum zit je goed. Elvira Zwanikken is expert op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Tijd om jouw gezondheid onder de loep te nemen.

Datum: 30 november 2018