De invloed van omega 3 op een auto-immuunziekte
Je realiseert je vaak pas hoe waardevol gezondheid is, wanneer je ziek bent. Als het om een griepje of een ander kortdurend ongemak gaat, ben je doorgaans zo weer op de been. Bij een auto-immuunziekte is dat een ander verhaal. Vaak zit je dan voor de rest van je leven aan vervelende klachten én de dagelijkse inname van medicijnen vast. Omega 3-vetzuren hebben een gunstig effect op deze ziektes en spelen een nog grotere rol in het voorkomen van een auto-immuunziekte.
Je immuunsysteem is in de war
Bij een auto-immuunziekte is je immuunsysteem als het ware ‘in de war’. Je lichaam is allergisch voor zichzelf. Het gaat lichaamseigen cellen en stoffen namelijk ineens als lichaamsvreemd zien. Daardoor worden er antistoffen tegen je eigen weefsels gevormd. Er bestaan meer dan tachtig van die ernstige, chronische ziektes. Soms wordt er één bepaald orgaan ‘aangevallen’, zoals de insuline producerende cellen in de alvleesklier bij diabetes mellitus type 1, maar het kan zich ook verspreiden over een deel van of over je gehele lichaam, zoals bij reumatoïde artritis of psoriasis.
Omega 3 ter voorkoming en bestrijding
Studies hebben uitgewezen dat wanneer je in het eerste jaar van je leven genoeg Omega 3 binnenkrijgt, er minder kans bestaat op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Aan die wetenschap heb je natuurlijk weinig wanneer je een auto-immuunziekte krijgt, maar het blijkt dat Omega 3-vetzuren zorgen voor een verminderde ontstekingsgevoeligheid bij verschillende auto-immuunziektes waaronder diabetes mellitus type 1, reumatoïde artritis, psoriasis, colitis ulcerose en de ziekte van Crohn.
Meervoudig onverzadigde vetzuren
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardige vetzuur in tegenstelling tot EPA en DHA die je binnenkrijgt door het eten van vis.
Vet is toch slecht voor je?
Maar hoe kan vet nu goed voor je zijn? Daar word je dik van en is toch juist slecht voor hart- en bloedvaten? Dat is voor een deel waar, maar dan heb je het over verzadigd vet. Verzadigde vetten verhogen het ongunstige cholesterol in je bloed dat je vaten kan doen dichtslibben. Verzadigde vetten vind je in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten en volvette kaas, maar ook in koek, gebak en snacks. Daarom is het beter om voor onverzadigde vetzuren, zoals Omega 3, te kiezen. Ze zijn een bron van brand- en bouwstoffen voor je lichaam.
Omega 3-vetzuren zorgen voor een verminderde ontstekingsgevoeligheid
Zorg voor de juiste voeding
Omega 3 zit in verschillende voedingsmiddelen:
- vette vis, schaal- en schelpdieren
- noten en zaden
- peulvruchten
- zeewier
- pompoen
- avocado
- groene bladgroenten
De juiste hoeveelheid
Maar hoe weet je nu of je genoeg Omega 3 inneemt? Natuurgeneeskundig therapeut Elvira Zwanikken van Body-Pitstop: ‘Om een Omega 3-tekort vast te stellen maak ik gebruik van een labtest. Eén druppel bloed is dan genoeg om het tekort aan te tonen. Vervolgens adviseer ik je een dosering Omega 3-olie, rekening houdend met je lichaamsgewicht. Na 4 maanden doen we een nieuwe test, en in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’
Voor jou!
Heb jij een auto-immuunziekte en ben je benieuwd wat Omega 3 voor jou kan betekenen? Bij Body-Pitstop in Hilversum zit je goed. Elvira Zwanikken is expert op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Tijd om jouw gezondheid onder de loep te nemen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.