
De invloed van omega 3 op een auto-immuunziekte
Je realiseert je vaak pas hoe waardevol gezondheid is, wanneer je ziek bent. Als het om een griepje of een ander kortdurend ongemak gaat, ben je doorgaans zo weer op de been. Bij een auto-immuunziekte is dat een ander verhaal. Vaak zit je dan voor de rest van je leven aan vervelende klachten én de dagelijkse inname van medicijnen vast. Omega 3-vetzuren hebben een gunstig effect op deze ziektes en spelen een nog grotere rol in het voorkomen van een auto-immuunziekte.
Je immuunsysteem is in de war
Bij een auto-immuunziekte is je immuunsysteem als het ware ‘in de war’. Je lichaam is allergisch voor zichzelf. Het gaat lichaamseigen cellen en stoffen namelijk ineens als lichaamsvreemd zien. Daardoor worden er antistoffen tegen je eigen weefsels gevormd. Er bestaan meer dan tachtig van die ernstige, chronische ziektes. Soms wordt er één bepaald orgaan ‘aangevallen’, zoals de insuline producerende cellen in de alvleesklier bij diabetes mellitus type 1, maar het kan zich ook verspreiden over een deel van of over je gehele lichaam, zoals bij reumatoïde artritis of psoriasis.
Omega 3 ter voorkoming en bestrijding
Studies hebben uitgewezen dat wanneer je in het eerste jaar van je leven genoeg Omega 3 binnenkrijgt, er minder kans bestaat op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Aan die wetenschap heb je natuurlijk weinig wanneer je een auto-immuunziekte krijgt, maar het blijkt dat Omega 3-vetzuren zorgen voor een verminderde ontstekingsgevoeligheid bij verschillende auto-immuunziektes waaronder diabetes mellitus type 1, reumatoïde artritis, psoriasis, colitis ulcerose en de ziekte van Crohn.
Meervoudig onverzadigde vetzuren
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardige vetzuur in tegenstelling tot EPA en DHA die je binnenkrijgt door het eten van vis.
Vet is toch slecht voor je?
Maar hoe kan vet nu goed voor je zijn? Daar word je dik van en is toch juist slecht voor hart- en bloedvaten? Dat is voor een deel waar, maar dan heb je het over verzadigd vet. Verzadigde vetten verhogen het ongunstige cholesterol in je bloed dat je vaten kan doen dichtslibben. Verzadigde vetten vind je in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten en volvette kaas, maar ook in koek, gebak en snacks. Daarom is het beter om voor onverzadigde vetzuren, zoals Omega 3, te kiezen. Ze zijn een bron van brand- en bouwstoffen voor je lichaam.
Omega 3-vetzuren zorgen voor een verminderde ontstekingsgevoeligheid
Zorg voor de juiste voeding
Omega 3 zit in verschillende voedingsmiddelen:
- vette vis, schaal- en schelpdieren
- noten en zaden
- peulvruchten
- zeewier
- pompoen
- avocado
- groene bladgroenten
De juiste hoeveelheid
Maar hoe weet je nu of je genoeg Omega 3 inneemt? Natuurgeneeskundig therapeut Elvira Zwanikken van Body-Pitstop: ‘Om een Omega 3-tekort vast te stellen maak ik gebruik van een labtest. Eén druppel bloed is dan genoeg om het tekort aan te tonen. Vervolgens adviseer ik je een dosering Omega 3-olie, rekening houdend met je lichaamsgewicht. Na 4 maanden doen we een nieuwe test, en in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’
Voor jou!
Heb jij een auto-immuunziekte en ben je benieuwd wat Omega 3 voor jou kan betekenen? Bij Body-Pitstop in Hilversum zit je goed. Elvira Zwanikken is expert op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Tijd om jouw gezondheid onder de loep te nemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.