massage

De juiste massage voor jouw klacht

Je probeert er iedere dag het beste van te maken, maar soms lijkt het alsof je lichaam je tegenwerkt. Je komt moe uit bed, zelfs al heb je de hele nacht goed geslapen. Je voelt de hoofdpijn alweer opkomen bij alleen al de gedachte dat je naar je werk toe moet. Je gaat op zoek naar een oplossing, maar niets lijkt te helpen. Klinkt dit herkenbaar? Wellicht is het dan tijd voor een goede massage..

Gevolgen van stress

Stress, spanning, angst en emoties hebben niet alleen invloed op je mentale gezondheid. Ook in je lichaam kun je op den duur last krijgen van klachten. Soms heb je alleen even het gevoel dat je niet helemaal jezelf bent, maar andere keren voel je jezelf ontzettend beroerd. Dit komt door het hormoon cortisol. Het is op zichzelf een onschuldig en erg nuttig hormoon. Het zorgt ervoor dat we in situaties waarin het nodig is snel en scherp kunnen handelen, bijvoorbeeld als iemand je in het verkeer over het hoofd heeft gezien en je in een seconde uit de weg moet gaan. Bij langdurige stress blijft dit cortisol alleen in groten getale in je lichaam zitten. Dit zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn en spierpijn, en extreme vermoeidheid.

Prikkelbaredarmsyndroom

Stress en spanning kunnen ook een mogelijke oorzaak zijn van prikkelbaredarmsyndroom. Het hormoon serotonine regelt voor een groot deel de bewegingen van je darmen. Bij langdurige stress is de aanmaak van dit hormoon ontregeld. Hierdoor kun je ook klachten in je darmen krijgen, zoals kramp en verstopping. De klachten als gevolg van prikkelbaredarmsyndroom en stressgerelateerde klachten kunnen allebei met shiatsumassage verlicht worden. Hoe gaat dit in zijn werk?

Ieder mens is anders en ook de klachten verschillen per persoon

Verschillende stijlen van shiatsu

Ieder mens is anders en ook de klachten verschillen per persoon. Twee mensen kunnen bijvoorbeeld beide hoofdpijn hebben, maar de oorzaak hoeft hierbij niet hetzelfde te zijn. Binnen shiatsu zijn dan ook verschillende stijlen. Shiatsu is afkomstig uit Japan, waar verschillende leraren met de massagevorm aan het werk gingen. Deze leraren ontwikkelden na verloop van tijd verschillende stijlen om de massage uit te kunnen voeren. Klassieke shiatsu is een massagevorm waarbij vooral met de duimen druk uitgeoefend wordt op het lichaam. Deze vorm van shiatsu is gebaseerd op meridianen in je lichaam. Door druk uit te oefenen op specifieke drukpunten, dezelfde punten als bij bijvoorbeeld acupunctuur, kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd worden. Bij een andere stijl wordt ook gebruikgemaakt van armen, ellebogen, en soms zelfs knieën of voeten, om de druk uit te oefenen. Ook het rekken van armen en benen hoort bij sommige stijlen van shiatsu.

Welke behandeling het beste past

De stijl van de behandeling hoeft niet elke keer hetzelfde te zijn. De vorm van een shiatsumassage wordt vaak gepersonaliseerd naar jouw klacht. Dit is mogelijk door middel van een persoonlijk gesprek. Doordat je vertelt over je klachten en de eventuele achtergrond daarvan, kan een therapeut daar een beter kader bij plaatsen. Door op die informatie voort te borduren, kunnen we bekijken welke behandeling het beste bij je past. Zo zijn sportmassages, cupping, guasha en kinesiotaping andere opties die ook tot de mogelijkheden behoren. Anna Bron adviseert je graag over de juiste behandeling voor jou!

Datum: 31 juli 2020