
De kracht van kaneel
Stoofperen, speculaas, appeltaart, taaitaai en pepernoten… Voedingsexperts grappen wel eens dat zonder kaneel Nederlanders na de winter een stuk dikker zouden zijn. Het kruid is namelijk erg belangrijk voor de bloedsuikerspiegel en de cholesterolbalans.
Wat is kaneel?
Kaneel is de opgerolde, stengelachtige schors van de kaneelboom en familie van de laurier. Kaneel is afgeleid van “canella”, wat “rolletje” betekent. De bast rolt na de oogst vanzelf op tijdens het droogproces. Kaneel is er in twee varianten: de Cassia- en de Ceylonvariant. Beide soorten zijn gunstig, maar de Ceylonkaneel is zoeter en bevat geen coumarines. Deze coumarines hebben een bloedverdunnende werking omdat ze de bloedstollende werking van vitamine K tegengaan. Om deze reden wordt de Ceylonkaneel als de beste vorm beschouwd.
Inhoudsstoffen van kaneel
Kaneel is rijk aan vitamine C, B1, B2, B3 en een arsenaal aan mineralen waaronder Cobalt, Barium, Rubidium, Boron, Chroom en Zink. Bovendien brengt kaneel een heel arsenaal aan voordelen met zich mee.
Bloedsuikerspiegelverlagend
Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel door de insulinegevoeligheid van de cellen te verhogen. Tevens heeft kaneel zelf ook een insuline-achtige werking. Kaneel verbetert de opslag van glycogeen uit glucose. Dit heeft als gevolg dat glucose beter in de cellen wordt opgenomen. Dit maakt het heel geschikt voor vrijwel iedereen die niet in staat is zonder tussendoortjes een maaltijd over te slaan (insulineresistent) en diabetespatiënten in het bijzonder. Insulineresistentie is een groeiend probleem en is een voorloper van diabetes. Zo is het een onafhankelijke risicofactor van vrijwel elke welvaartsziekte die er momenteel bekend is.
Cholesterolverlagend
Kaneel toont bij een dosering van 1-6 gram per dag een significante verlaging van het totale cholesterol van 12-26%, waarbij het gunstige HDL cholesterol niet daalt. Het LDL cholesterol daarentegen kan met 7-27% afnemen. Ook de triglyceriden waarden kunnen met 23-30% dalen.
Kaneel is erg lekker, maar ook nog eens heel gezond.
Antibacterieel
Kaneel (vooral de etherische olie ervan) heeft een antibacteriële en schimmelwerende (fungicide) werking. Denk hierbij aan Candida albicans, E. Coli, Staphylococcus aurus en Salmonella typhimurium. Deze zijn met name gevoelig voor de ontsmettende kruidenrol. Naast de schimmelwerende werking heeft kaneel ook een anti-parasitaire werking.
Spijsverteringbevorderend
Kaneel heeft een brede werking op het verbeteren van de spijsvertering. Zo helpt het tegen moeilijke spijsvertering, zure oprispingen en gasvorming. Ook een opgeblazen buik, misselijkheid en overgeven kunnen behandeld worden met kaneel. Daarnaast werkt het preventief tegen maag- of duodenumzweervorming, bevordert het de algemene eetlust en remt het overmatige maagzuursecretie.
Verwarmend
Niet voor niets is kaneel zo’n geliefd kruid in de donkere koude maanden. Kaneel verwarmt ons door de transpiratie te bevorderen, de lichaamstemperatuur en de hart- en ademhalingsfrequentie te verhogen zodat de bloedsomloop verbetert. Tevens werkt het vaatverwijdend en bloeddrukverlagend.
Versterkend
Kaneel verhoogt de concentratie van afweercellen (monocyten, B-lymfocyten) en verbetert de ontgiftingscapaciteit van de lever. Kaneel verhoogt de apaptose (natuurlijke celdood) waardoor de kans op ‘wildgroei’ (tumorvorming) afneemt. Dit vermogen geeft ons een grote voorsprong op kankerpreventie.
Dosering
Gebruik 1 tot 3 gram (halve tot anderhalve theelepel) kaneel dagelijks door het eten of in capsulevorm om van de bijzondere effecten te profiteren. Kaneel is niet alleen een culinaire traktatie, maar vooral ook een echte kanjer in de medicijnkast. Drogisterij De Rode Pilaren heeft uiteraard de biologische Ceylonkaneel in het assortiment. Tot dan!
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.