kaneel

De kracht van kaneel

Stoofperen, speculaas, appeltaart, taaitaai en pepernoten… Voedingsexperts grappen wel eens dat zonder kaneel Nederlanders na de winter een stuk dikker zouden zijn. Het kruid is namelijk erg belangrijk voor de bloedsuikerspiegel en de cholesterolbalans.

Wat is kaneel?

Kaneel is de opgerolde, stengelachtige schors van de kaneelboom en familie van de laurier. Kaneel is afgeleid van “canella”, wat “rolletje” betekent. De bast rolt na de oogst vanzelf op tijdens het droogproces. Kaneel is er in twee varianten: de Cassia- en de Ceylonvariant. Beide soorten zijn gunstig, maar de Ceylonkaneel is zoeter en bevat geen coumarines. Deze coumarines hebben een bloedverdunnende werking omdat ze de bloedstollende werking van vitamine K tegengaan. Om deze reden wordt de Ceylonkaneel als de beste vorm beschouwd.

Inhoudsstoffen van kaneel

Kaneel is rijk aan vitamine C, B1, B2, B3 en een arsenaal aan mineralen waaronder Cobalt, Barium, Rubidium, Boron, Chroom en Zink. Bovendien brengt kaneel een heel arsenaal aan voordelen met zich mee.

Bloedsuikerspiegelverlagend

Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel door de insulinegevoeligheid van de cellen te verhogen. Tevens heeft kaneel zelf ook een insuline-achtige werking. Kaneel verbetert de opslag van glycogeen uit glucose. Dit heeft als gevolg dat glucose beter in de cellen wordt opgenomen. Dit maakt het heel geschikt voor vrijwel iedereen die niet in staat is zonder tussendoortjes een maaltijd over te slaan (insulineresistent) en diabetespatiënten in het bijzonder. Insulineresistentie is een groeiend probleem en is een voorloper van diabetes. Zo is het een onafhankelijke risicofactor van vrijwel elke welvaartsziekte die er momenteel bekend is.

Cholesterolverlagend

Kaneel toont bij een dosering van 1-6 gram per dag een significante verlaging van het totale cholesterol van 12-26%, waarbij het gunstige HDL cholesterol niet daalt. Het LDL cholesterol daarentegen kan met 7-27% afnemen. Ook de triglyceriden waarden kunnen met 23-30% dalen.

Kaneel is erg lekker, maar ook nog eens heel gezond.

Antibacterieel

Kaneel (vooral de etherische olie ervan) heeft een antibacteriële en schimmelwerende (fungicide) werking. Denk hierbij aan Candida albicans, E. Coli, Staphylococcus aurus en Salmonella typhimurium. Deze zijn met name gevoelig voor de ontsmettende kruidenrol. Naast de schimmelwerende werking heeft kaneel ook een anti-parasitaire werking.

Spijsverteringbevorderend

Kaneel heeft een brede werking op het verbeteren van de spijsvertering. Zo helpt het tegen moeilijke spijsvertering, zure oprispingen en gasvorming. Ook een opgeblazen buik, misselijkheid en overgeven kunnen behandeld worden met kaneel. Daarnaast werkt het preventief tegen maag- of duodenumzweervorming, bevordert het de algemene eetlust en remt het overmatige maagzuursecretie.

Verwarmend

Niet voor niets is kaneel zo’n geliefd kruid in de donkere koude maanden. Kaneel verwarmt ons door de transpiratie te bevorderen, de lichaamstemperatuur en de hart- en ademhalingsfrequentie te verhogen zodat de bloedsomloop verbetert. Tevens werkt het vaatverwijdend en bloeddrukverlagend.

Versterkend

Kaneel verhoogt de concentratie van afweercellen (monocyten, B-lymfocyten) en verbetert de ontgiftingscapaciteit van de lever. Kaneel verhoogt de apaptose (natuurlijke celdood) waardoor de kans op ‘wildgroei’ (tumorvorming) afneemt. Dit vermogen geeft ons een grote voorsprong op kankerpreventie.

Dosering

Gebruik 1 tot 3 gram (halve tot anderhalve theelepel) kaneel dagelijks door het eten of in capsulevorm om van de bijzondere effecten te profiteren. Kaneel is niet alleen een culinaire traktatie, maar vooral ook een echte kanjer in de medicijnkast. Drogisterij De Rode Pilaren heeft uiteraard de biologische Ceylonkaneel in het assortiment. Tot dan!

Datum: 10 december 2021