Enzymen voor je spijsvertering
Veel mensen hebben moeite om voedsel goed te verteren, misschien jij ook wel. Een opgeblazen buik, winderigheid of buikpijn zijn klachten waar je vaak aan denkt bij een verstoorde spijsvertering. Maar wist je dat ook allergieën, ontstekingen en hoofdpijn het gevolg van een verstoorde spijsvertering kan zijn? Meestal wordt de oorzaak voor deze klachten niet gevonden en krijgt diegene de diagnose ‘prikkelbare darm’. Maar dit is een vage verzamelterm die vaak niets met de darmen te maken heeft. De vraag is: waar zit het probleem precies?
Wat is spijsvertering?
Denk bij voedsel aan een lange ketting van bolletjes. Je kunt alleen losse bolletjes opnemen, dus als je ergens kettinkjes van twee of meer bolletjes in je darmen hebt kun je dit niet opnemen. Suikers gaan dan fermenteren en gas produceren. Eiwitten gaan rotten en geven vaak een ontstekingsreactie. Vet wordt er met de ontlasting uitgekieperd. De spijsvertering zorgt dat alle kettingen doorgeknipt worden, zodat alleen losse bolletjes overblijven.
Spoorlijn
Je kunt je spijsvertering vergelijken met een spoortraject. Je stapt ergens op en alle stations erna brengen je dichter bij je doel. Zo begint de spijsvertering bij de mond, In het station ‘mond’ worden suikers deels verteerd. Daarna kom je langs station ‘maag’. In de maag worden voornamelijk eiwitten gesplitst. Een maagzweer of maagzuurremmers kunnen het maagzuur remmen waardoor het daar al fout gaat. Ook een sterke allergie zoals hooikoorts kan je maagzuur verzwakken.
Ga je probiotica gebruiken? Dan krijg je geen verbetering
Problemen bij de alvleesklier
Daarna kom je in station ‘duodenum’, de twaalfvingerige darm. Hier komen enzymen en gal samen om het voedsel verder af te breken. Bij die enzymen gaat het vaak fout. Het orgaan dat enzymen regelt is de alvleesklier. Dit orgaan is een meester in het verwerken van voedsel, omdat het ook insuline maakt. Insuline is nodig om suiker in je cellen te krijgen. Insuline komt voornamelijk vrij bij suikerconsumptie en het kan zomaar zijn dat bij te vaak en te zoet eten de alvleesklier geen tijd heeft om te herstellen en nieuwe enzymen aan te maken. Als dit gebeurt krijgen je darmen onverteerde resten waar de darmbacteriën niets mee kunnen. Ga je probiotica gebruiken? Dan krijg je geen verbetering.
Suppletie
Ben je een echte snoepkont of een grazer die het liefst de hele dag door eet? Dan merk je vaak dat je bij het weglaten van tussendoortjes begint af te vallen. Dit is een teken dat je alvleesklier uitgeput is. Je voedsel ‘valt’ onverteerd door je zonder dat je het goed kunt benutten. Veel ondergewicht wordt hierdoor veroorzaakt. Je kunt eenvoudig testen of je spijsverteringsklachten met een enzymtekort te maken hebben. Gebruik een enzymcomplex waarvan je elke maaltijd een of twee capsules samen of vlak na de maaltijd inneemt. Daarnaast is het verstandig om je maaltijden te groeperen, dus zo min mogelijk tussendoortjes. Als je wilt weten of het gebruik van enzymen iets voor jou is, loop dan gerust eens binnen bij De Rode Pilaren.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.