Even doorbijten… alles over kauwen
Wist je dat via de mond ademhalen slechter voor je gebit is dan snoepen? De reden hiervoor is dat je speeksel uitdroogt en de bacteriën die gaatjes veroorzaken niet worden bestreden. Vooral de pathogene bacterie Streptococcus Mutans is een (kleine) boosdoener die vervolgens een tandvleesontsteking kan uitlokken. Verder verhoogt een mondademhaling de kans op snurken en slaapapneu. Waarom zou je daarom in hemelsnaam via de mond ademen? Vaak komt dit door je gebit en heeft het gevolgen voor de manier van kauwen.
Gehemelte
De verstandskiezen zijn verantwoordelijk voor de vorm van je kaken en gehemelte. Soms zie je dat na het verwijderen van de verstandskiezen de kaaklijn en de kin bijna verdwijnt. Hoewel dit cosmetisch ontsiert is er nog een groot nadeel: het gehemelte wordt smaller waardoor de luchtinlaat verkleint en een mondademhaling nodig is, vooral in de nacht. Meestal merk je ook een soort ‘klikken’ van het kaakgewricht, omdat de verhoudingen niet helemaal kloppen. Een ander nadeel is dat het kauwen minder prettig voelt en je kauwkracht verdwijnt, omdat knapperig voedsel vaak wordt vermeden.
De hersenen en kauwen
Kauwen heeft niet alleen met voedsel te maken, maar ook met het activeren van delen van je brein. Het kauwen stimuleert de stof acetylcholine, die verantwoordelijk is voor begrip en geheugen. Ook de hippocampus (een onderdeel van je hersenen) is actiever tijdens het kauwen, wat opnieuw geheugen, gezond verstand, zelfbeheersing (verslavingen) en de kracht van emoties reguleert. Zo wordt nagelbijten in verband gebracht met het moeten oplossen van een probleem en hebben denkers vaak de voorkeur aan knapperig voedsel. Zo krijgt de naam ‘verstandskiezen’ ineens een diepere betekenis.
Kauw jij bewust?
Wat kun je eraan doen?
Door meer te kauwen train je niet alleen je kaakspieren, maar ook de vorm en hardheid van je kaakbeen. Je kunt speciale fitnesskauwgom kopen die je kaakkracht traint. Ook bestaan er een soort ‘kauwblokjes’ waarmee je dit in een paar minuten per dag kunt doen. Kies niet voor eentje die je op je voortanden zet, maar twee verschillende blokjes voor je kiezen. Als je daarnaast je tongspieren traint door bellen te blazen met de kauwgom hou je zowel je tong als je kaakspieren in evenwicht. Deze zijn namelijk elkaars tegengestelden, ook wel antagonisten genoemd.
‘Mewing’
Een Britse orthodontist genaamd John Mew heeft een methode ontwikkeld waardoor je je gehemelte verder kunt trainen: ‘mewing’ genaamd. Dit spreek je uit als ‘mjoewing’. Je zet je tong in een bepaalde positie tegen je gehemelte, waardoor je het gehemelte als het ware uitdrukt. Hierdoor kun je de mond weer in de oorspronkelijke toestand krijgen. Op internet staan veel filmpjes van zijn zoon Mike die de methode verder heeft uitgebouwd. Een mooie kaaklijn is veel meer dan een methode om rimpels te verminderen en een jonger gezicht te krijgen, al is het wel heel leuk om te hebben!
Noodzaak?
Als je uit noodzaak een aantal kiezen moet laten trekken, weet dan dat dit mogelijk is. Als er geen noodzaak is en er is nog ruimte voor de verstandskiezen, laat ze gewoon waar ze zijn. Als dit betekent dat er in de toekomst een gaatje geboord moet worden omdat flossen daar niet lukt, dan is het een kleine prijs voor het behouden van al deze voordelen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.