Geen bloedarmoede meer, maar rijke vitaliteit
Voel je je vaak duizelig, vermoeid en lusteloos? Heb je het gevoel dat je voortdurend bevestiging en energie zoekt bij anderen en te snel toegeeft, zelfs als dit niet bij je karakter past? Als dit je bekend voorkomt, is de kans groot dat je tot de 12% van de Nederlanders behoort die lijden aan bloedarmoede. De Rode Pilaren vertelt je er meer over en wat je kunt doen!
Bloedarmoede
Bloedarmoede, ook wel bekend als ijzergebrek of anemie, is geen op zichzelf staande ziekte, maar eerder een symptoom. Het ontstaat als gevolg van een tekort aan rode bloedcellen en/of een tekort aan het eiwit hemoglobine dat zich in rode bloedcellen bevindt.
Een trein
Rode bloedcellen hebben als voornaamste taak het vervoeren van zuurstof. Dit doen ze met behulp van een ijzerhoudend eiwit, hemoglobine genaamd. IJzer fungeert als een soort magneet en maakt het mogelijk om zuurstof door het hele lichaam te transporteren. Je kunt de rode bloedcellen vergelijken met een grote trein die constant door je lichaam reist.
Perrons
De longen fungeren als perrons, waar zuurstof op de trein kan stappen, om vervolgens op andere stations, zoals de spieren, weer uit te stappen. De treincoupés symboliseren hemoglobine. Wanneer zuurstof uitstapt om zijn werk te doen, stapt koolzuur in om weer terug te reizen naar de longen. Met andere woorden: als je een tekort hebt aan rode bloedcellen of hemoglobine, zal er minder ‘verkeer’ zijn, waardoor zuurstof en koolzuur niet op de juiste plaatsen kunnen komen.
Je kunt de rode bloedcellen vergelijken met een grote trein die constant door je lichaam reist
Energiepunten
Zuurstof heeft als functie om de energiefabrieken van onze cellen, de mitochondriën, te laten functioneren. Wanneer we koolhydraten eten, zoals fruit, brood of pompoen, worden deze in de spijsvertering afgebroken tot enkelvoudige suikers. Deze suikers bereiken via de bloedbaan onze cellen en kunnen direct worden omgezet in energie of volledig worden verbrand. Directe omzetting levert 2 energiepunten op, terwijl volledige verbranding 38 energiepunten oplevert – 18 keer meer energie! Maar om volledig te verbranden, is zuurstof nodig. Zonder zuurstof zal het ‘energielabel’ van je cellen dalen van A++ naar F.
Vermoeid en lusteloos
Bij vet is de situatie nog ernstiger: zonder zuurstof kan vet vrijwel geen energiepunten genereren. Dit komt doordat vet alleen binnen de mitochondriën kan worden verbrand, niet erbuiten. Hierdoor wordt vet bijna voor 100% opgeslagen als reserve, in plaats van dat het wordt omgezet in 100 tot 120 energiepunten. Dit kan zich vaak uiten als een vervette lever, waar vet zich ophoopt in plaats van te worden omgezet in brandstof. Stel het je voor als een verstopte kachel vol roet omdat de verbranding onvolledig is. Dit is de reden waarom bloedarmoede leidt tot vermoeidheid en lusteloosheid.
Wat kun je doen?
Zowel vitamines B11 als B12 zijn essentieel voor de aanmaak van hemoglobine. Vitamine B12 is tevens noodzakelijk voor de opname van ijzer. Deze vitamines kunnen in hun actieve vormen gecombineerd worden ingenomen. Los ijzer kan ook worden gebruikt, maar dit moet wel in de liposomale vorm zijn, waarin ijzer is verpakt in vetbolletjes voor optimale opname. Bovendien kan vitamine C worden gebruikt, omdat het samen met B12 de opname van ijzer bevordert. Rood vlees is de rijkste bron van ijzer.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.