
Goede voeding maakt je fit
Je wilt je fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er alles aan om zo goed mogelijk te functioneren. Om alle lichaamsprocessen goed te kunnen laten verlopen, zijn zuurstof, beweging, ondersteunende gedachten en verse voeding nodig. Het is belangrijk om je lichaam te steunen in het belangrijke werk dat het voor ons doet. Soms kan het lastig zijn om te weten wat je moet doen om je goed te voelen. Als je weet hoe je lichaam werkt, is het gemakkelijker om juiste keuzes te maken. Wat wil je wel, en wat wil je niet eten?
De juiste voedingsstoffen
Een complete maaltijd bestaat uit koolhydraten (uit groente en fruit), gezonde vetten en eiwitten. Voor een goed werkend lichaam hebben we deze voedingsstoffen (macronutriënten) allemaal nodig. Het is ideaal wanneer je dagelijks twee maaltijden eet en elke maaltijd gevarieerd en compleet is met de drie macronutriënten. De voeding zorgt dan voor een voldaan gevoel en het geeft je energie. Als je alle voedingsstoffen eet die je lichaam nodig heeft voor de verschillende processen, kan je lichaam optimaal functioneren en helen. Zo is juiste voeding hét medicijn!
Goede voeding!
Op zoek naar goede voeding? Hou deze tips in je achterhoofd:
- Zoveel mogelijk biologisch
- Groente en fruit bij elke maaltijd
- Eiwitten uit kip, goede vis en ei
- Vetten uit noten, pitten, zaden, avocado, olijfolie en kokosolie
Haal koolhydraten uit groente en fruit
Voor veel mensen bestaat het dieet voor een te groot deel uit geraffineerde en bewerkte koolhydraten, zoals brood, pasta en koekjes. En hoewel koolhydraten uit groente en fruit belangrijk zijn, is de bewerkte voeding geen goede bron.
Wat is goede voeding? En waar moet je dan op letten?
Vermijd vet niet!
Bang zijn om vet te eten hoeft niet! Sterker nog: de goede vetten (vetten uit vis, avocado en olijven bijvoorbeeld) komen we vaak tekort. Ons lijf haalt meer energie uit vet dan uit suikers. Met de juiste vetzuurverhouding in ons lichaam kan het lichaam weer optimaal functioneren.
Van eiwitten wordt ons lichaam ‘gebouwd’
Van aminozuren kan ons lichaam allerlei belangrijke stoffen maken: cellen, weefsel, enzymen en hormonen. We hebben elke dag nieuwe eiwitten nodig om reparaties te kunnen doen in ons lichaam. Er zijn veel essentiële eiwitten die gegeten moeten worden, omdat het lichaam deze zelf niet kan maken. En ook heel fijn aan eiwitten is, dat ze een verzadigd gevoel geven na de maaltijd.
Rust en kracht
Naast de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om het geweldige werk te kunnen blijven doen, heeft het lichaam ook een pauze nodig na het verteren van de spijs. Eet daarom tussen de maaltijden een aantal uren niet. Voldoende gezonde spiercellen zijn ook heel belangrijk voor het energieniveau. Beweeg daarom zoveel mogelijk en zit zo min mogelijk. Om je spiermassa te behouden, kun je een aantal keren per dag en voor iedere maaltijd een minuut aan krachttraining doen!
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.