
Hardlopen terwijl je reuma hebt
Wat doe jij als je ergens in je lijf pijn ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van een kneuzing? Misschien ben je net als veel mensen geneigd om rust te nemen. Een heel logische en verstandige gedachte,want zo kan je lichaam herstellen. Maar wist je dat je bij gewrichtspijn (en zeker bij reuma of artrose) juist het tegenovergestelde dient te doen? Hier gaat op: rust goed, ga bewegen!
Reuma
Elke dag in actie komen is voor iedereen goed. Het geeft energie, je voelt je er fitter door en het helpt je om op gewicht te komen of te blijven. Dat is ook zo bij artrose en reuma. Genoeg bewegen zorgt ervoor dat de aangetaste gewrichten door de spieren eromheen versterken en soepel blijven. En omdat de spieren eromheen sterker worden, neemt de pijn af en ontwikkelt de aandoening zich niet verder. Ook voed je door te bewegen het kraakbeen, wat ook weer bijdraagt aan de soepelheid van je gewrichten.
Sporten weer oppakken
Als je last hebt van reumatische aandoeningen, heb je ook vaak last van moeheid. Daarnaast kamp je vaak ook met een verminderde spierkracht en lichamelijke conditie, meestal doordat je ook minder beweegt in de tijd dat de ziekte actief is. Deze zaken kunnen een drempel vormen om het sporten weer actief op te pakken. Toch is dit de beste remedie tegen moeheid en het verbeteren van je spierkracht en conditie. Daarnaast ga je je bij intensieve beweging ook mentaal beter voelen. Ook dringt bewegen het verhoogde risico op hart- en vaatziekten terug. Zowel bij reuma en artrose is beginnen met hardlopen een goed idee. De eerste belangrijke ervaring hierbij is weer leren vertrouwen op je lichaam en merken dat je het kan.
Zowel bij reuma en artrose is beginnen met hardlopen een goed idee
Rustig beginnen: ga hardlopen
Op 20 maart 2019 begint er een hardloopcursus speciaal voor mensen met reuma of artrose. Deze hardlooptraining is niet heel anders dan anders: veel regels voor reguliere trainingsmethoden gelden hier ook. Toch zijn er wel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je wilt meedoen. Het is geen fysiotherapie, maar een ‘reguliere’ looptraining. De cursus duurt twaalf weken. Na deze tijd kun je ervoor kiezen om voor jezelf verder te gaan, maar het lopen in een loopgroep is aan te raden. Verder heb je een grotere kans om de training goed te volbrengen als je al sportervaring hebt. Meer bewegen voordat de training begint is dus een goed plan. Stevig doorwandelen (met de hond), fietsen (naar je werk) en andere vormen van sport en beweging dragen eraan bij dat je spieren en pezen sterker worden. Op die manier ben je optimaal voorbereid op de hardlooptraining.
Passende behandeling
Schell Fysiotherapie functioneert als een professionele, klantgerichte en innovatieve lokale fysiotherapiepraktijk waarbij wordt gestreefd naar het op een binnen de zorgvisie passende en een wetenschappelijk verantwoorde basis beantwoorden van de hulpvraag.
De praktijk is gevestigd aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee en aan de Deensestraat in de voormalige school ’t Meetje in Ellemeet.
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.