
Hardlopen terwijl je reuma hebt
Wat doe jij als je ergens in je lijf pijn ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van een kneuzing? Misschien ben je net als veel mensen geneigd om rust te nemen. Een heel logische en verstandige gedachte,want zo kan je lichaam herstellen. Maar wist je dat je bij gewrichtspijn (en zeker bij reuma of artrose) juist het tegenovergestelde dient te doen? Hier gaat op: rust goed, ga bewegen!
Reuma
Elke dag in actie komen is voor iedereen goed. Het geeft energie, je voelt je er fitter door en het helpt je om op gewicht te komen of te blijven. Dat is ook zo bij artrose en reuma. Genoeg bewegen zorgt ervoor dat de aangetaste gewrichten door de spieren eromheen versterken en soepel blijven. En omdat de spieren eromheen sterker worden, neemt de pijn af en ontwikkelt de aandoening zich niet verder. Ook voed je door te bewegen het kraakbeen, wat ook weer bijdraagt aan de soepelheid van je gewrichten.
Sporten weer oppakken
Als je last hebt van reumatische aandoeningen, heb je ook vaak last van moeheid. Daarnaast kamp je vaak ook met een verminderde spierkracht en lichamelijke conditie, meestal doordat je ook minder beweegt in de tijd dat de ziekte actief is. Deze zaken kunnen een drempel vormen om het sporten weer actief op te pakken. Toch is dit de beste remedie tegen moeheid en het verbeteren van je spierkracht en conditie. Daarnaast ga je je bij intensieve beweging ook mentaal beter voelen. Ook dringt bewegen het verhoogde risico op hart- en vaatziekten terug. Zowel bij reuma en artrose is beginnen met hardlopen een goed idee. De eerste belangrijke ervaring hierbij is weer leren vertrouwen op je lichaam en merken dat je het kan.
Zowel bij reuma en artrose is beginnen met hardlopen een goed idee
Rustig beginnen: ga hardlopen
Op 20 maart 2019 begint er een hardloopcursus speciaal voor mensen met reuma of artrose. Deze hardlooptraining is niet heel anders dan anders: veel regels voor reguliere trainingsmethoden gelden hier ook. Toch zijn er wel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je wilt meedoen. Het is geen fysiotherapie, maar een ‘reguliere’ looptraining. De cursus duurt twaalf weken. Na deze tijd kun je ervoor kiezen om voor jezelf verder te gaan, maar het lopen in een loopgroep is aan te raden. Verder heb je een grotere kans om de training goed te volbrengen als je al sportervaring hebt. Meer bewegen voordat de training begint is dus een goed plan. Stevig doorwandelen (met de hond), fietsen (naar je werk) en andere vormen van sport en beweging dragen eraan bij dat je spieren en pezen sterker worden. Op die manier ben je optimaal voorbereid op de hardlooptraining.
Passende behandeling
Schell Fysiotherapie functioneert als een professionele, klantgerichte en innovatieve lokale fysiotherapiepraktijk waarbij wordt gestreefd naar het op een binnen de zorgvisie passende en een wetenschappelijk verantwoorde basis beantwoorden van de hulpvraag.
De praktijk is gevestigd aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee en aan de Deensestraat in de voormalige school ’t Meetje in Ellemeet.
-
Soms heb je last van vervelende klachten die niet echt een oorsprong lijken te hebben. Een vervelende pijn in de nek, een zeurende steek in je zij waar je maar niet van afkomt. In andere gevallen is de oorsprong wat meer voor de hand liggend.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Longziekten die worden veroorzaakt of worden verergerd door het werk komen vaker voor dan gedacht wordt.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.
-
Uitgebreid koken, het liefst voor een groot gezelschap: je kon Mariska niet blijer krijgen. Tot twee jaar geleden. De problemen rond haar echtscheiding veroorzaakten veel stress.
-
Iedere week gaat ze met een groepje hardlopen. Dat doet ze al jaren. Het maakt niet uit of het regent of dat de mussen dood van het dak vallen van de hitte; iedere dinsdagochtend trekt Marjolein haar hardloopschoenen aan. En dat was op die ene dinsdag in de winter ook het geval.
-
Het is weer zover: die tijd van het jaar waarin de zon eindelijk weer begint te schijnen. De handschoenen kunnen de kast weer in en de sjaal kun je ook laten hangen. Het mooie weer zorgt ervoor dat de bollen weer gaan groeien en de bomen gaan bloeien.
-
Een zeurende, pijnlijke elleboog kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Dat merkte Hanne (33) maar al te goed. Bij alles wat ze wilde tillen, voelde ze het weer: het stekende en zeurende gevoel.