
Hardlopen terwijl je reuma hebt
Wat doe jij als je ergens in je lijf pijn ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van een kneuzing? Misschien ben je net als veel mensen geneigd om rust te nemen. Een heel logische en verstandige gedachte,want zo kan je lichaam herstellen. Maar wist je dat je bij gewrichtspijn (en zeker bij reuma of artrose) juist het tegenovergestelde dient te doen? Hier gaat op: rust goed, ga bewegen!
Reuma
Elke dag in actie komen is voor iedereen goed. Het geeft energie, je voelt je er fitter door en het helpt je om op gewicht te komen of te blijven. Dat is ook zo bij artrose en reuma. Genoeg bewegen zorgt ervoor dat de aangetaste gewrichten door de spieren eromheen versterken en soepel blijven. En omdat de spieren eromheen sterker worden, neemt de pijn af en ontwikkelt de aandoening zich niet verder. Ook voed je door te bewegen het kraakbeen, wat ook weer bijdraagt aan de soepelheid van je gewrichten.
Sporten weer oppakken
Als je last hebt van reumatische aandoeningen, heb je ook vaak last van moeheid. Daarnaast kamp je vaak ook met een verminderde spierkracht en lichamelijke conditie, meestal doordat je ook minder beweegt in de tijd dat de ziekte actief is. Deze zaken kunnen een drempel vormen om het sporten weer actief op te pakken. Toch is dit de beste remedie tegen moeheid en het verbeteren van je spierkracht en conditie. Daarnaast ga je je bij intensieve beweging ook mentaal beter voelen. Ook dringt bewegen het verhoogde risico op hart- en vaatziekten terug. Zowel bij reuma en artrose is beginnen met hardlopen een goed idee. De eerste belangrijke ervaring hierbij is weer leren vertrouwen op je lichaam en merken dat je het kan.
Zowel bij reuma en artrose is beginnen met hardlopen een goed idee
Rustig beginnen: ga hardlopen
Op 20 maart 2019 begint er een hardloopcursus speciaal voor mensen met reuma of artrose. Deze hardlooptraining is niet heel anders dan anders: veel regels voor reguliere trainingsmethoden gelden hier ook. Toch zijn er wel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je wilt meedoen. Het is geen fysiotherapie, maar een ‘reguliere’ looptraining. De cursus duurt twaalf weken. Na deze tijd kun je ervoor kiezen om voor jezelf verder te gaan, maar het lopen in een loopgroep is aan te raden. Verder heb je een grotere kans om de training goed te volbrengen als je al sportervaring hebt. Meer bewegen voordat de training begint is dus een goed plan. Stevig doorwandelen (met de hond), fietsen (naar je werk) en andere vormen van sport en beweging dragen eraan bij dat je spieren en pezen sterker worden. Op die manier ben je optimaal voorbereid op de hardlooptraining.
Passende behandeling
Schell Fysiotherapie functioneert als een professionele, klantgerichte en innovatieve lokale fysiotherapiepraktijk waarbij wordt gestreefd naar het op een binnen de zorgvisie passende en een wetenschappelijk verantwoorde basis beantwoorden van de hulpvraag.
De praktijk is gevestigd aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee en aan de Deensestraat in de voormalige school ‘t Meetje in Ellemeet.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.