Kaneel: wat weet jij ervan?
Heerlijke stoofpeertjes als toetje, een appeltaart voor bij de koffie of een suikerbom in de vorm van een kaneelbroodje. Kaneel kan zo ontzettend lekker zijn voor je smaakpapillen. Maar wist je dat het ook goed is voor je lichaam in het algemeen? In dit artikel lees je alles over deze specerij!
De geschiedenis
Allereerst, waar komt kaneel vandaan? De oorsprong ligt in China en Indië, waar het al in 2700 v. Christus als medicijn en voedsel gebruikt werd. Toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie op zijn hoogtepunt was rond 1650, werd kaneel als een van de vier verfijnde specerijen gezien samen met kruidnagel, nootmuskaat en foelie. De uitdrukking peperduur sloeg toen ook op kaneel. Pas een eeuw later werden er kaneelplantages opgericht die kaneel betaalbaarder maakten voor het grote publiek.
De rol van kaneel
Tegenwoordig komt de meeste kaneel uit Sri Lanka, waar de naam Ceylonkaneel nog steeds naar verwijst: Ceylon is de oude naam van Sri Lanka. Deze vorm is van de hoogste kwaliteit en erg zoet. Je herkent deze soort aan het broze rolletje. De ‘goedkope’ kaneel is cassia. Dit zijn harde rollen. De naam kaneel is afgeleid van het woord canella, wat rol betekent. De bast van de kaneelboom wordt afgesneden en deze rolt al drogend op tot een soort sigaartje.
Voordelen
Kaneel eten geeft al een gevoel van warmte. Maar het zorgt er ook letterlijk voor! Het verhoogt namelijk je hartslag en lichaamstemperatuur. Dat bevordert transpiratie en werkt bloedvatverwijdend. Dit is al prettig op zich, maar wist je dat kaneel ook enorm goed is voor je bloedsuiker? Het zorgt voor een betere glucoseopname van de cellen doordat het de insulinegevoeligheid verbetert.
De uitdrukking peperduur sloeg toen ook op kaneel
Verzachtend en verlagend
Maar er is meer: kaneel heeft ook een antibacterieële werking én is antifungaal door de aanwezige oliën. Met name de schimmelgist candida albicans is zeer gevoelig voor deze kruidenrol. Ook werkt kaneel cholesterolverlagend. Dit effect is niet gering: een inname van drie theelepels gedurende veertig dagen toonde in een groot onderzoek een gemiddelde daling van twintig procent aan, van zowel het LDL-cholesterol als de triglyceriden. De optimale dosering lijkt rond de zes gram per dag te liggen.
Boost voor lichamelijke processen
Je afweer kan ook een oppepper krijgen van kaneelgebruik. Het werkt verhogend op de concentratie witte bloedcellen (monocyten en B-cellen) en het heeft een ontgiftende werking op de lever. Ten slotte kan kaneel de spijsvertering bevorderen en gasvorming en zure oprispingen tegengaan.
Fijn ‘medicijn’
Kaneel is niet alleen een culinaire traktatie, maar vooral ook een echte kanjer voor in de medicijnkast. Weinig kruiden hebben zo’n versterkend effect op je gezondheid. En dat met een bescheiden dagelijkse dosering en betaalbare prijs. Bij medicijngebruik kun je kaneel gewoon culinair gebruiken, maar kijk wel uit met supplementen die kaneelextracten bevatten en dagelijkse doseringen boven de twee gram. Wil je meer weten over kaneel? De Rode Pilaren kan je er alles over vertellen en verkoopt de beste kwaliteit biologische Ceylonkaneel.
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Zit je niet lekker in je vel? Ben je het zat om steeds te horen dat je ermee moet leren leven?
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
Een belangrijke oorzaak van de toename van de zogenoemde auto-immuunziekten en ontstekingsgerelateerde ziektebeelden is het toenemende gebruik van medicijnen. Bizar eigenlijk, want je zou verwachten dat medicijnen het probleem juist zouden moeten oplossen.
-
Best lastig; je wilt gezond blijven, maar dat doe je niet door te veel of juist te weinig calorieën binnen te krijgen. Zo lang je iets te weinig calorieën dagelijks binnenkrijgt zul je langzaam, stukje bij beetje blijven afvallen. Krijg je sluipenderwijs iets te veel calorieën dagelijks binnen, tja, dan wacht het omgekeerde effect: je komt aan, elke dag weer een beetje.
-
Er wordt weleens voor de grap beweerd dat, wanneer je een zeeschelp tegen je oor houdt, je het ruisen van de zee hoort. Dit is eigenlijk het ruisen van je oor. Wanneer je de schelp weer wegdoet, is de ruis weg.