kaneel

Kaneel: wat weet jij ervan?

Heerlijke stoofpeertjes als toetje, een appeltaart voor bij de koffie of een suikerbom in de vorm van een kaneelbroodje. Kaneel kan zo ontzettend lekker zijn voor je smaakpapillen. Maar wist je dat het ook goed is voor je lichaam in het algemeen? In dit artikel lees je alles over deze specerij!

De geschiedenis

Allereerst, waar komt kaneel vandaan? De oorsprong ligt in China en Indië, waar het al in 2700 v. Christus als medicijn en voedsel gebruikt werd. Toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie op zijn hoogtepunt was rond 1650, werd kaneel als een van de vier verfijnde specerijen gezien samen met kruidnagel, nootmuskaat en foelie. De uitdrukking peperduur sloeg toen ook op kaneel. Pas een eeuw later werden er kaneelplantages opgericht die kaneel betaalbaarder maakten voor het grote publiek.

De rol van kaneel

Tegenwoordig komt de meeste kaneel uit Sri Lanka, waar de naam Ceylonkaneel nog steeds naar verwijst: Ceylon is de oude naam van Sri Lanka. Deze vorm is van de hoogste kwaliteit en erg zoet. Je herkent deze soort aan het broze rolletje. De ‘goedkope’ kaneel is cassia. Dit zijn harde rollen. De naam kaneel is afgeleid van het woord canella, wat rol betekent. De bast van de kaneelboom wordt afgesneden en deze rolt al drogend op tot een soort sigaartje.

Voordelen

Kaneel eten geeft al een gevoel van warmte. Maar het zorgt er ook letterlijk voor! Het verhoogt namelijk je hartslag en lichaamstemperatuur. Dat bevordert transpiratie en werkt bloedvatverwijdend. Dit is al prettig op zich, maar wist je dat kaneel ook enorm goed is voor je bloedsuiker? Het zorgt voor een betere glucoseopname van de cellen doordat het de insulinegevoeligheid verbetert.

De uitdrukking peperduur sloeg toen ook op kaneel

Verzachtend en verlagend

Maar er is meer: kaneel heeft ook een antibacterieële werking én is antifungaal door de aanwezige oliën. Met name de schimmelgist candida albicans is zeer gevoelig voor deze kruidenrol. Ook werkt kaneel cholesterolverlagend. Dit effect is niet gering: een inname van drie theelepels gedurende veertig dagen toonde in een groot onderzoek een gemiddelde daling van twintig procent aan, van zowel het LDL-cholesterol als de triglyceriden. De optimale dosering lijkt rond de zes gram per dag te liggen.

Boost voor lichamelijke processen

Je afweer kan ook een oppepper krijgen van kaneelgebruik. Het werkt verhogend op de concentratie witte bloedcellen (monocyten en B-cellen) en het heeft een ontgiftende werking op de lever. Ten slotte kan kaneel de spijsvertering bevorderen en gasvorming en zure oprispingen tegengaan.

Fijn ‘medicijn’

Kaneel is niet alleen een culinaire traktatie, maar vooral ook een echte kanjer voor in de medicijnkast. Weinig kruiden hebben zo’n versterkend effect op je gezondheid. En dat met een bescheiden dagelijkse dosering en betaalbare prijs. Bij medicijngebruik kun je kaneel gewoon culinair gebruiken, maar kijk wel uit met supplementen die kaneelextracten bevatten en dagelijkse doseringen boven de twee gram. Wil je meer weten over kaneel? De Rode Pilaren kan je er alles over vertellen en verkoopt de beste kwaliteit biologische Ceylonkaneel.

Date: 24 april 2023