
Leren leven met longklachten
Je longen zijn je levensader. Zonder je longen kun je niets beginnen, want zij zorgen ervoor dat jij kunt ademen. Als je gezonde longen hebt, gaat ademhalen als vanzelf. Je staat er niet bij stil, pas op het moment dat je neus verstopt is realiseer je je hoe fijn het is om vrijuit te kunnen ademen. Misschien is ademhalen voor jou ook niet zo vanzelfsprekend, en is de reden daarvoor ernstiger dan een simpele verstopte neus.
Longklachten
Wanneer ademen niet vanzelf gaat, kan het zijn dat je last hebt van een longaandoening. Pieter, eigenaar van Multi Fysio legt uit: ”Longaandoening’ is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep ziekten met longenklachten. Voorbeelden van zulke ziekten zijn astma, COPD en bronchitis. De symptomen van longaandoeningen variëren dan ook, maar vaak gaat het om verschijnselen zoals hoesten, benauwdheid en kortademigheid. Wist je dat er vandaag de dag zo’n 4,5 miljoen Nederlanders zijn met één of meerdere longaandoeningen? Dat is ruim 25% van de Nederlanders!’
Hoe werkt ademen?
We ademen lucht in via neus of mond, waarna de lucht in de luchtpijp komt. Deze luchtpijp staat in normale gevallen altijd open door de kraakbeenringen, zo bereikt de luchtstroom ongestoord de bronchiën. Deze bronchiën zijn verbonden aan de longblaasjes. En deze longblaasjes geven de zuurstof weer af aan het bloed, waardoor de zuurstof door het hele lichaam wordt verplaatst. In het geval van een longaandoening gaat het ergens in deze keten mis.
Grote impact
‘Longklachten hebben een enorme impact op iemands leven. Door een longziekte ben je vaak veel sneller moe, het kost namelijk veel meer energie dan bij andere mensen om zuurstof door het lichaam te verdelen. Werken wordt hierdoor vaak bemoeilijkt, maar ook sociale situaties komen in het gedrang. Langzamerhand nemen activiteiten af omdat het te zwaar is geworden en het luchttekort je belemmert. Dus niet alleen de symptomen die met de aandoening gepaard gaan zijn vervelend, maar op ieder vlak heeft de longaandoening een grote weerslag.’
Groter welzijn
Een mogelijkheid om het welzijn van mensen met longaandoeningen te vergroten, is longfysiotherapie. Pieter: ‘Longfysiotherapie heeft als doel te zorgen dat je, ondanks de longaandoening, in het dagelijks leven met zo min mogelijk moeite kunt bewegen. Na een uitgebreide intake stellen we een oefenprogramma op dat speciaal op maat is gemaakt. Vervolgens zijn er twee keer in de week trainingen, gedurende een periode van drie maanden of langer. Het niveau hiervan is dus persoonlijk op jou afgesteld, maar de trainingen vinden wel plaats in groepsverband. Dat is mooi, want mensen hebben erg veel baat bij het delen van hun ervaringen met lotgenoten. We trainen hier naast het uithoudingsvermogen ook de spierkracht, ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken.’
Vergoeding
Kom jij in aanmerking voor longrevalidatie? Stap naar de huisarts of klop aan bij de longarts om hier informatie over te krijgen. De eventuele vergoeding hangt af van de ernst van de aandoening, maar valt sinds 2019 in bijna alle gevallen onder de basisverzekering.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.