bekkenklachten

Luisteren naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Je merkt bijvoorbeeld problemen met je blaas of darmen, of bent beperkt in je mobiliteit.

Hulp inschakelen

Ongeacht hoe erg jouw klachten zijn, je wil graag van je pijn of ongemak af. Met bekkenklachten of andere pijnklachten kun je het beste zo snel mogelijk hulp inschakelen, om te voorkomen dat ze erger worden of dat je meer schade doet aan je lichaam. Maar hoe?

Onder de loep

Een veelvoorkomende oorzaak van bekkenklachten is de zwangerschap bij vrouwen, maar het is niet zo dat ze alleen bij hen voorkomen. Ze kunnen ook ontstaan door een operatie, blessures en aandoeningen. Bij bekkenklachten is de buikspier verslapt, wat resulteert in pijn of ongemak rond het bekken, de heupen en de billen. Dit komt in de meeste gevallen door asymmetrie: het bekken staat scheef. De meest voorkomende bekkenklachten zijn:

• Bekkeninstabiliteit

• SI-gewrichtspijn

• Bekkendysfunctie

• Pijn in de bilspieren en heupen

Bij bekkenklachten is de buikspier verslapt

Bekkenklachten behandelen

Met behandelingen van een fysiotherapeut kun je je klachten al binnen een paar behandelingen verminderen of zelfs doen verdwijnen. Gedurende de behandelingen ligt de focus op het herstellen van de symmetrie en stabiliteit van het bekken. Er wordt verder gekeken dan het bekken en het hele lichaam wordt in overweging genomen, omdat klachten zelden geïsoleerd verschijnen. Je klachten worden eerst in kaart gebracht en er wordt gekeken wat er de oorzaak van is. Naar aanleiding hiervan ga je samen met de fysiotherapeut een behandelplan opstellen. Tijdens je behandeling werkt de fysiotherapeut met oefeningen om de bekkenbodemspieren te activeren en te versterken. Bovendien geeft hij advies over hoe je deze spieren dagelijks het beste kunt gebruiken.

Datum: 22 juni 2023