Overprikkeld? Misschien heb jij te weinig vitamine B12!
Stel, je bent snel overprikkeld door geluiden en geuren. Je vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven zonder je schuldig te voelen, en soms heb je het gevoel dat je op watten loopt en de hele wereld bij je binnenkomt. Je bent zorgzaam en verantwoordelijk maar begint het gevoel te hebben dat de hele wereld op je schouders rust. Je bent bleekjes en snel moe.
Vitamine B12-tekort komt vaker voor dan je denkt
Als je je hierin herkent, is de kans groot dat je een vitamine B12-tekort hebt. Dit komt vaker voor dan je denkt! Naar schatting hebben meer dan 20% van de Nederlanders hier last van. Tot voor kort dachten artsen dat de vitamine probleemloos tot 5 jaar in je lichaam bleef, maar de praktijk blijkt anders. Het is dan ook lastig om een nauwkeurige bloeduitslag te krijgen, omdat meestal alleen de B12 wordt gemeten. Maar MMA en homocysteïne zijn twee stofjes die deze vitamine afbreekt, en deze moeten ook worden gemeten om een duidelijk beeld te krijgen van de werking van B12 in je lichaam.
Beschermende functie
B12 zorgt voor de bescherming van je zenuwbanen. Hierdoor kun je je afsluiten voor prikkels, zowel fysiek als mentaal. Vergelijk dit met de coating rondom een stroomkabel die tegen kortsluiting en schade beschermt. Een tekort geeft het gevoel dat je je niet goed kunt afsluiten en is een van de grootste redenen voor HSP-hoogsensitiviteit.
Een vreemdeling op aarde
Ook zorgt B12 voor hormonale balans en de opname van ijzer uit je voeding. Je hebt ijzer nodig om hemoglobine te maken voor je rode bloedcellen. Vandaar dat een tekort aan B12 een vermoeid en duizelig gevoel kan geven. Een typisch psychologisch verschijnsel van een B12-tekort is het gevoel dat je geen onderdeel van je omgeving voelt: een ‘vreemdeling op Aarde’.
Laat je altijd goed adviseren door een kundig specialist
Redenen tekort
Waarom zoveel mensen dit tekort hebben is nog niet duidelijk. Medicijnen zoals metformine en maagzuurremmers en spijsverteringsproblemen kunnen de opname van B12 remmen. Ook komt de vitamine niet in werkzame vorm voor in plantaardige voeding. Maar wat de reden ook is, je kunt zelf op een veilige manier deze vitamine aanvullen.
Vitamines aanvullen
Er zijn verschillende vormen van B12. De actieve vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. De betere merken combineren deze actieve vormen in een zuigtablet waardoor het direct wordt opgenomen via je mond. Daarnaast wordt er vaak een beetje B6 en B11 aan toegevoegd om de opname te verbeteren. De doseringen liggen vaak enorm hoog in een zuigtablet, maar dat is meestal nodig om een goed effect te krijgen. Je kunt overigens geen teveel aan vitamine B12 binnenkrijgen want het is 100% veilig. Laat je echter altijd goed adviseren door een kundig specialist, zoals bij Drogisterij De Rode Pilaren. Zo weet je zeker dat je een goed product koopt dat bij jou situatie past!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.