medische-fitness

Prettig functioneren door medische fitness

Vaak realiseer je je pas hoe waardevol het is om pijnvrij te bewegen, op het moment dat dat niet meer vanzelfsprekend is. Je hebt bijvoorbeeld last van (chronische) pijn of stijfheid in je spieren. ‘s Morgens moet je moed verzamelen om op te staan en heb je tijd nodig om ‘op gang’ te komen. De ene dag gaat het beter dan de andere dag en je humeur lijkt daar gelijk mee op te gaan. Tijd om de kracht van beweging te ontdekken!

Medische fitness

Bewegen is goed voor iedereen, júist als je last hebt van bepaalde klachten. Door aan medische fitness te doen, nemen je klachten af en werk je op een veilige manier aan je conditie en kracht. Een goed trainingsschema ziet er voor niemand hetzelfde uit, daarom begin je niet zomaar met medische fitness. Ann Taveirne van Centrum Fysiotherapie & Revalidatie vertelt: ‘Aan het begin van het traject gaan wij uitgebreid met jou in gesprek. Er wordt een medisch fitnessschema opgesteld naar aanleiding van je eigen situatie en je persoonlijke doel. Ook worden er tijdens het gesprek verschillende metingen gedaan.’

Opbouwen van kracht en conditie

‘Na de start van het traject ga je, onder intensieve persoonlijke begeleiding, aan de slag met het opbouwen van je conditie en je kracht. Dit gebeurt in de professionele fitnesszaal, waarin allerlei verschillende fitnesstoestellen staan opgesteld. Gaandeweg zal je merken dat je klachten verminderen. Als je liever niet alleen sport, is er voor bepaalde aandoeningen de mogelijkheid om met een groep te sporten. Het gaat om bijvoorbeeld kanker, COPD, CVA en rugklachten. Je traint in de groep heel doelgericht, en hebt daarnaast de kans om onderling een fijne band op te bouwen.’

Mogelijke klachten

Medische fitness werkt goed bij:

  • knieklachten
  • rugklachten en bekkeninstabiliteit
  • nek- en schouderklachten
  • longaandoeningen
  • reumatische aandoeningen
  • hart- en vaatziekten
  • tijdens en na chemotherapie/bestraling

Tijd om de kracht van beweging te ontdekken!

Bewegen bij kanker

Op de meest onverwachte momenten wordt je overvallen door extreme vermoeidheid. Je spieren voelen stijf aan. Als je kanker hebt, dan staat je hoofd niet direct naar beweging. Toch is het belangrijk dat je actief blijft. Wanneer je niet in beweging komt, zal je uithoudingsvermogen verder afnemen, waardoor je nog vermoeider raakt. Speciaal hiervoor is de oefengroep ‘Bewegen bij kanker’ opgericht. Hier kun je, samen met lotgenoten, op je eigen niveau werken aan je conditieopbouw en aan je kracht. Een betere conditie zorgt ervoor dat je weerbaarder wordt. Daarnaast helpt krachttraining voor een betere doorbloeding in de spieren, zodat deze minder stijf aanvoelen. Ook kan het contact met lotgenoten heel fijn zijn: je kunt ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren.

Uitblinker in uitstekende zorg

Wil jij soepeler en pijnvrij bewegen? Of onder goede begeleiding aan je conditie werken? Dan ben je bij Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie op de goede plek. Uitstekende zorg en een vriendelijke sfeer: dát zijn de dingen die ervoor zorgen dat het centrum uitblinkt. Je kunt er terecht voor: oncologiefysiotherapie, oedeembehandeling, neurorevalidatie, revalidatie na bijvoorbeeld een blessure of ongeluk, manuele therapie, dry needling, medische shiatsu, medische fitness en beweeggroepen.

Datum: 10 april 2019