Spataderen? Niet op jouw mooie benen
Ben jij kapper, werk je in een winkel, in de zorg, horeca of op kantoor? Dan heb je een grotere kans op het krijgen van spataderen. Ook erfelijkheid speelt een rol bij het al dan niet krijgen van spataderen. Leeftijd en geslacht hebben hier geen invloed op. Spataderen kunnen bij jonge en oudere mensen voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen.
Klachten bij spataderen
Hoewel spataderen niet gevaarlijk zijn kunnen deze dikke aderen wel vervelende klachten met zich meebrengen. Deze klachten lopen erg uiteen:
- Dikke enkels
- Onrustige benen bij het in slaap vallen
- Kramp in de kuiten
- Klachten aan benen door lang staan of slenteren
Storende spataderen
Zeker in de zomer storen mensen zich aan spataderen. Je trekt een leuk rokje aan of je bent op het strand en je ziet van die ontsierende kronkels op je benen. Dan is het tijd om nu in actie te komen, want als je spataderen wilt laten behandelen, mag je soms zes weken voor tot zes weken na de behandeling niet met je benen in de zon.
Voor mooie benen hoef je niet naar een privékliniek om spataderen te laten behandelen
Afspraak maken
Voordat je een afspraak voor een spataderbehandeling maakt, is het verstandig om eerst bij de huisarts langs te gaan voor een verwijsbrief. Vervolgens maak je een afspraak bij de polikliniek flebologie (‘flebologie’ is de medische term voor ‘spataderen’) en krijg je een vragenlijst toegestuurd. Deze vragenlijst neem je ingevuld mee naar je eerste afspraak. Naast het doornemen van de vragenlijst krijg je ook een eerste onderzoek. Dit is een duplex-onderzoek waarbij een echo wordt gemaakt van je been of benen. In een teamoverleg met medisch specialisten en medewerkers van flebologie wordt besproken wat de beste behandeling voor jou is.
Behandelplan
De medisch specialist neemt vervolgens contact op om het behandelplan af te stemmen. Ook krijg je te horen of het om vergoede of niet-vergoede zorg gaat. Sommige behandelingen krijg je vergoed door de zorgverzekeraar en andere niet. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft hiervoor regels opgesteld. Het is verstandig om bij je zorgverzekeraar na te vragen of de behandeling vergoed wordt, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Als je je benen wilt laten behandelen, krijg je van de polikliniekassistente folders over jouw behandeling toegestuurd en je afspraken.
En dan?
Afhankelijk van het soort behandeling krijg je al dan niet een plaatselijke verdoving. In alle gevallen kun je direct na de behandeling naar huis. Na de behandeling krijg je een steunkous of therapeutische elastische kous (TEK) aan. Dit is afhankelijk van de behandeling. Hoe lang je deze moet dragen, varieert tussen de 2 dagen en 2 weken.
Spijkenisse Medisch Centrum
Voor mooie benen hoef je niet naar een privékliniek om spataderen te laten behandelen. Hiervoor kun je ook terecht in Spijkenisse Medisch Centrum. Daar hebben de chirurgie en dermatologie de handen ineengeslagen. Samen geven die de beste zorg wanneer je last hebt van vervelende zichtbare aderen, verkleurde plekken op je benen en wonden.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.