Te lage bloeddruk? Dit moet je weten
Je staat op en ineens wordt het zwart voor je ogen. Alles tolt en je moet je snel beetpakken aan iets om niet om te vallen. Zodra je hier regelmatig last van hebt, kan het zijn dat je een te
lage bloeddruk hebt. Wat dit inhoudt en wat je er tegen kunt doen, lees je in dit blog!
Druk op bloedvaten
Een te lage bloeddruk wil zeggen dat de druk op de bloedvaten te laag is. De pompkracht (bovendruk) is dan onder de 90 en de basisdruk (onderdruk) is ongeveer 60. Normaal gesproken maakt iedereen het af en toe wel eens mee, maar wat als je de hele dag een lage bloeddruk hebt? Dan kunnen er vervelende langdurige klachten ontstaan zoals duizeligheid, een licht of zwaar gevoel in je hoofd, zwarte vlekken zien, vermoeidheid en soms zelfs flauwvallen.
Oorzaak?
Vergelijk je bloed met het water van je centrale verwarming. Je hebt een pomp nodig om het bloed rond te pompen en een drukregelaar om de juiste druk te behouden. Onze lichaamseigen pomp is ons hart en de drukregelaars zijn de nieren. Ook hebben we software nodig die dit aan het systeem doorgeeft. Dit zijn de hersenen. En natuurlijk de bloedvaten die als leidingen fungeren. Een lage bloeddruk kan te maken hebben met het hart, de nieren, hersenen of bloedvaten. Maar ook met:
- Onvoldoende water drinken. Denk aan het bijvullen van je radiator thuis: geen waterdruk is geen bloeddruk.
- Vitamine D tekort. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van aldosteron, het hormoon dat voor de bloeddruk zorgt.
- Mentale gezondheid. Denk aan stress of sociaal isolement door een depressie.
Te weinig eiwitten
Je nieren zijn een belangrijk orgaan voor je bloeddruk. Dit orgaan heeft zout, zuren en eiwitten nodig om de druk te verhogen. Een zoutarm dieet heeft bijvoorbeeld invloed, omdat de nieren dan onvoldoende werken. Daarnaast eten veel mensen onvoldoende eiwitten of ze nemen het niet goed op. Iemand van 60 kilo heeft per dag 50 gram eiwit nodig. Dat staat gelijk aan 200 gram vlees of vis of 6 eieren. Probeer zoveel als mogelijk maaltijden te eten met vlees, kip, zuivelproducten, peulvruchten en noten. En vul aan met een eiwitpoeder!
Kruiden kunnen ook een handje helpen om je bloeddruk weer op peil te krijgen
De motor van je lichaam
Daarnaast is het verstandig om de motor van je lichaam te ondersteunen. Het hart heeft ontzettend veel energie nodig en soms ontstaat hier het probleem. Om energie te maken heeft het hart een stof genaamd ‘co-enzym Q10’ nodig. Vaak zie je een tekort ontstaan bij gebruik van cholesterolverlagers, doordat cholesterol en Q10 verbonden zijn met elkaar. Dat kan voor een te lage bloeddruk zorgen. Om je hart een extra dosis Q10 te geven, kun je het magnesiummineraal innemen. Dit wordt vaak gecombineerd met Q10. Je krijgt hierdoor vanzelf weer meer energie.
Stimulerende kruiden
Kruiden kunnen ook een handje helpen om je bloeddruk weer op peil te krijgen. Zoethout, Koreaanse ginseng en rozemarijn zijn goede opties. Rozemarijn werkt regulerend op de bloeddruk, terwijl zoethout de bloeddruk verhoogt. Ginseng is met name voor mannen interessant, omdat het de testosteronspiegel verhoogt die ook weer gunstig is voor een sterke bloeddruk, ondersteuning van de spiermassa en een sterk hart.
Wil je graag de kruiden uitproberen? Bij De Rode Pilaren bieden we verschillende producten aan die zoethout, Koreaanse ginseng of rozemarijn bevatten. Neem gerust een kijkje op onze website of kom langs in onze winkel!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.