bloeddruk

Te lage bloeddruk? Dit moet je weten

Je staat op en ineens wordt het zwart voor je ogen. Alles tolt en je moet je snel beetpakken aan iets om niet om te vallen. Zodra je hier regelmatig last van hebt, kan het zijn dat je een te
lage bloeddruk hebt. Wat dit inhoudt en wat je er tegen kunt doen, lees je in dit blog!

Druk op bloedvaten

Een te lage bloeddruk wil zeggen dat de druk op de bloedvaten te laag is. De pompkracht (bovendruk) is dan onder de 90 en de basisdruk (onderdruk) is ongeveer 60. Normaal gesproken maakt iedereen het af en toe wel eens mee, maar wat als je de hele dag een lage bloeddruk hebt? Dan kunnen er vervelende langdurige klachten ontstaan zoals duizeligheid, een licht of zwaar gevoel in je hoofd, zwarte vlekken zien, vermoeidheid en soms zelfs flauwvallen.

Oorzaak?

Vergelijk je bloed met het water van je centrale verwarming. Je hebt een pomp nodig om het bloed rond te pompen en een drukregelaar om de juiste druk te behouden. Onze lichaamseigen pomp is ons hart en de drukregelaars zijn de nieren. Ook hebben we software nodig die dit aan het systeem doorgeeft. Dit zijn de hersenen. En natuurlijk de bloedvaten die als leidingen fungeren. Een lage bloeddruk kan te maken hebben met het hart, de nieren, hersenen of bloedvaten. Maar ook met:

 • Onvoldoende water drinken. Denk aan het bijvullen van je radiator thuis: geen waterdruk is geen bloeddruk. 
 • Vitamine D tekort. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van aldosteron, het hormoon dat voor de bloeddruk zorgt. 
 • Mentale gezondheid. Denk aan stress of sociaal isolement door een depressie.

  Te weinig eiwitten

  Je nieren zijn een belangrijk orgaan voor je bloeddruk. Dit orgaan heeft zout, zuren en eiwitten nodig om de druk te verhogen. Een zoutarm dieet heeft bijvoorbeeld invloed, omdat de nieren dan onvoldoende werken. Daarnaast eten veel mensen onvoldoende eiwitten of ze nemen het niet goed op. Iemand van 60 kilo heeft per dag 50 gram eiwit nodig. Dat staat gelijk aan 200 gram vlees of vis of 6 eieren. Probeer zoveel als mogelijk maaltijden te eten met vlees, kip, zuivelproducten, peulvruchten en noten. En vul aan met een eiwitpoeder!

  Kruiden kunnen ook een handje helpen om je bloeddruk weer op peil te krijgen

  De motor van je lichaam

  Daarnaast is het verstandig om de motor van je lichaam te ondersteunen. Het hart heeft ontzettend veel energie nodig en soms ontstaat hier het probleem. Om energie te maken heeft het hart een stof genaamd ‘co-enzym Q10’ nodig. Vaak zie je een tekort ontstaan bij gebruik van cholesterolverlagers, doordat cholesterol en Q10 verbonden zijn met elkaar. Dat kan voor een te lage bloeddruk zorgen. Om je hart een extra dosis Q10 te geven, kun je het magnesiummineraal innemen. Dit wordt vaak gecombineerd met Q10. Je krijgt hierdoor vanzelf weer meer energie.

  Stimulerende kruiden

  Kruiden kunnen ook een handje helpen om je bloeddruk weer op peil te krijgen. Zoethout, Koreaanse ginseng en rozemarijn zijn goede opties. Rozemarijn werkt regulerend op de bloeddruk, terwijl zoethout de bloeddruk verhoogt. Ginseng is met name voor mannen interessant, omdat het de testosteronspiegel verhoogt die ook weer gunstig is voor een sterke bloeddruk, ondersteuning van de spiermassa en een sterk hart.
  Wil je graag de kruiden uitproberen? Bij De Rode Pilaren bieden we verschillende producten aan die zoethout, Koreaanse ginseng of rozemarijn bevatten. Neem gerust een kijkje op onze website of kom langs in onze winkel!

  Datum: 20 december 2023