Vochtophoping: zo voorkom je het!
Soms heb je wel eens van die dagen dat je sokken zich als een taartvorm diep in je enkels hebben gedrukt, je wallen suggereren dat je flink gefeest hebt en je trouwring onwrikbaar om je ringvinger gesmeed is. Vocht. Waarom hebben we soms last van vochtophoping en wat kun je eraan doen?
Vochtophoping
Als je onvoldoende vocht drinkt, zal je lichaam proberen het resterende vocht vast te houden. De nieren krijgen vervolgens de opdracht om minder natrium (zout) uit te laten plassen. Je urine wordt dan geel, omdat veel afvalstoffen zich concentreren in een klein beetje urine. Bovendien kun je krampen krijgen, worden je gewrichten stijf en krijg je hoofdpijn.
1. Drink voldoende water
Eén van de meest effectieve middelen tegen vochtophoping is voldoende water drinken. Ja, ook als je niet echt van water houdt of geen dorst hebt. Voor het slapen gaan twee glazen water is perfect. Als je dan ’s nachts moet plassen wordt je in elk geval niet wakker van uitdroging. Tip: doe wat munt, gojibessen, een kaneelstokje of gember in een glazen fles en zet het ’s avonds in de koelkast. Zo kun je de ochtend beginnen met twee glazen water mét een smaakje.
2. Houd je magnesium en kalium in balans
Vergelijk een cel met een autoband: er moet voldoende druk aanwezig zijn om goed te kunnen werken. Normaliter bevatten je cellen veel kalium en weinig natrium. Kalium trekt geen vocht aan en haalt de spanning eruit; natrium trekt water aan en verhoogt zo de spanning. Beide stoffen moeten in evenwicht zijn. Daar komt bij dat je kalium weglekt. Net als een autoband moet je na verloop van tijd de lucht er weer in terugpompen. Onze pomp werkt samen met magnesium. Dus als je zout voedsel eet, moet je ook kalium hebben om alles in balans te houden, en je hebt magnesium nodig om je kalium weer op peil te houden.
Natrium heeft een slechte naam maar is onmisbaar. Daarom is het niet handig om een zoutloos dieet te volgen, omdat je dan geen celdruk kunt opbouwen. Het is beter om te zorgen voor extra magnesium en kalium uit voeding of suppletie. Denk aan groene planten, kokoswater, bleekselderij en fruit. Wist je trouwens dat avocado ook veel kalium en magnesium bevat?
Waarom hebben we soms last van vochtophoping?
3. Beweeg voldoende
Onvoldoende beweging is niet best voor je vochtcirculatie. Als je last hebt van vochtophoping, kun je met beweging overbelasting van je bloedvaten en lymfebanen voorkomen. Een effectieve manier is om op je hoofd te staan, bijvoorbeeld door middel van een handstand. Dit klinkt misschien gek, maar het werkt enorm goed!
4. Eet niet te veel suiker
Minderen met suiker werkt heel goed om vochtophoping tegen te gaan. Suiker trekt driemaal zijn gewicht in water aan. Dat is de reden dat je de eerste dagen van een crashdieet zo afvalt: het is opslagsuiker in spieren en daarmee water wat de eerste drie kilo doet afnemen. Dit zie je ook als je een stuk vlees in de pan doet, hoe meer het vlees sist en krimpt, hoe meer water het bevat. Veel zoetigheid geeft vaak het opgezwollen gezicht dat je in de spiegel aankijkt.
Advies
Al met al zijn er veel dingen die je kunt doen om vochtophoping te beperken. Een gezonde leefstijl vormt hierin de rode draad. Wil je graag een advies voor jouw situatie? Je bent van harte welkom in drogisterij De Rode Pilaren. Ontdek de mogelijkheden en laat ons je helpen!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.