
Vochtophoping: zo voorkom je het!
Soms heb je wel eens van die dagen dat je sokken zich als een taartvorm diep in je enkels hebben gedrukt, je wallen suggereren dat je flink gefeest hebt en je trouwring onwrikbaar om je ringvinger gesmeed is. Vocht. Waarom hebben we soms last van vochtophoping en wat kun je eraan doen?
Vochtophoping
Als je onvoldoende vocht drinkt, zal je lichaam proberen het resterende vocht vast te houden. De nieren krijgen vervolgens de opdracht om minder natrium (zout) uit te laten plassen. Je urine wordt dan geel, omdat veel afvalstoffen zich concentreren in een klein beetje urine. Bovendien kun je krampen krijgen, worden je gewrichten stijf en krijg je hoofdpijn.
1. Drink voldoende water
Eén van de meest effectieve middelen tegen vochtophoping is voldoende water drinken. Ja, ook als je niet echt van water houdt of geen dorst hebt. Voor het slapen gaan twee glazen water is perfect. Als je dan ’s nachts moet plassen wordt je in elk geval niet wakker van uitdroging. Tip: doe wat munt, gojibessen, een kaneelstokje of gember in een glazen fles en zet het ’s avonds in de koelkast. Zo kun je de ochtend beginnen met twee glazen water mét een smaakje.
2. Houd je magnesium en kalium in balans
Vergelijk een cel met een autoband: er moet voldoende druk aanwezig zijn om goed te kunnen werken. Normaliter bevatten je cellen veel kalium en weinig natrium. Kalium trekt geen vocht aan en haalt de spanning eruit; natrium trekt water aan en verhoogt zo de spanning. Beide stoffen moeten in evenwicht zijn. Daar komt bij dat je kalium weglekt. Net als een autoband moet je na verloop van tijd de lucht er weer in terugpompen. Onze pomp werkt samen met magnesium. Dus als je zout voedsel eet, moet je ook kalium hebben om alles in balans te houden, en je hebt magnesium nodig om je kalium weer op peil te houden.
Natrium heeft een slechte naam maar is onmisbaar. Daarom is het niet handig om een zoutloos dieet te volgen, omdat je dan geen celdruk kunt opbouwen. Het is beter om te zorgen voor extra magnesium en kalium uit voeding of suppletie. Denk aan groene planten, kokoswater, bleekselderij en fruit. Wist je trouwens dat avocado ook veel kalium en magnesium bevat?
Waarom hebben we soms last van vochtophoping?
3. Beweeg voldoende
Onvoldoende beweging is niet best voor je vochtcirculatie. Als je last hebt van vochtophoping, kun je met beweging overbelasting van je bloedvaten en lymfebanen voorkomen. Een effectieve manier is om op je hoofd te staan, bijvoorbeeld door middel van een handstand. Dit klinkt misschien gek, maar het werkt enorm goed!
4. Eet niet te veel suiker
Minderen met suiker werkt heel goed om vochtophoping tegen te gaan. Suiker trekt driemaal zijn gewicht in water aan. Dat is de reden dat je de eerste dagen van een crashdieet zo afvalt: het is opslagsuiker in spieren en daarmee water wat de eerste drie kilo doet afnemen. Dit zie je ook als je een stuk vlees in de pan doet, hoe meer het vlees sist en krimpt, hoe meer water het bevat. Veel zoetigheid geeft vaak het opgezwollen gezicht dat je in de spiegel aankijkt.
Advies
Al met al zijn er veel dingen die je kunt doen om vochtophoping te beperken. Een gezonde leefstijl vormt hierin de rode draad. Wil je graag een advies voor jouw situatie? Je bent van harte welkom in drogisterij De Rode Pilaren. Ontdek de mogelijkheden en laat ons je helpen!
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.