vochtophoping

Vochtophoping: zo voorkom je het!

Soms heb je wel eens van die dagen dat je sokken zich als een taartvorm diep in je enkels hebben gedrukt, je wallen suggereren dat je flink gefeest hebt en je trouwring onwrikbaar om je ringvinger gesmeed is. Vocht. Waarom hebben we soms last van vochtophoping en wat kun je eraan doen?

Vochtophoping

Als je onvoldoende vocht drinkt, zal je lichaam proberen het resterende vocht vast te houden. De nieren krijgen vervolgens de opdracht om minder natrium (zout) uit te laten plassen. Je urine wordt dan geel, omdat veel afvalstoffen zich concentreren in een klein beetje urine. Bovendien kun je krampen krijgen, worden je gewrichten stijf en krijg je hoofdpijn.

1. Drink voldoende water

Eén van de meest effectieve middelen tegen vochtophoping is voldoende water drinken. Ja, ook als je niet echt van water houdt of geen dorst hebt. Voor het slapen gaan twee glazen water is perfect. Als je dan ’s nachts moet plassen wordt je in elk geval niet wakker van uitdroging. Tip: doe wat munt, gojibessen, een kaneelstokje of gember in een glazen fles en zet het ’s avonds in de koelkast. Zo kun je de ochtend beginnen met twee glazen water mét een smaakje.

2. Houd je magnesium en kalium in balans

Vergelijk een cel met een autoband: er moet voldoende druk aanwezig zijn om goed te kunnen werken. Normaliter bevatten je cellen veel kalium en weinig natrium. Kalium trekt geen vocht aan en haalt de spanning eruit; natrium trekt water aan en verhoogt zo de spanning. Beide stoffen moeten in evenwicht zijn. Daar komt bij dat je kalium weglekt. Net als een autoband moet je na verloop van tijd de lucht er weer in terugpompen. Onze pomp werkt samen met magnesium. Dus als je zout voedsel eet, moet je ook kalium hebben om alles in balans te houden, en je hebt magnesium nodig om je kalium weer op peil te houden.

Natrium heeft een slechte naam maar is onmisbaar. Daarom is het niet handig om een zoutloos dieet te volgen, omdat je dan geen celdruk kunt opbouwen. Het is beter om te zorgen voor extra magnesium en kalium uit voeding of suppletie. Denk aan groene planten, kokoswater, bleekselderij en fruit. Wist je trouwens dat avocado ook veel kalium en magnesium bevat?

Waarom hebben we soms last van vochtophoping?

3. Beweeg voldoende

Onvoldoende beweging is niet best voor je vochtcirculatie. Als je last hebt van vochtophoping, kun je met beweging overbelasting van je bloedvaten en lymfebanen voorkomen. Een effectieve manier is om op je hoofd te staan, bijvoorbeeld door middel van een handstand. Dit klinkt misschien gek, maar het werkt enorm goed!

4. Eet niet te veel suiker

Minderen met suiker werkt heel goed om vochtophoping tegen te gaan. Suiker trekt driemaal zijn gewicht in water aan. Dat is de reden dat je de eerste dagen van een crashdieet zo afvalt: het is opslagsuiker in spieren en daarmee water wat de eerste drie kilo doet afnemen. Dit zie je ook als je een stuk vlees in de pan doet, hoe meer het vlees sist en krimpt, hoe meer water het bevat. Veel zoetigheid geeft vaak het opgezwollen gezicht dat je in de spiegel aankijkt.

Advies

Al met al zijn er veel dingen die je kunt doen om vochtophoping te beperken. Een gezonde leefstijl vormt hierin de rode draad. Wil je graag een advies voor jouw situatie? Je bent van harte welkom in drogisterij De Rode Pilaren. Ontdek de mogelijkheden en laat ons je helpen!

Datum: 23 januari 2023