suiker

Suikers, eiwit, vet, hormonen: wat heeft jouw lichaam nodig?

Suiker. Voor sommigen een grote vriend, voor anderen de vijand. Want het is een heerlijk goedje, wie houdt er nu niet van taart, chocolade en andere zoetigheid? En laat dat nou net de valkuil zijn: want hoe lekker het ook is, je lichaam wordt er bepaald niet blij van. Zo is suiker de veroorzaker van allerlei gezondheidsklachten en -problemen.

Reserves opbouwen

Wanneer je suiker of zetmeel (een vorm van suiker) eet, maak je insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat je gestegen suikerspiegel weer daalt. Insuline is tevens een zogenaamde groeifactor. Te veel hiervan verhoogt het risico op overgewicht, diabetes en kanker. Ook zorgt insuline ervoor dat suikers in je lichaam worden opgeslagen als lichaamsvet en vet in de lever en spieren. De functie hiervan is dat je reserves opbouwt voor tijden van schaarste, wanneer er weinig eten tot je beschikking is. In de huidige westerse maatschappij komt dit echter bijna nooit voor, waardoor die reserves zelden worden aangesproken. Suiker wordt daarmee een dikmaker, en het risico op niet-alcoholische leververvetting neemt toe met alle risico’s van dien.

Ontstekingen in het lichaam

Maar dat is niet het enige gevolg. Suikers werken pro-inflammatior. Dat betekent dat het (chronische) ontstekingen veroorzaakt in ons lichaam. Die ontstekingen hebben als gevolg dat het lichaam in de stress raakt en cortisol en adrenaline aanmaakt. Deze twee hormonen zorgen er weer voor dat je insulineniveau omhoog wordt gejaagd, met alle eerder genoemde risico’s.

Geniaal lichaam, als je het goed voedt

Bovendien is de hoeveelheid zetmeel en suiker in onze voeding overdadig. Tel daar een tekort aan beweging bij op, en het resultaat is een defect omzetmechanisme. In feite is ons lichaam een subtiel uitgebalanceerd en geniaal ontwerp. Maar het functioneert pas op zijn best wanneer je je lichaam op de juiste manier voedt.

Heb je suiker uit voeding nodig?

Toch denken veel mensen dat ze suiker uit voeding nodig hebben om energie uit te halen. Maar wist je dat dit helemaal niet het geval is? Je lichaam is namelijk geheel zelf in staat om suiker (ook wel: glucose) te maken uit bijvoorbeeld eiwitten en vetten. Dat proces heet gluconeogese. Het is heel handig dat we zo zijn ontworpen, want zo kan je lichaam altijd uit de voeten met wat het binnenkrijgt. Ook kan het lichaam energie creëren uit verbranding van je vetreserves. Al die suikers en zetmeel zijn dus nergens voor nodig.

Wist jij dat je lichaam zelf suikers aanmaken uit eiwitten en vetten?

Wat is dan wel de juiste voeding?

Maar wat is dan wel de juiste voeding? Een gezond voedingspatroon bestaat uit weinig koolhydraten en voldoende eiwitten en vetten. Let hierbij op dat je kiest voor gezonde vetten zoals olijfolie, vis, noten en zaden. Laat granen zoals tarwe, gerst, spelt en rogge, maar ook zuivel liever staan, deze werken namelijk ook pro-inflammatoir. Het kan voor je lichaam soms even tijd kosten om opnieuw ‘ingeregeld’ te raken. Maar maak je geen zorgen, je lichaam is hiervoor gemaakt.

Minder kans op welvaartsziekten

Minder suikers, periodiek vasten en regelmatige beweging zorgen er dus voor dat je je fitter en gezonder voelt. Daarbij is er daardoor minder kans op het krijgen welvaartsziekten. Dit zijn ziekten zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Een keto- of paleo-eetpatroon sluiten beter op deze richtlijnen aan. Dit zijn eetpatronen waarbij granen, zuivel en peulvruchten vermeden worden. De suikers uit koolhydraten mist je lichaam niet, omdat het energie uit de reservebrandstof (ketonen) haalt, of je lichaam produceert dus zelf glucose.

Meer anti-inflammatoire voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die ontstekingen tegengaan en die je lijf goed kan verwerken, zijn onder andere: onbespoten groenten en fruit (deze bevatten heel veel polyfenolen die ontstekingsremmend werken), kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember, knoflook, oregano, kruidnagel, enzovoorts. Belangrijk is om te kiezen voor onbewerkt voedsel waarbij de weg van het land naar het bord zo kort mogelijk is.

Op de goede weg!

Als de aanpassingen om welke reden dan ook niet goed voelen, of je krijgt last van je buik, jeuk of andere ongewenste reacties, dan kunnen er nog andere zaken meespelen. Zoals bijvoorbeeld verstoringen in de darmflora die verteringsproblemen veroorzaken, of voedselintoleranties. Als je om welke reden dan ook vastloopt en er zelf niet uitkomt, maak dan gerust een afspraak in mijn praktijk BodySwitch Heemskerk. Dan help ik je weer op de goede weg, net zoals de meer dan duizend mensen die ik al heb geholpen!

Frank Jonkers

Date: 29 juli 2019