‘We zijn meer een leefstijlschool’
Heb je al pogingen gedaan om af te vallen en werd je steeds teleurgesteld? Vind je desondanks dat het roer nu écht om moet en wil je werken aan een gezond gewicht en een gezonde leefstijl? Met de juiste begeleiding gaat het je écht lukken!
Fysiotherapeut Rik Poldner, medeoprichter van Movelife, vertelt: ‘Wij bieden een integrale aanpak voor gezondheidsverbetering. Dan gaat het niet alleen om bewegen, maar ook om bijvoorbeeld voedingsadvies en om de balans tussen inspanning en ontspanning. We beginnen altijd met een uitgebreid leefstijl-assessment, met allerlei metingen en testen, die ons veel informatie geven over het startpunt van de deelnemer. Het gaat dan niet alleen om het gewicht, maar ook bijvoorbeeld om de lichaamssamenstelling, en we doen onder andere een stressmeting en een inspanningstest. Deze metingen en testen zijn wetenschappelijk onderbouwd, en vormen de basis van het plan van aanpak. Verder doen we een voedingsanalyse, waarbij deelnemers een week lang een voedingsdagboek bijhouden.’
Leefstijlprogramma
‘Vervolgens stellen we een leefstijlprogramma op van 12 weken, dat afgestemd is op de wensen en mogelijkheden van de deelnemer. Zit iemand laag in z’n energie en wil die fitter worden? Dan leggen we bijvoorbeeld een extra focus op de ademhaling. Wil iemand afvallen? Dan kan dat ook. We hebben weliswaar geen specifiek afvalprogramma, maar wanneer iemand bij ons aan de eigen gezondheid werkt, leidt dat ook onder andere tot een gewichtsafname. We herhalen geregeld de metingen en testen, zodat we de vooruitgang kunnen zien. Een belangrijk onderdeel van het programma is bewegen, maar wij pakken het net even anders aan dan gebruikelijk, ook omdat wij allemaal in de basis fysiotherapeuten zijn. Natuurlijk laten wij de deelnemers op een verantwoorde manier bewegen, maar we zijn eigenlijk geen sportschool maar meer een ‘leefstijlschool’. Het doel is om deelnemers te leren hoe ze hun gezondheid blijvend kunnen verbeteren en hoe ze, door een gezonde leefstijl, de kans kunnen verkleinen dat ze klachten krijgen. We geloven hier sterk in preventieve gezondheidszorg.’
Wij pakken het net even anders aan dan gebruikelijk
Verhuizing
Na 10 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Sint Janshovenstraat in Utrecht, is het centrum op 1 juli verhuisd naar de Lijsterstraat 3. Rik: ‘Het voelt hier alsof we opnieuw begonnen zijn! Waar we eerder 2 trainingszalen hadden, hebben we er nu 4. De extra ruimte biedt ons de mogelijkheid om ons aanbod uit te breiden. We gebruiken één van de zalen voor ontspanning, wat naast inspanning ook heel belangrijk is. Zo bieden we in deze zaal yoga, ademtherapie, warmtetherapie met behulp van een infraroodcabine, een koudwater- en ijsbad zoals Wim Hof die gebruikt, en fysiotherapie voor blessureherstel. En we hebben een mooie keuken waar we voedingsworkshops gaan geven, omdat we deelnemers willen laten ervaren dat ze met gezonde producten lekker gerechten kunnen maken. Op onze nieuwe locatie staat ons centrum nu als een huis!’
Intermittent fasten
Movelife biedt geen diëten, maar wel ‘intermittent fasten’, een manier om je gezondheid te verbeteren en ook te zorgen voor gewichtsreductie. Bij deze methode leer je jezelf te beschermen tegen de invloeden uit het moderne luxeleven. Je gaat niet op dieet, maar past de momenten waarop je eet aan. Je perkt calorieën in door regelmatig te vasten. Dat betekent dat het aantal uren per dag dat je niet eet een stuk hoger is dan het aantal uren dat je wel eet. Op de momenten dat je wel eet, neem je alleen wat belangrijk is. Je voegt meer vis, fruit, groenten, avocado’s en groene thee aan je dieet toe en je vermijdt frisdranken en vlees. Het vasten heeft als doel om je hersenen uit te dagen om te overleven. ‘Intermittent living’ vermindert het risico op hartproblemen, verlengt je levensduur en remt ontstekingen (en daardoor de kans op allerlei chronische ziekten en diabetes). Daarnaast draagt de levenswijze bij aan een stressbestendig en actief stel hersenen. Je krijgt meer energie en voelt je gezonder. Ook fijn: je verbrandt sneller vet en dit vet komt ook minder snel terug.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.