vochtophopingen-in-armen-benen

Vochtophopingen in armen of benen?

Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

Wat is lymfoedeem?

Na beschadiging van het lymfvatenstelsel ontstaat lymfoedeem. Dit komt vaak door operatie, chemotherapie en bestraling. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en begint een lichaamsdeel op te zwellen. Je kunt je dan ook moe, zwaar en gespannen gevoel.

Behandeling noodzakelijk

Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan, zoals de borsten en in het gelaat. Het is een chronische aandoening, en behandeling ervan is noodzakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker, en harder en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.

De ‘file’ wordt opgelost

Er zijn voor het afvoeren van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, zoals manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten geactiveerd. De vochtopname door de lymfvaten verbetert en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.

Speciale hulpmiddelen

Manuele lymfdrainage kan gecombineerd worden met compressietherapie: door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt.

De ‘file’ wordt opgelost 

Zelf aan de slag!


De patiënt leert ook om door middel van massage zelf oedeem aan te pakken. Afhankelijk van de klacht krijgt de patiënt een op maat gemaakt oefenprogramma van de therapeut.

Littekens behandelen?


Littekens zorgen vaak voor een bewegingsbeperking, en ook voelt de huid vaak strak aan. Het kan zijn dat het litteken verkleefd is met de onderlaag. De littekens kunnen door littekentherapie (zoals massage (fibrosegrepen), needling en siliconenpleisters) soepeler, minder pijnlijk en mooier gemaakt worden.

Datum: 30 oktober 2017