‘Door lymfedrainage voelt mijn arm veel beter aan’
Veel vrouwen krijgen in hun strijd tegen borstkanker ook te maken met lymfoedeem. Dit is een (pijnlijke) zwelling van onderliggende weefsels en huid die ontstaat wanneer lymfevocht niet goed afgevoerd kan worden en zich ophoopt. Coby heeft een borstamputatie ondergaan en in haar oksel zijn ook lymfeklieren weggehaald. Na de ingreep kreeg zij last van lymfoedeem in haar arm.
Zwaar en pijnlijk
‘Al voor de operatie werd mij duidelijk gemaakt, dat ik mogelijk lymfoedeem zou kunnen krijgen’, vertelt Coby. ‘In eerste instantie werd mijn arm nog niet dikker. Mijn lichaam zocht zelf naar een nieuwe balans, maar ik kreeg toch klachten. Mijn arm voelde zwaar en pijnlijk aan en daardoor werd ik beperkt in mijn bewegingen. Hoewel lymfoedeem chronisch is, is het wel te behandelen zodat de klachten afnemen. En hoe eerder je erbij bent, hoe sneller dit zal gaan.’
Veel vrouwen krijgen te maken met lymfoedeem tijdens hun strijd tegen borstkanker
Manuele lymfedrainage (MLD)
‘Voor mijn operatie was ik al bij KMI Mammacare geweest voor een post-operatieve BH en had ik al kennisgemaakt met de huidtherapeuten Alberta en Yvonne. Toen ik naar KMI belde voor een afspraak met de huidtherapeute, kon ik er snel terecht. Als eerste kreeg ik een intakegesprek, waarna een behandelplan naar aanleiding van mijn klachten werd opgesteld. Met regelmatige behandelingen zorgen zij ervoor dat de vochtafvoer in mijn arm verbetert, wat zijn weerslag heeft op het oedeem en mijn klachten.’
Armkous
‘Ook het zwachtelen van mijn arm heeft mij absoluut geholpen. Mijn arm voelt veel beter aan en belemmert me niet meer in mijn dagelijks leven. Inmiddels draag ik een armkous om ervoor te zorgen dat het oedeem niet meer kan ontstaan. Ik doe nog dagelijks mijn oefeningen om de doorstroming van het lymfstelsel te verbeteren en ik sport ook weer. Dankzij de huidtherapeut kan ik weer alles wat ik wil!’
Lymfoedeem
Secundair lymfoedeem kan op verschillende plaatsen ontstaan (primair lymfoedeem is aangeboren, secundair ontstaat door bijvoorbeeld een operatie, trauma of infectie). Zijn er bij u lymfeklieren verwijderd of bent u bestraald? Dan kan dit de afvoer van lymfevocht verminderen. Afhankelijk van de plaats waar de lymfeklieren zijn verwijderd of beschadigd, kan het lymfevocht zich ophopen in verschillende lichaamsdelen. Klachten door lymfoedeem kunnen worden aangepakt. De huidtherapeuten vertellen u er graag meer over.
-
Menige vrouw krijgt na borstkanker last van vochtophoping (lymfoedeem) in de arm. Oorzaak is vaak verwijdering of beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.