
Professionele hulp bij een scheiding
De deur slaat met een harde knal dicht, het servies ligt gebroken op de vloer, je mascara verspreidt zich steeds verder over je gezicht: hij is weg. En hij komt nooit meer terug. Letterlijk heeft hij de deur achter zich dichtgetrokken. Je zakt op de grond en opeens voel je twee kleine armpjes om je heen die je proberen te omhelzen. ‘Ach, kleine Sophie’, zeg je, ‘het komt allemaal goed’. Op het moment dat je het verdrietige gezichtje van je dochter ziet, begin je ongecontroleerd te huilen. Hoe moet dit nu verder?
Clichés
Je merkte dat het al een tijdje niet meer goed ging tussen jou en je man. Alle clichés kwamen uit de kast: overwerken, eten voor de TV in plaats van aan tafel, sexy jurkjes die steeds vaker veranderden in vale joggingpakken. De welbekende sleur. Toch wilde je niet opgeven; je kende hem immers al zo lang. Jeugdliefdes waren jullie. Vroeger onbezorgd en blij en nu vooral vermoeid. Toen kleine Sophie op de wereld kwam, leek het wel of jullie uit elkaar gedreven werden. Jij met de baby boven om borstvoeding te geven, hij die beneden op de bank in slaap gevallen was.
Papa
Een maand later. Je zit op het terras met een dampende mok koffie. Er zijn wat kilo’s van je lichaam afgevallen, maar je hebt ook weer wat kleur op je gezicht. Sophie smikkelt van haar ijsje. ‘Komt papa ook nog? Ik wil met papa naar de kinderboerderij!’ Je veegt wat ijs van haar wang en zegt dat papa niet komt. ‘Papa komt je vrijdag ophalen. Dan kunnen jullie vast naar de kinderboerderij!’ ‘O, okee…’, klinkt het vanaf de andere kant van de tafel.
Professionele hulp
Het scheelt dat je professionele hulp hebt kunnen zoeken van een mediator, want helder nadenken, dat kon je niet. Je had iemand nodig die de situatie objectief kon beoordelen, die er voor ieder gezinslid zou zijn. Die er mede voor zorgde dat wanneer het gebroken gezin bij elkaar was, de situatie niet verzandde in een oorlogsgebied. Sophie staat bij jou en Tom allebei gelukkig voorop. Door dat gemeenschappelijke belang ben je ervan overtuigd dat jullie er samen uit kunnen komen.
De ogen van het kind
Het kwam steeds vaker voor: je kon niet meer in slaap komen omdat papa en mama zoveel kabaal maakten beneden. Een harde knal: ‘Bam!’ En je zat weer rechtop in bed. Mama’s ogen werden steeds donkerder, en ze lachte bijna niet meer. Je hebt ook al heel lang geen ‘prinsesje’ meer met mama gespeeld. ‘Ik wil weer mijn kroontje opdoen en mijn mooie jurk aan!’ Je denkt dat papa boos op je is, want die praat bijna niet meer met je. Een traan loopt over je wang, de zoveelste van vanavond. Ook heb je al dagen last van je buikje. Morgen ga je gelukkig naar school. Daar zijn de mensen blij, daar is het fijn. Thuis niet, daar zijn de mensen stom. Verdrietig draai je je om, en vecht je tegen de nachtmerries die op je zitten te wachten.
‘Ik heb aandacht voor het emotionele proces om vandaaruit te komen tot goede afspraken’
Expert aan het woord
‘Zoals je kunt lezen, maakt een scheiding een wirwar van emoties los. Bij de ouders, maar zeker ook bij het kind’, geeft Inge Meijers-Carlier van i-mediate aan. ‘De ervaring leert dat kinderen zichzelf vaak wegcijferen tijdens een scheiding, omdat ze loyaal zijn aan hun ouders. Daar schuilt ook direct het gevaar in. Sophie heeft niet voor de scheiding gekozen, en toch moet het meisje omgaan met al deze veranderingen.’
Controle
‘Kinderen zeggen vaak niet wat ze denken, wat ze voelen, of waar ze last van hebben. Dat is ook terug te zien in het verhaal. Sophie heeft al dagen last van haar buikje. Dit heeft ze alleen niet aangekaart bij haar ouders. En de ouders hebben het immens druk met zichzelf. De moeder heeft de controle verloren doordat ze in huilen uitbarst in het bijzijn van haar dochter. En de vader negeert Sophie volledig.’
De deskundige derde
Inge: ‘Met meer dan 10 jaar ervaring als advocaat en gecertificeerd mediator kan ik in een emotioneel proces structuur en voortgang geven binnen de wettelijk gestelde kaders. Vaak zie je bij een scheiding dat 1 van de 2 partners een emotionele voorsprong heeft op de ander, en daarom is mediation bij scheiding zo belangrijk. Ik heb aandacht voor het emotionele proces om vandaaruit te komen tot goede afspraken. De beide ex-partners blijven immers aan elkaar verbonden door de kinderen.’
Gemeenschappelijke belangen
‘Ik ben degene die als derde tussen stellen bemiddelt, die het paar in overeenstemming brengt. Als mensen voor het eerst bij mij aan tafel zitten, is de sfeer tussen hen meestal gespannen. Met oog voor emotie lukt het me om alle zaken bespreekbaar te maken. Als ze in goed overleg uit elkaar gaan, met oog voor de gemeenschappelijke belangen, is de kans het grootst dat de afspraken in de toekomst worden nagekomen. Dat is goed voor de ex-partners, maar zeker ook voor de kinderen. Ik zorg ervoor dat het gemeenschappelijke belang, en ieders belang boven tafel komt en gerespecteerd wordt. De ‘i’ in ‘i-mediate’ staat dan ook voor ‘Inge’. Neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek!’
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.