Scheiding en kinderen: waar gaat je kind wonen?
‘Vanaf 12 jaar mag mijn kind kiezen!’ Deze uitspraak hoor ik vaak, maar het is een wijdverbreid misverstand. Het is namelijk onjuist dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen of hoe vaak ze naar de andere ouder gaan. Het kan zelfs schadelijk zijn om dat door een kind te laten bepalen, omdat dat een loyaliteitsconflict bij het kind kan teweegbrengen.
Isabelle van Houten, echtscheidingsmediator
Meerderjarig beslissingen nemen
Kinderen zijn vanaf hun 18e verjaardag meerderjarig, en pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Maar tót 18 jaar zijn kinderen minderjarig. En dat betekent dat alle beslissingen rond de minderjarige alleen kunnen worden genomen door degene die het gezag over het kind uitoefent. Je kunt gezag hebben als ouder(s) of als voogd(en), en gezag wordt door maximaal 2 personen uitgeoefend.
Misverstand
Maar waar komt dit misverstand nou vandaan? Waarschijnlijk komt dit voort uit het feit dat kinderen, bij de scheiding van hun ouders, vanaf 12 jaar de gelegenheid krijgen om hun wensen kenbaar te maken bij de rechtbank. Ze kunnen een brief schrijven of langsgaan voor een kinderverhoor. De rechter houdt dan zoveel mogelijk rekening met de wensen van het kind, maar het kind kan uiteindelijk nooit zelf bepalen.
De rechter houdt dan zoveel mogelijk rekening met de wensen van het kind
Vertrouwensband
Het is en blijft dus aan de ouders waar een kind woont en hoeveel tijd het bij de andere ouder verblijft. Het is voor een kind belangrijk om te ervaren dat zijn of haar ouders dat samen bepalen en daar beiden achter staan. Zo voelt een kind dat er nog een ‘wij als ouders’ is en dat maakt het veilig en duidelijk. Als ouders samen hebben bepaald hoe een zorgverdeling eruitziet, kan een kind wél betrokken worden bij hun beslissing (met suggesties als ‘Wij willen het zo gaan doen. Wat vind jij daarvan?’). Dat is goed voor de vertrouwensband tussen ouders en kinderen, maar dan moet je er dus als ouders wel eerst samen over eens zijn!
Over Van Houten Mediation
Ik ben gespecialiseerd in echtscheidingsmediation. Alles wordt door mij geregeld. Zowel de financiële als de emotionele aspecten komen aan bod. Er komt veel op je af als je uit elkaar gaat, weet ik uit eigen ervaring. Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan: juridisch en fiscaal moet het goed geregeld worden. Er mag niets vergeten worden. Denk bijvoorbeeld aan pensioenen.’ Isabelle is aangesloten bij de MfN. Daarbij staat haar praktijk ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding, en je alleen een geringe eigen bijdrage betaalt. Zo niet, dan betaal je een vast tarief. Hoe dan ook: mediation is altijd goedkoper dan het inschakelen van een advocaat. Een kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend.
-
Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen.
-
Arbeidsmediation kan op vele fronten ingezet worden, namelijk bij conflicten tussen een werkgever en werknemer, bij conflicten tussen een eigenaar en het management, en bij conflicten tussen werknemers onderling.
-
Vince zit vanaf een afstandje naar de voetballende kinderen te kijken. Ze hebben wel gevraagd of hij mee wilde doen, maar hij heeft geen zin. Hij heeft buikpijn. En soms, als hij ‘s avonds in bed ligt, moet hij huilen.
-
Nu de vakantie ten einde is, kijkt menigeen terug op een niet-geslaagde vakantie. De verwachte liefdesvonk bleef uit: de relatie is echt over.
-
Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, komen daar allerlei emoties bij kijken, zoals teleurstelling, frustratie, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden.
-
Een scheiding kan een chaotische periode in je leven zijn. Of je nu samen met je partner hebt besloten dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie deze wens heeft uitgesproken: er komt vanaf dat moment veel op je af. Je krijgt te maken met vraagstukken en processen waar je misschien nog niet eerder over hebt nagedacht.
-
Jullie huwelijk leek lange tijd een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelt al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?
-
Het besluit tot een scheiding zorgt voor allerlei emoties. Teleurstelling, frustratie, verwarring, verdriet, onzekerheid en misschien ook boosheid. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Teleurstelling, verdriet, verwarring, boosheid en onzekerheid: allemaal mogelijke emoties als het besluit tot een scheiding is genomen. Niet alleen voor jou en je partner is het een heftige periode.
-
Een goede scheiding is van groot belang voor aanstaande ex-echtelieden; zeker als er (kleine) kinderen in het spel zijn. Vaak besteedt men veel tijd en geld aan de trouwdag en alles wat daarbij komt kijken.