Alleen op vakantie na de scheiding
Maria (38): ‘Sinds mijn partner en ik na de scheiding onze eigen weg zijn ingeslagen, heb ik veel voor het eerst alleen moeten doen. Leuke dingen, zoals een stedentripje naar Praag met mijn vriendinnen, maar ook vervelende. De begrafenis van mijn tante bijvoorbeeld. Omringd door stellen die troost bij elkaar zochten, voelde ik me daar erg alleen.’
Scheiding
‘Dit jaar ga ik voor het eerst alleen met mijn kinderen op zomervakantie. Het klinkt misschien gek, maar ik weet nog niet of dit wel op het lijstje van leuke dingen staat. Lora van 9 en David van 6 hebben er wél veel zin in. We gaan naar de camping in Zuid-Frankrijk die ze goed kennen. Dit heb ik in overleg met mijn ex-partner besloten. Ik denk dat het een goede beslissing is. De situatie zal een beetje vreemd of onwennig zijn, dus het is dan fijn dat de omgeving in ieder geval vertrouwd aanvoelt. Een paar vriendjes en vriendinnetjes van vorig jaar staan tegelijk met ons op de camping, dus daar maak ik me dan ook geen zorgen over.’
Veel vragen
‘Om eerlijk te zijn, vind ik vooral alles rondom de vakantie erg spannend. Ik wil het namelijk goed regelen, zodat ik in ieder geval met een gerust hart kan vertrekken. Ik vraag me af waar ik precies rekening mee moet houden en wat ik nu al moet regelen zodat alles voor mij én de kinderen zo goed mogelijk verloopt. Moet ik bijvoorbeeld schriftelijk toestemming hebben van mijn partner? Wij zijn dan wel gescheiden, maar de kinderen blijven altijd van ons samen. Mag ik dan wel zomaar voor een paar weken met ze naar het buitenland? En waar moet ik allemaal nog meer rekening mee houden? Al deze vragen bezorgen me slapeloze nachten.’
Spreek duidelijk af wanneer je op vakantie gaat, waarnaartoe en voor hoe lang
Expert aan het woord
Register-mediator Jolanda Hellings legt uit: ‘Ik kan me voorstellen dat het erg spannend is om voor het eerst alleen met je kinderen op vakantie te gaan. Om je kinderen na een scheiding alleen mee op vakantie te kunnen nemen, heb je inderdaad schriftelijk toestemming nodig van je partner. Op de website van de rijksoverheid kun je een speciaal formulier downloaden. Hierop staat alle benodigde informatie. Verder geldt dat je met goed overleg een heel eind komt. Maak daarom voor vertrek goede afspraken met je ex-partner. Spreek duidelijk af wanneer je op vakantie gaat, waarnaartoe en voor hoe lang. De situatie kan best confronterend zijn, maar je zult zien dat jullie uiteindelijk mooie nieuwe herinneringen maken en dat het na een paar dagen al een stuk leuker is!
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.