edelsteen

Een edelsteen voegt écht iets toe

Marilyn Monroe zong er al over: Diamonds are a girl’s best friend. Maar wist je wel dat er nog veel meer mooie edelstenen zijn? Elk met hun eigen kleur, sfeer en karakter. Doorzichtig of ondoorzichtig. Met prachtige schitteringen of een diepe glans. Van zeer kostbaar tot heel betaalbaar. Er is beslist een edelsteen die bij jou past.

Edelsteen

‘Een edelsteen geeft een sieraad nét dat beetje extra’, weet Tineke Hessels. ‘Soms hoeft het maar een heel klein detail te zijn, maar het voegt echt wat toe. Wij werken ook regelmatig met edelstenen. Dat hebben we overigens altijd al gedaan. Eerder verwerkten we voornamelijk diamanten, maar tegenwoordig werken we ook steeds meer met andere stenen, zoals saffier en robijn, die door hun hardheid zeer geschikt zijn voor het gebruik in sieraden.’

Minder kostbare stenen

‘Maar uiteraard hebben we ook stenen die iets minder kostbaar zijn. Toermalijn is bijvoorbeeld ook vrij hard en in veel kleuren verkrijgbaar. Of kwartssoorten zoals amethist, citrien, gele en groene kwarts. We hebben hier in de winkel een kleine voorraad stenen in allerlei kleuren en vormen, zodat je, wanneer je een bepaald idee over een sieraad hebt, er de juiste edelsteen bij kunt zoeken.’

‘Uiteraard hebben we ook stenen die iets minder kostbaar zijn’

Werkwijze

Tineke maakt graag een sieraad dat uniek is en geheel aan jouw wensen voldoet. Dit begint al bij het ontwerp. Bij Tineke kun je hierin als klant een grote rol spelen. Heb jij een sieraad al helemaal uitgedacht? Tineke hoort graag hoe dit ontwerp eruitziet. Ze geeft graag aan wat technisch wel en niet mogelijk is en doet suggesties voor eventuele aanpassingen. Jullie bespreken jouw wensen en Tineke toont voorbeelden uit haar collectie. Zo stellen jullie samen vast wat de stijl en uitstraling van jouw sieraad wordt.

Wist je dat…

… het wereldrecord waarvoor een diamant ooit verkocht is op 32 miljoen euro ligt?
… iedere edelsteen zijn eigen ideale slijpvorm heeft? Zo wordt een doorzichtige steen vaak facetgeslepen, zodat de schittering het best tot zijn recht komt. Een opaak steen, ook wel ondoorzichtig genoemd, daarentegen wordt vaak juist cabochon geslepen, dus zonder facetten maar met een bolle boven- en vlakke onderkant.
… elke edelsteen zijn eigen hardheid heeft?
… er twee manieren zijn waarop sieraden met edelstenen ontworpen worden? Je kunt vanuit het sieraad denken en daar een edelsteen bij zoeken, maar in het geval van een unieke steen kun je het sieraad ook om de steen heen ontwerpen.
… je een sieraad niet per se hoeft te verfraaien met een kostbare edelsteen, maar je er zelfs een kiezelsteen, als deze een emotionele waarde voor je heeft, voor kunt gebruiken?

Datum: 10 mei 2019