scheiding

Hoe verdeel je de spullen na een scheiding?

Als je gaat scheiden, moet je niet alleen afspraken maken over de financiën, opvoeding en pensioenen. Je huis staat vol spullen, die allemaal waarde met zich meebrengen. Hoe ga je die spullen eerlijk met elkaar verdelen, en hoe zo je ervoor dat je dit zonder al te veel ruzie doet? Scheidingsadviseur Ron Teiwes van FlevoScheiden zegt dat het mogelijk is door goed in beeld te brengen wat de waarde is van alle bezittingen, zodat jullie onder de streep evengoed af zijn, en op een goede manier uit elkaar kunnen.

Keuzes maken

Je hebt besloten dat je niet meer met elkaar in een huis wil wonen, alleen je kunt je leven niet zomaar optillen en verplaatsen. Je hebt immers niet alle spullen dubbel. Een nieuwe auto, een nieuwe televisie en zelfs spullen als een bank en een bed kunnen ervoor zorgen dat je flink in de kosten gaat lopen. Dan is er ook nog het huis zelf: waarschijnlijk het meest waardevolle wat jullie bezitten. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen komen deze spullen onder jullie beide namen te staan. Dit betekent dat er dus keuzes gemaakt moeten worden over wie welke spullen krijgt.

Gelijke waarde

De spullen worden 50/50 verdeeld: jullie krijgen voor gelijke waarde aan eigendommen. Alleen hoe hak je die knopen door? Je begint met het duiken in de bonnetjes, om de waarde van alle spullen vast te stellen. Vaak is de echte waarde al wel gedaald: een auto is bijvoorbeeld gebruikt niet meer zoveel waard als toen je hem nieuw kocht. Tweedehands meubels zijn ook minder waard dan de nieuwprijs. Hiervoor kun je een kijkje nemen op websites als Marktplaats, of je zoekt de originele verkoopprijs op en haalt hier een redelijk deel vanaf.

Wanneer je gaat scheiden, hoe ga je alle spullen eerlijk verdelen?

Taxatie bij onbekende waarde

Wat als je de waarde van je spullen niet weet? Dan kun je de inboedel laten taxeren. Voor kunst, Dit kost natuurlijk geld, maar het zorgt wel voor duidelijkheid. Je hoeft niet meer te schatten of te werken met ‘ongeveer’. Zo kan er ook geen onenigheid ontstaan over de waarde van bepaalde spullen, wat problemen in de verdeling kan veroorzaken.

Emotionele waarde

Als de waarde van alle spullen is vastgesteld, kun je in principe aan het verdelen gaan. Hier ligt alleen ook een moeilijke opgave. Spullen in je huis kunnen namelijk naast financiële waarde ook emotionele waarde hebben. Emotionele waarde kan verstopt zitten in fotoalbums, decoraties, kunst, kindertekeningen of verjaardagscadeaus. Mensen hechten zich alleen snel aan spullen, dus ook kastjes, boeken en bepaalde apparaten kunnen veel emotionele waarde hebben. Als dit het geval is, maken mensen vaak afspraken. De financiële waarde van twee producten kan verschillen, maar als ze emotioneel evenveel betekenen, is de waarde onder de streep toch gelijk.

Gelijk en eerlijk

Je kunt ruzie en onenigheid voorkomen in de verdeling van spullen door een mediator in te schakelen. Zo weet je niet alleen dat het proces eerlijk verloopt, maar kun je ook duidelijke afspraken maken over wie wat gaat krijgen. Ron Teiwes, scheidingsmediator bij FlevoScheiden, maakt als basis van de verdeling van financiën altijd ene overzicht van bezittingen en schulden. ‘De verdeling van jullie bezittingen gaat verder dan enkel de dure spullen. In het overzicht van bezittingen en schulden stel ik de bezittingen, de woning, de hypotheek, de waarde van motorvoertuigen, waarde van banksaldi, kapitaalverzekeringen en lijfrentepolissen vast. Zo weet je of de verdeling volledig gelijk is. Op deze manier kunnen jullie op een gelijke en eerlijke manier een punt zetten achter jullie relatie. Als je meer informatie wil of vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.’

Datum: 20 juli 2020