scheiden

‘New year, new me’: alleen verder na de kerst

Het zal je maar gebeuren: de ene dag ben je ‘gezellig’ met je familie aan het gourmetten. Een paar dagen later besluiten jij en je partner om uit elkaar te gaan. Die feestdagen bleken toch niet zo gezellig. Hoe kan dat toch?

Cijfers

De cijfers liegen niet: 61% van de scheidingen wordt aangevraagd na vakanties en feestdagen (bron: TNS NIPO). En Sinterklaas, de kerstdagen en oud & nieuw zorgen vaak voor een opstapeling van de ellende.

Waarom?

Dat veel mensen scheiden na de feestdagen, is eigenlijk niet zo vreemd. In veel gevallen is er bij een van de beide partners al twijfel over de relatie. Gevoelens van onwetendheid en twijfels worden weggestopt en men vlucht in werk of andere bezigheden, met als gevolg een uitbarsting rondom de feestdagen. 24 uur op elkaars lip, een hoop familie, stress en geforceerde gezelligheid zijn de druppels die de emmer doen overlopen.

Weinig daglicht

Waarom zijn de kerstdagen zo lastig? Een reden voor ruzies rondom deze dagen is dat we het daglicht steeds korter zien. Dit heeft effect op ons humeur en zorgt ervoor dat het moeilijk is om over ergernissen heen te stappen. Ook is het zo dat je tijdens kerst (of de kerstvakantie) uit je normale ritme bent. Je bent op elkaar aangewezen, waardoor bepaalde patronen aan de oppervlakte komen. Dat kan stress geven. Als laatste is er nog de (schoon)familie. Het continu op de tenen lopen zorgt voor vele irritaties en ruzies.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

‘New year, new me’ is een leus die we vaak lezen rondom de jaarwisseling. Partners die na de turbulente feestdagen nog stoom aan het afblazen zijn, besluiten één ding: ‘Zó ga ik het nieuwe jaar niet in!’

Mediation kan helpen om in goed overleg uit elkaar te gaan

Scheidingsmediation

Als jullie gaan scheiden, maar er samen niet uitkomen, kan een scheidingsmediator een goede oplossing zijn. Scheidingsmediator Diane van Heeswijk helpt graag bij het regelen van de praktische zaken rond een scheiding. Ook kan ze je ondersteunen op emotioneel gebied.

Orkaan

Diane: ‘In de orkaan die scheiding heet, komt er zoveel op je af, dat je vaak niet helder ziet wat je allemaal moet regelen en hoe je dat het beste kunt doen. Als jullie kinderen hebben, dan wordt het nóg lastiger, want zij hebben alle steun en aandacht hard nodig in deze periode. Mediation biedt het voordeel dat de partijen er qua communicatie vaak op vooruit gaan.’

Minder geld kwijt

Diane vervolgt: ‘Je wilt weliswaar niet je verdere leven met elkaar doorbrengen, maar je blijft altijd samen ouders van jullie kinderen. Duidelijke communicatie en zoveel mogelijk wederzijds begrip is dan ontzettend belangrijk. Andere voordelen van mediation zijn dat beide partijen tevreden zijn met de gemaakte afspraken en zich er beter aan houden. Bovendien scheelt mediation geld, omdat je maar één tussenpersoon nodig hebt in plaats van voor iedere partij één advocaat.’

Datum: 05 februari 2018