‘New year, new me’: alleen verder na de kerst
Het zal je maar gebeuren: de ene dag ben je ‘gezellig’ met je familie aan het gourmetten. Een paar dagen later besluiten jij en je partner om uit elkaar te gaan. Die feestdagen bleken toch niet zo gezellig. Hoe kan dat toch?
Cijfers
De cijfers liegen niet: 61% van de scheidingen wordt aangevraagd na vakanties en feestdagen (bron: TNS NIPO). En Sinterklaas, de kerstdagen en oud & nieuw zorgen vaak voor een opstapeling van de ellende.
Waarom?
Dat veel mensen scheiden na de feestdagen, is eigenlijk niet zo vreemd. In veel gevallen is er bij een van de beide partners al twijfel over de relatie. Gevoelens van onwetendheid en twijfels worden weggestopt en men vlucht in werk of andere bezigheden, met als gevolg een uitbarsting rondom de feestdagen. 24 uur op elkaars lip, een hoop familie, stress en geforceerde gezelligheid zijn de druppels die de emmer doen overlopen.
Weinig daglicht
Waarom zijn de kerstdagen zo lastig? Een reden voor ruzies rondom deze dagen is dat we het daglicht steeds korter zien. Dit heeft effect op ons humeur en zorgt ervoor dat het moeilijk is om over ergernissen heen te stappen. Ook is het zo dat je tijdens kerst (of de kerstvakantie) uit je normale ritme bent. Je bent op elkaar aangewezen, waardoor bepaalde patronen aan de oppervlakte komen. Dat kan stress geven. Als laatste is er nog de (schoon)familie. Het continu op de tenen lopen zorgt voor vele irritaties en ruzies.
Nieuw jaar, nieuwe kansen
‘New year, new me’ is een leus die we vaak lezen rondom de jaarwisseling. Partners die na de turbulente feestdagen nog stoom aan het afblazen zijn, besluiten één ding: ‘Zó ga ik het nieuwe jaar niet in!’
Mediation kan helpen om in goed overleg uit elkaar te gaan
Scheidingsmediation
Als jullie gaan scheiden, maar er samen niet uitkomen, kan een scheidingsmediator een goede oplossing zijn. Scheidingsmediator Diane van Heeswijk helpt graag bij het regelen van de praktische zaken rond een scheiding. Ook kan ze je ondersteunen op emotioneel gebied.
Orkaan
Diane: ‘In de orkaan die scheiding heet, komt er zoveel op je af, dat je vaak niet helder ziet wat je allemaal moet regelen en hoe je dat het beste kunt doen. Als jullie kinderen hebben, dan wordt het nóg lastiger, want zij hebben alle steun en aandacht hard nodig in deze periode. Mediation biedt het voordeel dat de partijen er qua communicatie vaak op vooruit gaan.’
Minder geld kwijt
Diane vervolgt: ‘Je wilt weliswaar niet je verdere leven met elkaar doorbrengen, maar je blijft altijd samen ouders van jullie kinderen. Duidelijke communicatie en zoveel mogelijk wederzijds begrip is dan ontzettend belangrijk. Andere voordelen van mediation zijn dat beide partijen tevreden zijn met de gemaakte afspraken en zich er beter aan houden. Bovendien scheelt mediation geld, omdat je maar één tussenpersoon nodig hebt in plaats van voor iedere partij één advocaat.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.