Door relatiecoaching leefden ze nog lang en gelukkig
Weet je nog, die periode dat jij en je partner elkaar pas hadden gevonden? De vonken spatten ervan af, je kreeg vlinders in je buik wanneer je zijn stem hoorde en moest altijd lachen om zijn grapjes. Voor die verliefdheid kwam echte liefde in de plaats en jullie stichtten een gezinnetje. Je wist zeker dat niets jullie geluk in de weg kon staan …
Kwijt
Hoe anders is het nu. Je ergert je aan die grapjes van hem en intimiteit lijkt een vage herinnering uit het verleden. Jullie gesprekken gaan voornamelijk over de kinderen of over praktische zaken. Samen iets leuks doen, gebeurt ook nooit meer. Hij zit ieder weekend op het voetbalveld en daarom ga jij af en toe maar eens een avondje met vriendinnen op stap. Jullie leven meer als broer en zus. Ergens onderweg zijn jullie elkaar kwijtgeraakt. Waar is dat geluksgevoel, dat je ooit had, gebleven? Is dit nu het begin van het einde of is er nog een weg terug?
Relatiecoaching kan helpen elkaar opnieuw te vinden
Uitdaging
Een relatie is een grote leerschool en één van de grootste persoonlijke uitdagingen in een mensenleven. Wendy Derksen komt het vaak tegen in haar coachingspraktijk: ‘Het gaat om het herstellen van de verbinding die je ooit met elkaar had. Je ziet heel vaak dat die verbinding verandert op het moment dat er kinderen komen. Er is dan steeds minder tijd en aandacht voor elkaar. Enerzijds verval je vaak in patronen die je van huis uit gewend bent, anderzijds heb je minder tijd voor je partner waardoor het voor hem of haar lijkt alsof het kind belangrijker is.’
Relatiecoaching
‘Ouders die kinderen krijgen, vervallen vaak in bepaalde communicatiepatronen. Als daar meer druk op komt, door tijdgebrek, of omdat er dingen mis gaan of omdat er problemen zijn, dan werken die patronen niet ’, weet Wendy. ‘Daar gaat het vaak mis. Bij relatiecoaching leer je op een andere manier communiceren. Je leert weer benoemen waar je eigen kwetsbaarheid ligt en hoe je dat kunt hanteren in plaats van het op de ander af te reageren of door te wensen dat die ander nu eindelijk eens verandert.’
Erkennen & herkennen
‘Meestal is er al het een en ander gebeurd, voordat stellen bij mij komen. Dat is jammer, want soms zijn er dan al een paar luiken definitief dichtgegaan. Het zou zoveel beter zijn wanneer je eerder aan de bel trekt als je het gevoel hebt dat het niet lekker loopt. Durf dat te erkennen en doe ook je best het te herkennen. Hoe eerder je om hulp vraagt, hoe makkelijker het is om weer op één lijn te komen en de persoon in je partner te ontdekken waar je ooit verliefd op werd.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.