relatie

Vechten tijdens je relatie

Hoe vaak wordt je gezegd: ‘je moet doorzetten, blijven vechten’? Waar wil je tegen of voor vechten? Wat wil je bereiken en is het wel mogelijk te bereiken wat je voor ogen hebt? Wie zegt dat wat je wenst voor jou (jouw ontwikkeling) goed is?

Doelen

Wat zijn de doelen waarvoor jij wil knokken? Grote kans bijvoorbeeld dat jij net zoals veel mensen een nieuwe baan wilt. Hiervoor bereid je sollicitatiegesprekken goed voor, zodat jij die droombaan kan binnenhalen!

Knokken voor je relatie

Ook het behouden en verbeteren van een goede relatie met je partner is waarvoor jij je wilt inspannen. Hierbij heb je een bepaald beeld van waaraan de partner moet voldoen. Jouw wensen: je partner staat stevig met beide benen op de grond. Hij of zij is zeker van zichzelf, waardoor jij je veilig voelt. Je hebt dan iemand waartegen je aan kunt leunen. Iemand die je kunt vertrouwen, iemand die voor jou en de relatie gaat.

Onbegrip

Soms loop je tegen muren van onbegrip op. Van je partner, je vrienden en je familie. Wat je ook probeert: je komt er maar niet doorheen. Je wilt, je hoopt, je verwacht. Net als bij alle andere doelen waarvoor je moet knokken, moet je jezelf afvragen: is dit wel mogelijk? Is het de moeite waard? Waar ligt mijn grens? Heeft blijven vechten nog zin?

Soms vecht je tegen iets wat er helemaal niet blijkt te zijn

Doorzettingsvermogen

Soms kan vechten zin hebben. Hierdoor kun je ontdekken hoe groot jouw doorzettingsvermogen is. Hoe belangrijk iets voor je is. Door goede gesprekken en meer aandacht voor elkaar en elkaars gevoelens wordt de band tussen jullie weer sterker. Maar soms vecht je tegen iets wat er helemaal niet blijkt te zijn. Je vecht tegen het beeld dat jij van de ander gemaakt hebt. Waartegen zou je dan vechten? Het kan dan beter zijn om te accepteren wat er is. Dit geeft rust en zelfinzicht. Om erachter te komen of het voor jou de moeite waard is om ervoor ‘te gaan’, zul je op onderzoek moeten uitgaan.

Hulp

Het is niet erg om ondersteuning te vragen tijdens jouw onderzoek. Een paar gesprekken kunnen al genoeg zijn om inzicht te krijgen en weer zelfstandig verder te kunnen gaan. Als relatie- en huwelijkscoach kan ik nét iets dieper kijken naar de zaken waar jij (of jullie) tegenaan lopen. Wat is jullie achtergrond, waar liggen de pijnen? Soms spiegel ik een bepaalde opmerking of lichaamshouding van jou (jullie) en dan komt ineens die bewustwording, die reactie. Dat is zó mooi om te zien gebeuren. Ik benadruk altijd dat je niets fout hebt gedaan of iets verkeerds doet. Jouw intentie is goed bedoeld. In je leven krijg je nou eenmaal van alles op je bord en dan moet je keuzes maken. Neem jezelf niets kwalijk en lach om jezelf en je eigen onderzoek. Je kunt ervan leren: wat neem jij bijvoorbeeld mee voor de volgende keer?

Problemen

Problemen in relaties en huwelijken die ik vaak behandel zijn:

  • Angsten
  • Manipulatie
  • Niet gehoord worden en je niet begrepen voelen
  • Vertrouwensproblemen en wantrouwen
  • Onzekerheid
  • (Voor)oordelen
  • Onmacht
  • Niet meer weten hoe de ander te bereiken
Datum: 26 oktober 2018