Zoeken naar een evenwicht
Relaties lopen niet altijd zoals je graag zou willen. Je bent uit elkaar gegroeid, je merkt dat je om kleine dingen ruzie maakt of misschien is iets wat je in het begin van de relatie erg aantrekkelijk vond een ergernis geworden. Hoe komt dat? En vooral: is er iets aan te doen? Een relatietherapeut helpt patronen te herkennen en te veranderen.
Relatie- en gezinstherapeut Elisabeth Reitsma: ‘Ik begeleid verschillende mensen, van jong tot oud, in verschillende soorten relaties. Het kan daarbij gaan om partners waarbij een derde in het spel is, maar ook om ouders die een moeizame relatie hebben met hun kind, of gescheiden ouders met kinderen die manieren zoeken om hun na-huwelijkse relatie opnieuw vorm te geven. Ik zie ook steeds meer samengestelde gezinnen.’
Relatietherapie
Elisabeth vervolgt: ‘Ik kan het ‘probleem’ van allerlei kanten bekijken om zo beide partijen te ondersteunen. Ik zet ‘probleem’ tussen haakjes, omdat ik vaak zie dat een probleem eigenlijk een gedateerde oplossing is. Dus er was een tijd waarin het huidige probleem vaak juist de oplossing was. Het kan helpen om mensen dit soort nieuwe inzichten te geven, zodat ze er op een andere manier naar kunnen kijken.
Wat je in therapie kunt doen is door elkaars perspectieven te horen, door een gesprek te voeren dat tot nu toe nog niet gevoerd werd, er meer begrip over en weer ontstaat. Daarnaast geef ik als relatietherapeut je handvatten om je relatie sterker te maken. Dat is eigenlijk mijn doel: dat het mensen lukt om een nieuw evenwicht te vinden omdat ze op een andere manier met elkaar leren communiceren. Ik probeer daarin mee te denken, op een neutrale manier; soms uitdagend, met erkenning en ook met humor. Ook al zijn er vaak heus allerlei tegengestelde belangen.’
Handvatten voor een sterkere relatie
In relatietherapie gaat het vaak over de ruzies, over ingesleten patronen, maar ook over intimiteit en seksualiteit. Ik ben benieuwd naar de vraag ‘waarom nu?’, maar ook op welke manier ze zich nog verbonden met elkaar voelen. In gemiddeld 6 tot 10 sessies praat ik met stellen over dit soort thema’s, doen we kleine rollenspellen en (luister)oefeningen, en help ik ze met gesprekstechnieken.’
Over Elisabeth Reitsma
Elisabeth Reitsma heeft al twintig jaar ervaring en heeft een eigen praktijk in bedrijvencentrum Crystalic in Leeuwarden. Elisabeth: ‘Ik heb een grote interesse in menselijke relaties en de manieren waarop wij ons tot elkaar verhouden. Ik wil graag in de therapie graag een context creëren waarin mensen durven zeggen wat ze eerder nog niet konden. Wanneer de communicatie niet goed verloopt en mensen bijvoorbeeld hun eigen gelijk willen blijven halen, help ik graag om het perspectief van de ander te zien en daar begrip voor te hebben. Als dat lukt, word ik daar heel blij van!’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.