Zomervakantie na scheiding: spanning of ontspanning?
De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Als pas gescheiden ouder heb je zin in de vakantie, maar tegelijkertijd zie je ertegenop. Scheidingscoach Carolien Roobol vertelt hoe je ondanks je zorgen toch een ontspannende zomervakantie kunt hebben!
Bijna vakantie!
De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Op school moeten de kinderen soms nog even hard werken: een toetsweek of de eindmusical. Op je werk heb je ook nog wat deadlines te halen voordat je je koffer kunt pakken. Je hebt zin in de vakantie en tegelijkertijd zie je ertegenop.
Na de scheiding
Dit wordt de eerste zomervakantie na de scheiding van Pieter en Femke. Vorig jaar tijdens de vakantie in Frankrijk barstte de bom. Wat al langer sluimerde, viel niet langer te ontkennen. Voor beiden brak toen een moeilijke periode aan. Veel emoties, veel regelen. Femke is verhuisd. De kinderen van 9 en 13 jaar wonen om en om 1 week bij Pieter en 1 week bij Femke. De heftigste emoties zijn nu wat gezakt en het ouderschapsplan, met daarin de grove lijnen over hoe de zomervakantie te verdelen, is klaar.
Het ouderschapsplan
Pieter en Femke hadden bedacht dat de kinderen in de even jaren de eerste 3 weken bij Pieter zou zijn en de laatste 3 weken bij Femke. En in de oneven jaren andersom. Toen ze dit een half jaar geleden bedachten, klonk het heel redelijk. Femke heeft nu haar bedenkingen. Drie weken zonder de kinderen… Ze is er net een beetje aan gewend dat ze hen steeds 1 week niet ziet. De jongste van 9 hangt erg aan z’n moeder. Kan hij dat, 3 weken zonder haar?
Stress!
Pieter kan geen 3 weken vrij nemen van zijn werk. Hij wil zijn ouders vragen een aantal dagen bij te springen. Femke vindt dat een minder goed idee. Hij moet er zelf zijn voor de kinderen, vindt ze. En de ouders van Pieter heeft ze nooit echt aardig gevonden. Al met al geeft de zomervakantie van tevoren flink wat stress.
‘Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe situatie’
Expert aan het woord
Scheidingscoach Carolien Roobol vertelt: ‘Met al deze onenigheden kwamen Pieter en Femke bij me. Ze wilden geen ruzies, maar nu vonden ze het moeilijk om elkaar in elkaars waarde te laten. Als ervaringsdeskundige weet ik dat de zomerperiode ‘ontspanning’ betekent en tevens spanning kan opleveren.’
Verdelen: eerst wennen
‘De verdeling van 3 weken bij papa en 3 weken van mama is niet altijd de beste. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer dit af te raden is,’ vertelt Carolien verder. Kleine kinderen kunnen nog niet zo lang zonder de andere ouder. Hetzelfde geldt voor de eerste vakantie na de scheiding. Iedereen moet nog wennen aan de nieuwe situatie. Het is dan beter om de zomervakantie in meerdere stukjes te hakken. Dan hoeft niemand elkaar al te lang te missen. Ik gaf hen allebei nog meer tips. Pieter en Femke zaten na dit gesprek weer op één lijn en gingen vol goede moed op vakantie.’
Tips voor thuis
- Ga niet te snel achter elkaar op vakantie. Een kind zit er niet op te wachten om op vrijdag met papa terug te komen en op zaterdag alweer met mama weg te gaan.
- Een kind wil ook graag thuis zijn en een beetje met de kinderen uit de buurt spelen.
- Je hoeft ook niet allebei ieder jaar met ze op vakantie te gaan. Het vergt enige creativiteit, maar met thuisblijven is niks mis.
- Met de ene ouder in de meivakantie weg en met de andere in de zomervakantie is ook een leuke oplossing.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.