Effectief rosacea aanpakken: zo doe je dat
Rosacea is een huidaandoening in het gezicht waar veel mensen met een lichte huid last van hebben. De aandoening komt vaak voor in combinatie met couperose. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. Het belangrijkste kenmerk is dat je snel last hebt van rode vlekken in je gezicht. Als de rode vlekken in je gezicht je dwarszitten, kun je dit goed laten behandelen. Daarnaast kan je zelf rosacea verminderen door te letten op je eetpatroon. Lees hieronder wat je kunt doen en welke behandelingen er zijn.
Hoe herken je rosacea?
Als je rosacea hebt, wordt je huid snel rood. Rosacea is daarbij hardnekkiger dan een keer blozen. Je herkent het aan:
- Langdurig rode wangen (uitgezette bloedvaatjes, bultjes)
- Rode verdikkingen en bultjes in je gezicht
- Puistjes rond en op je neus
- Irritatie van je ogen
- Je huid wordt sneller dan gemiddeld rood van externe prikkels zoals zonlicht, aanraking, inspanning, cosmetica en temperatuurverschillen.
Niet altijd herkend
Lastig is dat rosacea niet altijd herkend wordt. Sommige vrouwen denken dat ze nu eenmaal ‘rode wangen’ hebben, of dat ze last hebben van puistjes. De aandoening kan hardnekkig zijn, maar is gelukkig steeds beter te behandelen. Met goede voeding, apparatuur en huidverzorging kun je rosacea beperken op de lange termijn.
Rosacea aanpakken met je eetpatroon
Wist je dat voeding en dranken een grote invloed hebben op rosacea? Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste kunnen bloedvaatjes in je gezicht uitzetten door alcohol en pittig gekruid eten, maar ook kan histamine in bepaalde voeding de rosacea activeren. Het lastige hiervan is dat niet iedereen klachten krijgt bij dezelfde voeding. Wel raden we aan om op te letten bij onder meer de volgende producten:
Toch reageert niet iedereen met rosacea op al deze voedingsmiddelen. Daarom raden we je aan om een dagboekje bij te houden. Merk je dat je rood bent na een bepaalde maaltijd? Noteer dit dan in een eetdagboekje.
Rosacea is een lastige huidaandoening, maar goed behandelbaar.
Welke behandeling is mogelijk bij rosacea?
Rosacea kun je op vier manieren behandelen:
- Het aanpassen van je eetpatroon
- Slikken van supplementen (antioxidanten)
- Behandeling met apparatuur
- Goede huidverzorging zonder agressieve stoffen, en/of een crème op recept van de apotheek
Effectief aanpakken
We raden aan om met je eetpatroon in elk geval aan de slag te gaan. Als je dit overslaat, is de kans groot dat de rosacea steeds terugkomt. Om plaatselijke roodheid snel en effectief aan te pakken, kan rosacea behandeld worden met speciale huidverbeterende apparatuur. Daarnaast is het belangrijk om veilige, huidverzorging te gebruiken. Agressieve crèmes met parabenen en parfum kunnen rosacea namelijk verergeren. Wij kunnen je adviseren welke verzorging bij jouw gevoelige huid past.
Apparatuur om roodheid te behandelen
Het aanpakken van rosacea kost wat tijd. Gelukkig zijn er ook behandelingen die sneller resultaat laten zien. Na een behandeling met de juiste apparatuur zit je weer beter in je vel. Bij Huidsalon Goes kunnen we rosacae behandelen met:
- Mesotherapie
- Microneedling
Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Om het resultaat te ondersteunen is het belangrijk dat je je voedingspatroon en huidverzorgingsroutine aanpast.
Benieuwd?
Heb jij vragen over de juiste behandeling bij rosacea? Of heb je een ander huidprobleem waar je graag advies over wilt? Bij Huidsalon Goes ben je van harte welkom. Neem gerust contact op en we denken graag met je mee.
-
Bultjes en roodheid in je gezicht, opeens blozen en zichtbare bloedvaatjes: rosacea is een lastige huidaandoening. Het komt voor bij mannen en vrouwen en ontstaat meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. In sommige families komt het meer voor, maar over de exacte oorzaak is nog weinig bekend.
-
Je huid is kwetsbaar. Hoe je huid eruit ziet heeft veel invloed op hoe je je voelt. Met een slechte huid voel jij jezelf immers ook kwetsbaarder. Je huid is altijd te zien.
-
Je tekst vergeten tijdens een presentatie voor honderd collega’s en daardoor een beetje blozen… heel logisch. Of na vijf kilometer hardlopen enigszins rood aanlopen… dat is ook niet gek. Alleen wanneer je steeds last hebt van een rode huid, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dit kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen.
-
We hebben er allemaal eens mee te maken gehad: een rode huid. Wellicht doordat er sprake was van een spannend moment en je moest blozen, of omdat je te lang in de zon had gezeten. Van deze rode huid ben je als het goed is binnen een paar seconden, of in het geval van verbranding na een paar dagen, weer verlost.
-
Waar kijk je het eerste naar als je iemand tegenkomt? Het gezicht, waarschijnlijk. Als er iets met je gezicht aan de hand is valt het iedereen dus direct op.
-
Krijg jij geregeld de vraag: ‘Heb je het warm?’ Of: ‘Heb je altijd zulke blosjes?’ Dan kamp je misschien met rosacea.
-
Het is een droom: een perzikzachte huid vrij van bultjes en oneffenheden. Stel je het eens voor, zonder enige onzekerheid make-uploos over straat. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Als je huidproblemen hebt, kun je daar erg mee zitten. Neem bijvoorbeeld rosacea.
-
Je wilt er altijd op je mooist uitzien en zelfvertrouwen uitstralen, maar je hebt ook een druk leven. Om werk, gezin en de vele fun activiteiten in je vrije tijd goed in balans te houden, kan het dan ook slim zijn om PMU te overwegen.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Een goede shampoo is onmisbaar voor gezond haar en een verzorgde hoofdhuid. Maar met zoveel verschillende opties op de markt kan het een flinke uitdaging zijn om de juiste te kiezen.