
Last van roodheid in je gezicht? Dit doe je eraan…
Je tekst vergeten tijdens een presentatie voor honderd collega’s en daardoor een beetje blozen… heel logisch. Of na vijf kilometer hardlopen enigszins rood aanlopen… dat is ook niet gek. Alleen wanneer je steeds last hebt van een rode huid, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dit kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen. Hoe komt het nou dat je gezicht altijd onder de rode plekken zit? Er zijn meerdere antwoorden mogelijk op deze vraag. Maar gelukkig zijn er ook veel oplossingen.
Roodheid door stress
Niet alleen acute stress zoals het aangekeken worden door een zaal vol collega’s kan zorgen voor roodheid. Ook aanhoudende stress heeft invloed op je huid. Wanneer je veel stress hebt, treden er namelijk veranderingen op in je lichaam, waardoor je huid bepaalde eiwitten loslaat. Dit heeft tot gevolg dat je klachten krijgt als jeuk, roodheid en ontstekingen. Daarnaast wordt je huidbarrière minder sterk, waardoor je huid kwetsbaarder is en sneller rood wordt. De oplossing in dit geval is simpel, maar niet altijd makkelijk: vermijd stress. Neem bijvoorbeeld een extra avondje in de week vrij om tot rust te komen. Mooi moment om een maskertje te gebruiken; dubbel goed voor je huid!
Allergische reactie
Ook al gebruiken we huid- en cosmeticaproducten om onszelf te verzorgen, kunnen ze helaas ook juist zorgen geven. Je kunt namelijk een allergische reactie krijgen door de stofjes in je nieuwe make-up item, zeep of haarmiddel. Hierdoor kun je last krijgen van huidirritatie, zoals roodheid. Dit wordt ook wel contacteczeem genoemd. De eczeemplekken kun je herkennen aan rode, jeukende huid met kleine bultjes, blaasjes of schilfertjes. Als je weet waarvoor je allergisch bent, kun je die stoffen vermijden en zullen de klachten verminderen of compleet weggaan. Tip: probeer nieuwe make-up eerst uit op je arm. Zo vermijd je de kans op rode plekken in je gezicht.
Acnee hè? Rode vlekken!
Het hebben van puistjes of acne is al erg vervelend. Dagen lang loop je met bultjes en rode stippen in je gezicht en als ze dan eindelijk weg zijn… blijven er alsnog rode of roze vlekken achter! Wees gerust, dit zijn niet per se permanente vlekken of littekens. Het is wel belangrijk om deze vlekken goed te verzorgen. Gebruik daarom milde verzorgingsproducten die je huid tegen de zon beschermen (let erop: minstens SPF 30). Ook het gebruik van producten met antioxidanten werken heel goed tegen acne, omdat ze helpen ontstekingen te voorkomen en je huid daardoor meer tijd heeft om te herstellen.
Roodheid in je gezicht kan ontzettend vervelend zijn
Couperose en rosacea
Deze namen zeggen je misschien niet heel veel, maar dit type roodheid is een veel voorkomende kwaal. Couperose of rosacea ontstaat doordat bloedvaten in je gezicht zichtbaar worden. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend, maar vaak wordt het beïnvloed door bijvoorbeeld erfelijkheid, uv-straling, temperatuursveranderingen, roken of huidtrauma. Het verschil is dat er bij rosacea ook andere klachten, zoals rode bultjes of ontstekingen, bij kunnen komen. Wat doe je eraan? Ondanks dat het niet volledig kan worden genezen, kan de roodheid wel sterk worden verminderd door de juiste behandeling.
Dermapen
Je kunt dus zelf al proberen minder stress te hebben, de juiste verzorgingsproducten te kiezen en je huid goed te beschermen tegen de zon. Maar er is ook nog een alternatief. Zo biedt Utrechtse Schoonheid een behandeling aan die geschikt is voor vele varianten van roodheid: de Dermapen. Dit apparaat maakt microgaatjes in de huid, waardoor nieuwe cellen ontstaan die de huid weer optimaal ondersteunen. Dit is ideaal voor het behandelen van bijvoorbeeld couperose, rosacea, en onzuiverheden. Wil je meer weten over deze behandeling of vraag je je af of het geschikt is voor jouw huid? Neem dan gerust contact op.
-
Je huid is kwetsbaar. Hoe je huid eruit ziet heeft veel invloed op hoe je je voelt. Met een slechte huid voel jij jezelf immers ook kwetsbaarder. Je huid is altijd te zien.
-
Rosacea is een huidaandoening in het gezicht waar veel mensen met een lichte huid last van hebben. De aandoening komt vaak voor in combinatie met couperose. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. Het belangrijkste kenmerk is dat je snel last hebt van rode vlekken in je gezicht.
-
Waar kijk je het eerste naar als je iemand tegenkomt? Het gezicht, waarschijnlijk. Als er iets met je gezicht aan de hand is valt het iedereen dus direct op.
-
Krijg jij geregeld de vraag: ‘Heb je het warm?’ Of: ‘Heb je altijd zulke blosjes?’ Dan kamp je misschien met rosacea.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.
-
Je huid kan zo nu en dan wat extra zorg gebruiken. Je huid ziet er bijvoorbeeld dof uit, is onzuiver of vertoont lijntjes en pigmentvlekjes.
-
De feestdagen staan voor de deur; voor veel vrouwen de reden om wat extra aandacht te besteden aan hun make-up, voor die perfecte look.
-
Getekend, dun, vol. De wenkbrauwtrends vliegen je om de oren. Bij het vinden van je schoolfoto uit de derde klas, schrik je je dood.
-
Iedere huid is anders en vraagt om andere verzorgingsproducten. Overal lees je adviezen voor verschillende huidtypen, maar op elke site zijn die weer anders. In de drogist vind je honderden soorten crèmes, serums, maskers en peelings.
-
Rimpels, lijntjes en een slappe huid: je ontkomt niet aan huidveroudering. Bij een gemiddelde volwassene duurt het celvernieuwingsproces ongeveer 28 tot 30 dagen. Dat betekent dat je huid zich iedere maand volledig vernieuwt. Maar naarmate je ouder wordt, vertraagt dit proces. Dan kan het wel 50 à 60 dagen duren voordat het celvernieuwingsproces is voltooid.