Rosacea: er is écht wat aan te doen
Bultjes en roodheid in je gezicht, opeens blozen en zichtbare bloedvaatjes: rosacea is een lastige huidaandoening. Het komt voor bij mannen en vrouwen en ontstaat meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. In sommige families komt het meer voor, maar over de exacte oorzaak is nog weinig bekend. Wat wél bekend is, is dat als je het eenmaal hebt, je er doorgaans niet meer vanaf komt. Toch is de aandoening met de juiste behandeling wél goed onder controle te houden.
Rood als een roos
De letterlijke vertaling van ‘rosacea’ is ‘rood als een roos’. Die roodheid komt het meest voor op de wangen en bij de neus, maar vaak ook op het voorhoofd en de kin. Behalve de roodheid, die wordt veroorzaakt door kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), komen ook bultjes en puistjes vaak voor. Het heeft dan wel wat weg van acne.
Triggers
Alhoewel de oorzaak niet bekend is, is wél bekend wat een tijdelijke verergering van de klachten kan triggeren:
- zon
- alcohol
- warmte
- heet eten of drinken
- sterk gekruid eten
- stress
- bepaalde medicijnen
- menopauze
Rosacea maakt onzeker
Rosacea is niet schadelijk, maar het kan je behoorlijk onzeker maken. De huisarts kan je een crème of gel voorschrijven. Als deze niet het gewenste effect heeft, krijg je vaak maandenlang een antibioticum. Het nadeel is dat al deze middelen, zoals vrijwel alle medicijnen, ook bijwerkingen hebben én dat de klachten vaak weer terugkomen zodra je met de crème, gel of het antibioticum stopt.
Het is goed onder controle te houden
De juiste behandeling
Toch is rosacea ook op een andere manier goed onder controle te houden. Zonder medicatie, maar met de juiste verzorgingsproducten. De producten waarmee ik werk, hebben actieve werkstoffen zoals vitamine A, C of fruitzuren. Dat doet wat met de cellen in je huid, maar houden je huid tegelijkertijd comfortabel. Het kalmeert en hydrateert. Ik werk altijd op een zachte manier, zodat je na de behandeling niet met een vuurrode huid rondloopt.
Maatwerk
De behandeling van rosacea is altijd maatwerk. Bij de één zullen de vaatjes wat meer op de voorgrond staan, terwijl ik me bij de ander bijvoorbeeld meer op de ontstekingen richt. Ik overleg altijd samen met jou welke behandeling ik ga toepassen, want eigenlijk gaan we een samenwerking aan. Want alleen met de behandelingen door mij in de salon in combinatie met jouw huidverzorging thuis met de juiste producten, behalen we het optimale resultaat. Wil je meer weten? Neem gerust contact op.
-
Je huid is kwetsbaar. Hoe je huid eruit ziet heeft veel invloed op hoe je je voelt. Met een slechte huid voel jij jezelf immers ook kwetsbaarder. Je huid is altijd te zien.
-
Rosacea is een huidaandoening in het gezicht waar veel mensen met een lichte huid last van hebben. De aandoening komt vaak voor in combinatie met couperose. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. Het belangrijkste kenmerk is dat je snel last hebt van rode vlekken in je gezicht.
-
Je tekst vergeten tijdens een presentatie voor honderd collega’s en daardoor een beetje blozen… heel logisch. Of na vijf kilometer hardlopen enigszins rood aanlopen… dat is ook niet gek. Alleen wanneer je steeds last hebt van een rode huid, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dit kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen.
-
We hebben er allemaal eens mee te maken gehad: een rode huid. Wellicht doordat er sprake was van een spannend moment en je moest blozen, of omdat je te lang in de zon had gezeten. Van deze rode huid ben je als het goed is binnen een paar seconden, of in het geval van verbranding na een paar dagen, weer verlost.
-
Waar kijk je het eerste naar als je iemand tegenkomt? Het gezicht, waarschijnlijk. Als er iets met je gezicht aan de hand is valt het iedereen dus direct op.
-
Krijg jij geregeld de vraag: ‘Heb je het warm?’ Of: ‘Heb je altijd zulke blosjes?’ Dan kamp je misschien met rosacea.
-
Het is een droom: een perzikzachte huid vrij van bultjes en oneffenheden. Stel je het eens voor, zonder enige onzekerheid make-uploos over straat. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Als je huidproblemen hebt, kun je daar erg mee zitten. Neem bijvoorbeeld rosacea.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Kun je je er ook zo op verheugen? ’s Ochtends je zomerkledij aantrekken, je spulletjes verzamelen en je tas inpakken om een heerlijke dag in de zon te vertoeven; of je nou in het park gaat liggen, naar het strand vertrekt of de hele dag mensen gaat kijken op het terras. Je checkt je tas.
-
Ouder worden we allemaal. Het is een cliché, afijn, maar als je foto’s van jezelf ziet, zie je het er toch ook echt wel aan af: die fijne lijntjes, rimpeltjes en kraaienpootjes.