rosacea

Rosacea: er is écht wat aan te doen

Bultjes en roodheid in je gezicht, opeens blozen en zichtbare bloedvaatjes: rosacea is een lastige huidaandoening. Het komt voor bij mannen en vrouwen en ontstaat meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. In sommige families komt het meer voor, maar over de exacte oorzaak is nog weinig bekend. Wat wél bekend is, is dat als je het eenmaal hebt, je er doorgaans niet meer vanaf komt. Toch is de aandoening met de juiste behandeling wél goed onder controle te houden.

 

Rood als een roos

De letterlijke vertaling van ‘rosacea’ is ‘rood als een roos’. Die roodheid komt het meest voor op de wangen en bij de neus, maar vaak ook op het voorhoofd en de kin. Behalve de roodheid, die wordt veroorzaakt door kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), komen ook bultjes en puistjes vaak voor. Het heeft dan wel wat weg van acne.

Triggers

Alhoewel de oorzaak niet bekend is, is wél bekend wat een tijdelijke verergering van de klachten kan triggeren:

  • zon
  • alcohol
  • warmte
  • heet eten of drinken
  • sterk gekruid eten
  • stress
  • bepaalde medicijnen
  • menopauze

Rosacea maakt onzeker

Rosacea is niet schadelijk, maar het kan je behoorlijk onzeker maken. De huisarts kan je een crème of gel voorschrijven. Als deze niet het gewenste effect heeft, krijg je vaak maandenlang een antibioticum. Het nadeel is dat al deze middelen, zoals vrijwel alle medicijnen, ook bijwerkingen hebben én dat de klachten vaak weer terugkomen zodra je met de crème, gel of het antibioticum stopt.

Het is goed onder controle te houden

De juiste behandeling

Toch is rosacea ook op een andere manier goed onder controle te houden. Zonder medicatie, maar met de juiste verzorgingsproducten. De producten waarmee ik werk, hebben actieve werkstoffen zoals vitamine A, C of fruitzuren. Dat doet wat met de cellen in je huid, maar houden je huid tegelijkertijd comfortabel. Het kalmeert en hydrateert. Ik werk altijd op een zachte manier, zodat je na de behandeling niet met een vuurrode huid rondloopt.

Maatwerk

De behandeling van rosacea is altijd maatwerk. Bij de één zullen de vaatjes wat meer op de voorgrond staan, terwijl ik me bij de ander bijvoorbeeld meer op de ontstekingen richt. Ik overleg altijd samen met jou welke behandeling ik ga toepassen, want eigenlijk gaan we een samenwerking aan. Want alleen met de behandelingen door mij in de salon in combinatie met jouw huidverzorging thuis met de juiste producten, behalen we het optimale resultaat. Wil je meer weten? Neem gerust contact op.

Datum: 02 februari 2024