
Het rosacea dossier
Krijg jij geregeld de vraag: ‘Heb je het warm?’ Of: ‘Heb je altijd zulke blosjes?’ Dan kamp je misschien met rosacea. Wist je dat wel twintig procent van de blanke vrouwen boven de 30 hier last van heeft? Als je dit hebt, kan het zijn dat je er vanaf wilt. Want niet alleen oogt je gezichtshuid roder, maar de huid is ook gevoeliger, vaatjes zijn zichtbaarder en je hebt mogelijk last van puistjes.
Rosacea
Maar wat is rosacea precies? Rosacea is een huidaandoening waarbij er sprake is van een chronische ontsteking in de haarvaten. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de conditie van de haarvaten en de huid verslechtert, wat tot een constante vurige roodheid en zichtbare haarvaatjes leidt. Ook kunnen er puistjes ontstaan. Anders dan bij acne bestaan deze puistjes niet uit talg, maar uit lymf. De huid kan door deze verschijnselen droog en trekkerig aanvoelen. Het is niet geheel duidelijk wat de oorzaak is van rosacea. Wel is het zo dat bij ongeveer een derde van de mensen de aandoening vaker voorkomt in de familie. Bovendien kunnen sommige zaken de verschijnselen verergeren, met name bepaalde voeding, medicijnen en zonlicht.
Resurfacing
Om de conditie van de huid te herstellen is een huidbehandeling een uitkomst. Een peeling kan zeer huidverbeterend werken bij een aandoending als rosacea. Bij Tijdloos Beauty raden de specialisten voor deze aandoening een resurfacingbehandeling van pH Formula aan. Dit is een type peelingbehandeling die zorgt dat de huid nog sneller herstelt dan bij een reguliere peeling. Gedurende de behandeling wordt de huid licht beschadigd, maar dat is expres. Door de cocktail van verschillende zuren wordt de huid namelijk als het ware opnieuw, en beter, opgebouwd. Dat komt doordat tijdens de peeling krachtige werkstoffen op de huid worden aangebracht die het zelfherstellend vermogen van de huid stimuleren. Je kunt de behandeling wel vergelijken met een sportschool voor je huid!
Rustige, gezonde uitstraling
De resurfacing zorgt, met andere woorden, dat de huidfuncties worden geactiveerd en genormaliseerd, zodat je huid een rustige en gezonde uitstraling krijgt. Wel is het van belang dat er goed gekeken wordt naar jouw specifieke huid. Ria is schoonheidsspecialist en oprichter van Tijdloos Beauty. Ze vertelt: ‘Voor elk huidtype en elk huidprobleem zetten we een andere cocktail van zuren en werkstoffen in. Iedere huid heeft weer iets anders nodig.’
De resurfacing zorgt, met andere woorden, dat de huidfuncties worden geactiveerd en genormaliseerd, zodat je huid een rustige en gezonde uitstraling krijgt
Wat kun je zelf doen?
Verder vertelt Ria dat er dingen zijn die je zelf kunt doen om je rosacea-huid zo goed mogelijk te verzorgen. Het meeste effect heeft de resurfacing in kuurverband. Zorg er hierbij voor dat er niet meer dan vier weken tussen de behandelingen zit. Ria vertelt: ‘Veel mensen stellen een vervolgbehandeling langer uit. Maar dan is er geen optimaal herstel. Daarom bieden wij de vierde kuur in de reeks ook gratis aan, om klanten aan te moedigen snel weer een afspraak te maken’ Een andere tip is bescherming. Zoals gezegd is zonlicht een trigger, en daarom is het belangrijk SPF te gebruiken. Ria: ‘Maar na een peeling is bescherming helemaal essentieel. Een peeling verdunt je huid en maakt je huid open. Zorg er dus voor dat je je huid goed beschermt tegen UV/A- en UV/B-straling na de behandeling.’
Natuurlijke ontstekingsremmer
Tot slot is het mogelijk om via voeding de huid te verzorgen. Want wist je dat je darmen van grote invloed zijn op het uiterlijk van de huid? Ria: ‘De huid kan tekorten oplopen doordat je niet genoeg vitaminen of mineralen uit je voeding kan halen. Sommige mensen willen enkel de huidbehandeling, en dat is prima. Maar voor mensen die de rosacea in het geheel willen aanpakken, raden we supplementen aan om die tekorten aan te vullen. Hierbij is met name visolie een tip. Visolie werkt ontstekingsremmend, wat natuurlijk zeer nuttig is tegen de chronische ontstekingen waar je last van hebt bij rosacea.’
Mogelijkheden resurfacing
De resurfacings kunnen ook worden ingezet bij klachten als:
- Acne
- Rimpels en lijntjes
- Huidverslapping
- Zonschade
- Pigmentvlekken
- Droge en gevoelige huid
-
Je huid is kwetsbaar. Hoe je huid eruit ziet heeft veel invloed op hoe je je voelt. Met een slechte huid voel jij jezelf immers ook kwetsbaarder. Je huid is altijd te zien.
-
Rosacea is een huidaandoening in het gezicht waar veel mensen met een lichte huid last van hebben. De aandoening komt vaak voor in combinatie met couperose. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. Het belangrijkste kenmerk is dat je snel last hebt van rode vlekken in je gezicht.
-
Je tekst vergeten tijdens een presentatie voor honderd collega’s en daardoor een beetje blozen… heel logisch. Of na vijf kilometer hardlopen enigszins rood aanlopen… dat is ook niet gek. Alleen wanneer je steeds last hebt van een rode huid, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dit kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen.
-
Waar kijk je het eerste naar als je iemand tegenkomt? Het gezicht, waarschijnlijk. Als er iets met je gezicht aan de hand is valt het iedereen dus direct op.
-
Je kijkt naar buiten en ziet regen, grauwe wolken en kale bomen. Des te lekkerder om warm binnen te blijven met een kop dampende thee of koffie.
-
Je huid kan zo nu en dan wat extra zorg gebruiken. Je huid ziet er bijvoorbeeld dof uit, is onzuiver of vertoont lijntjes en pigmentvlekjes.
-
De feestdagen staan voor de deur; voor veel vrouwen de reden om wat extra aandacht te besteden aan hun make-up, voor die perfecte look.
-
Getekend, dun, vol. De wenkbrauwtrends vliegen je om de oren. Bij het vinden van je schoolfoto uit de derde klas, schrik je je dood.
-
Iedere huid is anders en vraagt om andere verzorgingsproducten. Overal lees je adviezen voor verschillende huidtypen, maar op elke site zijn die weer anders. In de drogist vind je honderden soorten crèmes, serums, maskers en peelings.
-
Rimpels, lijntjes en een slappe huid: je ontkomt niet aan huidveroudering. Bij een gemiddelde volwassene duurt het celvernieuwingsproces ongeveer 28 tot 30 dagen. Dat betekent dat je huid zich iedere maand volledig vernieuwt. Maar naarmate je ouder wordt, vertraagt dit proces. Dan kan het wel 50 à 60 dagen duren voordat het celvernieuwingsproces is voltooid.