
Persoonlijke ondersteuning rond rouw en verlies
Na de uitvaart is de periode van rouw eigenlijk pas net begonnen. Het verlies is nog heel recent. Soms kan er lange tijd overheen gaan voor het lukt om weer uit het dal te klimmen. Alleen, wat doe je als het niet lukt om je verdriet een plekje te geven?
Doing Well richt zich op rouw en verlies, in de breedste zin van het woord. Ik bied begeleiding en ondersteuning tijdens een rouw- en verliestraject, trainingen op het gebied van rouw- en verlieskunde door middel van evenementen, rouwcafés en ontmoetingsavonden die ik organiseer. Persoonlijke betrokkenheid staat centraal in mijn praktijk. Een rouw- en verliestraject kan laagdrempelig ingezet worden, en naast een luisterend oor bieden zijn vertrouwen en veiligheid een pré bij mij.
Om verlies kunnen wij niet heen. ‘Verlies’ betekent dat iedereen te maken krijgt met het zogenaamde ‘rouwproces’, maar hoe ga je om met de pijn, de stress en de emoties? In een rouwproces hebben mensen vaak geen idee wat ze met zichzelf aan moeten. Afscheid nemen is niet loslaten; het is een andere manier van vasthouden.
Afscheid nemen is niet loslaten; het is een andere manier van vasthouden
Ontmoeting en uitwisseling
Over Gerda
Gerda Boertien is erkend rouw- en verliesdeskundige en leefstijlcoach. Zij is er om jou te ondersteunen en te begeleiden tijdens dit proces. Verlies grijpt enorm in op iemands leven en kan het gevoel van ‘er alleen voorstaan’ versterken. Gerda kan je leren ermee om te gaan.
-
Rouwen is iets dat meeslepend kan zijn, en het is belangrijk om te begrijpen dat je hier de tijd voor moet nemen. Het is net zo belangrijk om te onthouden dat rouw niet eeuwig hoef te duren en je na verloop van tijd zal leren omgaan met verdriet. Een van de moeilijkste ervaringen in het leven is het verlies van een dierbare of een geliefde.
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was.
-
Eigenlijk wil je dat kinderen zo min mogelijk met de dood te maken hebben. Toch krijgen mensen regelmatig op jonge leeftijd al te maken met de dood. Soms een ver familielid, soms iemand die heel dichtbij staat.
-
Een jong gezin in de bloei van hun leven heeft net hun tweede kind gekregen, maar ze zitten op een donkere wolk. Wat een fijne tijd moet zijn met elkaar als jong gezin, is nu elke dag weer een gevecht en een grote uitdaging.
-
Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden.
-
Een verlies is altijd ingrijpend. Op het moment zelf, waarop schok en onbegrip de boventoon kunnen voeren. Maar zeker ook achteraf: waarna een vaak lang verwerkingsproces van rouw en verlies begint.
-
Afscheid nemen van een dierbare is een plotse wending in je leven, die vaak niet te bevatten valt. Het voelt onbegrijpelijk dat degene met wie je zoveel hebt gedeeld, er opeens niet meer is.
-
Rouwen gebeurt niet altijd in geval van een overlijden. Bij levend verlies is er ook sprake van een rouwproces. Hierbij gaat het om een soort chronische rouw. Een levend verlies duidt op de terugkerende gevoelens van rouw die je ervaart wanneer iemand te maken krijgt met een chronische ziekte of beperking.
-
Elk kind rouwt op zijn of haar eigen manier na een ingrijpende gebeurtenis zoals een overlijden. Hierbij komen heftige emoties kijken, die soms te overweldigend zijn om mee om te gaan. Niet elk kind is in staat om te praten over zijn gevoelens, zijn gevoelens te verwoorden of te uiten. Het kind kan bepaalde gevoelens nog niet plaatsen, bezit nog niet de nodige tools of heeft nog niet de woordenschat opgebouwd om hier woorden aan te geven.