verhaal

Het verhaal van de drie bomen

Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden. De bomen gingen alle drie op een andere manier met hun verlies om.

Rouwen

Een paar jaar later ging ik op zoek naar de bomen en heb ik ze weer gevonden. De eerste boom rouwde nog steeds om zijn verlies en ieder voorjaar als de zon hem uitnodigde om te groeien, zei hij: ‘Nee, dat kan ik niet, want ik mis een belangrijke tak.’ Deze boom was klein gebleven en stond in de schaduw van andere bomen. De zon kon er niet meer bij. De wond waar de tak was afgebroken kon je goed zien: het was het hoogste punt van de boom gebleven. De boom was na het verlies niet meer verder gegroeid.

Vergeten

De tweede boom was zó geschrokken van de pijn, dat hij had besloten om het verlies te vergeten. Hij was moeilijk te vinden, want hij lag op de grond. Hij was bij een voorjaarsstorm omgewaaid doordat zijn wortels geen houvast meer hadden in de aarde. De plek van de wond was moeilijk te vinden. Deze zat verstopt achter een heleboel vochtige bladeren.

De bomen gingen alle drie op een andere manier met hun verlies om.

Groeien

De derde boom was ook geschrokken van de pijn en de leegte in zijn lijf. Hij had gerouwd om zijn verlies. Het eerste voorjaar, toen de zon hem uitnodigde om te groeien, had hij gezegd: ‘Dit jaar nog niet. Het is te vroeg.’ Toen de zon het tweede voorjaar weer terugkwam met de uitnodiging had hij gezegd: ‘Ja zon, verwarm mij maar. Mijn wond heeft warmte nodig, zodat ze weet dat ze erbij hoort.’ Toen de zon het derde voorjaar weer terugkwam, sprak de boom: ‘Ja zon, kom maar. Ik wil weer groeien. Ik weet dat er nog veel te groeien is.’ De derde boom was moeilijk te vinden, want hij was groot en sterk geworden. Dat had ik niet verwacht. Gelukkig kon ik hem herkennen aan de dichtgegroeide wond die vol trots in het het zonlicht stond.

Wandelcoaching

In een rouwproces hebben mensen vaak geen idee hoe en wat ze met zichzelf en bijkomende emoties aan moeten. Naar buiten gaan, letterlijk in beweging komen: wandelen is goed om een vicieuze cirkel te doorbreken. Als je van een wandeling thuiskomt, voel je je meestal beter. Je komt in beweging, mentaal en fysiek. Praten gaat bij wandelcoaching gemakkelijker. Door de bewegingen van de armen en benen ontstaan rust en ruimte in het hoofd. Je stressniveau verlaagt en je kunt je beter ontspannen. Voor alle vormen van ‘rouw’ geldt dat beweging helpt om fysieke en mentale stappen te zetten.

Gerda Boertien

Datum: 17 december 2021