Verlost van schouderklachten
Schouderklachten zijn een veelvoorkomende kwaal. Vaak zijn de klachten langdurig of komen ze snel en regelmatig terug. Reguliere (fysio)therapieën kunnen helpen, maar gaan vaak gepaard met pijn en garanderen geen herstel.
Oorzaken schouderpijn
Pijn in je schouder kan voor veel frustratie zorgen. Dagelijkse bezigheden gaan moeizamer en soms is de pijn ook aanwezig als je niet beweegt. Het probleem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je last hebben van schouderpijn door spierverharding, een beknelde zenuw of een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder, letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’, is er sprake van bewegingsverlies in je schouder.
Frozen shoulder
De klachten bij frozen shoulder bestaan uit een pijnlijke en stijve schouder met daarbij bewegingsbeperking. De oorzaak hiervan is een tekort aan bewegingsruimte in je gewricht. Dat kan ontstaan zijn na bijvoorbeeld een val, een schouderoperatie of een ontsteking. Het is mogelijk om voor deze pijn een passende behandeling te krijgen, onder echogeleiding. De anatomie van de schouder kan middels deze echografie duidelijk in beeld gebracht worden. De zenuw die verantwoordelijk is voor het doorgeven van de pijn wordt in beeld gebracht en vervolgens verdoofd.
Zenuwwortelbeklemming
Ook kan schouderpijn voortkomen uit een zenuwwortelbeklemming. Hier is sprake van wanneer er, door welke oorzaak dan ook, een beklemming van een van de grotere zenuwwortels vanuit de hals is. Dit kan uitstralingspijn veroorzaken die in een of beide schouders voelbaar is. In dat geval kan er een pijnbehandeling plaatsvinden die de betreffende zenuw verdoofd en zodanig de pijn doet afnemen.
Slijtage in de nek
Maar ook slijtage van de nekwervels kan ervoor zorgen dat er uitstralingspijn in je schouder(s) ontstaat. Artrose is een vorm van slijtage, en is een aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Er is hierbij sprake van toenemende slijtage van het kraakbeen en groei van uitsteeksels aan het bot. Slijtage van het kraakbeen begint al zodra men volwassen is en kan dus ook in de nek plaatsvinden en uitstralingspijn veroorzaken.
Bij een frozen shoulder is er sprake van bewegingsverlies in je schouder.
Werken aan pijnvermindering
Excellent Care Clinics is een pijnbehandelcentrum dat werkt aan pijnvermindering bij verschillende klachten zoals schouderpijn. Dat gebeurt onder andere aan de hand van infiltraties, waarbij blokkades worden opgeheven in de aangedane gebieden of bepaalde plaatsen worden behandeld met (eventueel verdovende) medicatie.
Het verhaal van…
Martin (52): ‘Een tijd geleden begon ik last te krijgen van mijn schouder. In het begin was het een zeurende pijn, maar de schouderpijn ging steeds vaker opspelen. Later werden bepaalde handelingen lastiger. Dat waren vaak eenvoudige dingen, zoals iets optillen of iets aangeven. Niet rampzalig, maar toch storend. Zeker omdat ik altijd actief ben; ik sport en beweeg graag. Toen dat niet lukte zonder pijn, merkte ik pas hoe waardevol een goed werkend lichaam voor me is.
De pijn nam na verloop van tijd toe, waardoor ik steeds meer in mijn dagelijks handelen beperkt werd. Uiteindelijk besloot ik naar de huisarts te gaan. Via haar ben ik bij Excellent Care Clinics terechtgekomen. Nadat ik met hen contact had opgenomen, kon ik er al snel terecht. Er werd veel tijd ingeruimd werd voor het bespreken van mijn klacht tijdens de intake. De anesthesioloog-pijnspecialist legde uit dat het probleem zat in een spierverharding. Op basis daarvan kozen we voor een triggerpoint-infiltratie. Tijdens deze ingreep wordt er medicatie in de spierknoop gebracht. Na de behandeling mocht ik weer naar huis. Eenmaal thuis merkte ik dat de pijn na een paar dagen begon af te nemen, en na een aantal weken merkte ik dat ik weer alles kon doen. Ik word niet langer belemmerd door pijnklachten, en dat is een enorme verlichting.
Minder pijn, meer kwaliteit
Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau bereikt kan worden. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.
-
Als klein meisje wist Myrthe al wat ze later wilde worden: kapster. ‘Het is altijd mijn droom geweest. Een droom die uitkwam, want volgend jaar hoop ik 25 jaar in het vak te zitten’, vertelt ze enthousiast.
-
Niet iedere pijnklacht heeft een oorzaak die ook op de plek van de pijnklacht zit. Anna Bron van Manuele Praktijk Anna gebruikt een integrale aanpak waarbij ze de bron van de pijnklacht zoekt. Deze bron hoeft namelijk niet op de plek van de klacht zelf te zitten.
-
Schouderpijn was bij Naomi (33) de orde van de dag tijdens periodes vol stress en spanning. Daar keek zij niet meer echt van op. Toen de klachten alleen ineens veel heviger werden, ging ze op zoek naar hulp.
-
Een chronische ziekte kan de kleinste bewegingen al moeilijk maken. Sporten is dan al helemaal geen optie.
-
Als je na een lange dag werken op de fiets stapt en een paar teugen frisse buitenlucht inademt, voel je pas weer écht hoe gespannen je lijf is. Je schouders zijn stijf en je kunt je nek nauwelijks draaien om naderend verkeer te zien aankomen.
-
Een ‘bevroren schouder’ is letterlijk vertaald van de term ‘frozen shoulder’. Dit geeft niet de temperatuur van de schouder aan, maar de stijfheid ervan. Heb jij vaak last van een doffe of hevige pijn in je schouder?
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.