Moeite met bewegen? Hydrotherapie helpt!
Een chronische ziekte kan de kleinste bewegingen al moeilijk maken. Sporten is dan al helemaal geen optie. Toch wil je graag je spieren blijven trainen voor een zo fit mogelijk lichaam. Hydrotherapie kan dan de oplossing zijn.
Hulp bij lichaamsklachten
Heb je lichaamsklachten die het bewegen pijnlijk of zelfs onmogelijk maken? Zijn ‘droge’ vormen van fitness niet geschikt? Hydrotherapie kan dan worden ingezet. Voor spier- of gewrichtsklachten als reuma of artrose, neurologische aandoeningen als Parkinson, MS en spierziekten of chronische pijn is deze vorm van therapie uitermate geschikt. Ook kan hydrotherapie voordelen bieden bij de revalidatie na een blessure of operatie.
Voordelen van warm water
Wanneer je moeite hebt met bewegen, zul je merken dat dit een stuk soepeler gaat in een warm bad of onder de douche. Zwaartekracht heeft namelijk minder grip in het water, waardoor het lichaam gewichtsloos wordt. Balansproblemen worden minder en je lichaam voelt stabieler aan. Je kunt dan bijvoorbeeld langer op je benen blijven staan. Warm water zorgt bovendien voor verwijding van de bloedvaten. De bloedtoevoer naar beschadigde weefsels wordt zo verbeterd. Vermoeide spieren herstellen weer sneller door de verbeterde aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Als bijkomend voordeel heeft warm water een ontspannende werking. Pijnklachten nemen hierdoor af. De wrijving die vrijkomt tijdens de oefeningen zorgt daarnaast voor een masserend effect.
Zo werkt het
Hydrotherapie vindt plaats in een verwarmd bad met een temperatuur van 31 graden. De hydrotherapiesessie wordt in groepsvorm gegeven. Een sessie duurt een uur en bestaat uit twee delen. In de eerste helft doe je lopende oefeningen. Het tweede half uur wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen als een bal, slang, plankje of discus. Door de warmte en opwaartse druk van het water wordt het bewegen makkelijker gemaakt, waardoor de belasting op je lichaam afneemt.
Effecten van hydrotherapie
Als het lichaam niet gewend is om te bewegen, kun je de eerste keren last hebben van spierpijn of vermoeidheid. Gaandeweg zul je de voordelen van hydrotherapie steeds meer merken. Je spieren voelen sterker en minder stijf aan, je ervaart minder pijn, je krijgt meer uithoudingsvermogen en kan dagelijkse activiteiten beter aan. Het evenwicht wordt hersteld. Je mobiliteit en welzijn krijgen hierdoor een boost.
Over Multi Fysio
Bij Multi Fysio kun je terecht voor persoonlijke begeleiding bij fysiotherapie, sport en bewegen. Wat je klachten ook zijn, wij begeleiden je weer naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Naast hydrotherapie zijn we gespecialiseerd in diverse behandelingen voor vrijwel elke fysiotherapeutische aandoening. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan direct contact op of check op de website of de behandeling vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.
-
Als klein meisje wist Myrthe al wat ze later wilde worden: kapster. ‘Het is altijd mijn droom geweest. Een droom die uitkwam, want volgend jaar hoop ik 25 jaar in het vak te zitten’, vertelt ze enthousiast.
-
Niet iedere pijnklacht heeft een oorzaak die ook op de plek van de pijnklacht zit. Anna Bron van Manuele Praktijk Anna gebruikt een integrale aanpak waarbij ze de bron van de pijnklacht zoekt. Deze bron hoeft namelijk niet op de plek van de klacht zelf te zitten.
-
Schouderpijn was bij Naomi (33) de orde van de dag tijdens periodes vol stress en spanning. Daar keek zij niet meer echt van op. Toen de klachten alleen ineens veel heviger werden, ging ze op zoek naar hulp.
-
Als je na een lange dag werken op de fiets stapt en een paar teugen frisse buitenlucht inademt, voel je pas weer écht hoe gespannen je lijf is. Je schouders zijn stijf en je kunt je nek nauwelijks draaien om naderend verkeer te zien aankomen.
-
Schouderklachten zijn een veelvoorkomende kwaal. Vaak zijn de klachten langdurig of komen ze snel en regelmatig terug.
-
Een ‘bevroren schouder’ is letterlijk vertaald van de term ‘frozen shoulder’. Dit geeft niet de temperatuur van de schouder aan, maar de stijfheid ervan. Heb jij vaak last van een doffe of hevige pijn in je schouder?
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.