hydrotherapie

Moeite met bewegen? Hydrotherapie helpt!

Een chronische ziekte kan de kleinste bewegingen al moeilijk maken. Sporten is dan al helemaal geen optie. Toch wil je graag je spieren blijven trainen voor een zo fit mogelijk lichaam. Hydrotherapie kan dan de oplossing zijn.

Hulp bij lichaamsklachten

Heb je lichaamsklachten die het bewegen pijnlijk of zelfs onmogelijk maken? Zijn ‘droge’ vormen van fitness niet geschikt? Hydrotherapie kan dan worden ingezet. Voor spier- of gewrichtsklachten als reuma of artrose, neurologische aandoeningen als Parkinson, MS en spierziekten of chronische pijn is deze vorm van therapie uitermate geschikt. Ook kan hydrotherapie voordelen bieden bij de revalidatie na een blessure of operatie.

Voordelen van warm water

Wanneer je moeite hebt met bewegen, zul je merken dat dit een stuk soepeler gaat in een warm bad of onder de douche. Zwaartekracht heeft namelijk minder grip in het water, waardoor het lichaam gewichtsloos wordt. Balansproblemen worden minder en je lichaam voelt stabieler aan. Je kunt dan bijvoorbeeld langer op je benen blijven staan. Warm water zorgt bovendien voor verwijding van de bloedvaten. De bloedtoevoer naar beschadigde weefsels wordt zo verbeterd. Vermoeide spieren herstellen weer sneller door de verbeterde aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Als bijkomend voordeel heeft warm water een ontspannende werking. Pijnklachten nemen hierdoor af. De wrijving die vrijkomt tijdens de oefeningen zorgt daarnaast voor een masserend effect.

Zo werkt het

Hydrotherapie vindt plaats in een verwarmd bad met een temperatuur van 31 graden. De hydrotherapiesessie wordt in groepsvorm gegeven. Een sessie duurt een uur en bestaat uit twee delen. In de eerste helft doe je lopende oefeningen. Het tweede half uur wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen als een bal, slang, plankje of discus. Door de warmte en opwaartse druk van het water wordt het bewegen makkelijker gemaakt, waardoor de belasting op je lichaam afneemt.

Effecten van hydrotherapie

Als het lichaam niet gewend is om te bewegen, kun je de eerste keren last hebben van spierpijn of vermoeidheid. Gaandeweg zul je de voordelen van hydrotherapie steeds meer merken. Je spieren voelen sterker en minder stijf aan, je ervaart minder pijn, je krijgt meer uithoudingsvermogen en kan dagelijkse activiteiten beter aan. Het evenwicht wordt hersteld. Je mobiliteit en welzijn krijgen hierdoor een boost.

Over Multi Fysio

Bij Multi Fysio kun je terecht voor persoonlijke begeleiding bij fysiotherapie, sport en bewegen. Wat je klachten ook zijn, wij begeleiden je weer naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Naast hydrotherapie zijn we gespecialiseerd in diverse behandelingen voor vrijwel elke fysiotherapeutische aandoening. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan direct contact op of check op de website of de behandeling vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Datum: 22 januari 2020