Seks-en-Zo

Seks en Zo: Het verhaal van Alice

Ik werkte al jaren in het bedrijf van Kees en Anneke. Ik kon het met hen beiden heel goed vinden. Daarom had ik ook nooit verwacht dat dit me zou overkomen. Toch heb ik niet tegengestribbeld. Gaf ik hem daarmee de indruk dat ik dit ook wilde?

Oversekst

Kees was altijd al redelijk oversekst: het was zijn favoriete onderwerp van gesprek. Daar hoef je tegenwoordig natuurlijk niet meer mee aan te komen, maar destijds werd het nog gewoon geaccepteerd. Ik was zo’n beetje het manusje van alles van het bedrijf en het was dan ook niet vreemd dat Kees me op een gegeven moment belde om me te vragen of ik even boven, naar zijn kamer, kon komen om iets te bespreken.

Opgewonden

Nietsvermoedend liep ik de trap op. Toen ik eenmaal in zijn kantoor was, deed hij de deur op slot. Hij zei eerst schunnige dingen over mijn borsten, en kwam toen dichterbij en begon me te zoenen. Door het schrikeffect bevroor ik helemaal. Toen hij mijn hand pakte en in de richting van zijn geslachtsdeel in opgewonden staat duwde, durfde ik niet te weigeren. Voordat hij klaarkwam, ben ik echter gestopt en het kantoor uitgelopen.

Vies en walgelijk

Het bleef niet bij die eerste keer. Ik durfde niet te weigeren. Hij was natuurlijk wel mijn werkgever en ik was bang mijn baan te verliezen. Een paar keer dreigde zijn hand ook in mijn broek te verdwijnen, maar dat heb ik altijd tegengehouden. De laatste keer dat ik hem met de hand bevredigde, kwam hij binnen enkele minuten klaar. Daar ben ik vreselijk van geschrokken. Nee, dit wilde ik niet! Ik voelde me vies. Gebruikt. Vanaf dat moment zei ik dat ik het erg druk had als hij me belde of dat hij zelf maar even naar beneden moest komen. Daar, in het bijzijn van de andere collega’s, én zijn vrouw, zou er niks gebeuren. Gelukkig vond ik niet lang daarna een andere baan. Het is inmiddels alweer jaren geleden, maar het voelt nog steeds walgelijk. Hoe kan het dat ik daar ooit in ben meegegaan!

‘Ik voelde me vies en gebruikt’

Expert aan het woord: BedWETER Minke

Seksuele grensoverschrijding komt helaas erg veel voor. Er zijn veel verschillende vormen, zoals seksueel getinte opmerkingen of ongewenste aanrakingen, verkrachting of online ongevraagd sturen van seksueel beeldmateriaal. Volgens een onderzoek van Prevalentiemonitor Huiselijk- en Seksueel Geweld, CBS 2020, heeft 10% van de Nederlandse bevolking in een jaar tijd een ervaring opgedaan met seksuele grensoverschrijding. Vrouwen, en dan vooral jonge vrouwen, hebben er vaker last van dan mannen.

Bevriezen

Het komt vaak voor dat mensen bevriezen, wanneer iemand over hun grens gaat. Het is een automatische reactie: ineens lijk je niks meer te kunnen zeggen en kun je je niet bewegen. Achteraf vragen mensen zich vaak af waarom ze niet zijn weggerend of de ander van zich af hebben geduwd? Hierdoor voelen mensen zich vaak schuldig. Hebben ze soms zelf aanleiding gegeven tot de situatie en of hebben ze er wel alles aan gedaan om het te voorkomen? Dit schuldgevoel werkt vaak verlammend waardoor ze het niet vertellen aan anderen.

Ongelijkwaardige relatie

In het verhaal van Alice speelt mee dat hij haar werkgever was. Er was dus sprake van een ongelijkwaardige relatie en ze was bang haar baan te verliezen. Dat maakt het extra ingewikkeld om grenzen aan te geven, omdat de gevolgen mogelijk nóg ingrijpender zijn. In het verhaal van Alice zien we ook dat de ervaringen herhaaldelijk voorkomen. De impact die dergelijke gebeurtenissen hebben, kan erg verschillen. Veel mensen hebben last van schuld- of schaamtegevoelens. Alice geeft aan zich vies te voelen. Ook dat komt vaak voor. Met anderen bespreken wat je is overkomen, helpt vaak.

Victimblaming

Wanneer iemand de moed heeft om de ervaring te delen, is de reactie van de omgeving heel erg belangrijk. Een negatieve reactie is vaak minstens zo beschadigend als de gebeurtenis zelf. Opmerkingen als ‘Je hebt het er misschien zelf naar gemaakt’ of ‘Je kleedt je vaak te bloot’, ook wel victimblaming genoemd, versterken het schuldgevoel alleen nog maar meer. Helaas wordt een bekentenis soms in twijfel getrokken. Daardoor kunnen slachtoffers zich eenzaam voelen en meer klachten ontwikkelen. Ongeveer de helft van de mensen die het overkomt, ontwikkelt post-traumatische stress stoornis (PTSS). Traumabehandeling heeft 70% tot 80% kans van slagen waarna iemand weer verder kan met het leven.

Over de expert

Minke de Boer is psycholoog-seksuoloog NVVS, supervisor NVVS en relatietherapeut. Zij is werkzaam in het Flevoziekenhuis in Almere en in Praktijk Minke de Boer in Amsterdam. Daarnaast is zij hoofdopleider van de opleiding tot Consulent Seksuele Gezondheid en geeft zij diverse gastlessen en cursussen.

Datum: 15 juni 2022