Else Hardadjawiro: ‘Bringing out the beauty’
Ze heeft het succes nooit nagestreefd, maar kreeg het ook beslist niet cadeau. Else Hardjopawiro behaalde tweemaal de top. De eerste keer was het puur uit overlevingsdrang en plichtsbesef, de tweede keer volgde ze haar passie. Maar ze blijft er bescheiden onder: ‘Ik heb me nooit laten leiden door materiële zaken. Ik was op zoek naar dat beetje geluk’.
Mooie dingen
Ze staat in de achterkamer van haar woning die gevuld is met rekken vol kleurige designerskleding en diverse rollen luxe stof. Veel batikprints verraden haar Surinaams/Javaanse achtergrond. Zelf draagt ze een gewone jeans met daarop een eenvoudig shirtje. ‘Ja, daar kun je me in uittekenen’, lacht ze bijna verontschuldigend terwijl ze een prachtige mantel in grijstinten recht hangt en liefkozend met haar hand over de wollen stof strijkt. ‘Je ziet mij haast nooit in de kleding die ik ontwerp. Ik draag veel liever een shirtje en een spijkerbroek. Ik houd er gewoon van om mooie dingen te maken, waar andere vrouwen zich lekker in voelen. Kleding die hen nog mooier maakt dan ze al zijn; bringing out the beauty in them. En als ik hen zie stralen, dan straal ik ook.’
Passie
‘Ik behoorde tot de 3% best verdienende managers van Nederland. Ik heb dat werk, waarin ik veel projecten heb begeleid en daarin leidinggevende functies had, meer dan twintig jaar lang met enorm veel plezier mogen doen. Bij mijn laatste opdrachtgever, een grote organisatie, maakte ik onderdeel uit van de directie. Maar ineens begon het te knagen en van de één op de andere dag besloot ik dat ik mijn hart wilde volgen. Het maakte me niets uit dan sommigen mij misschien voor gek verklaarden omdat ik met mijn 52 jaar en middenin de economische crisis al mijn zekerheden weggooide. Maar een dik, vet salaris heeft me nooit geboeid. Geld maakte me alleen gelukkig als ik het met anderen kon delen en ik zag dat zij daar blij van werden. Ik had inderdaad weinig ervaring in het modevak en een opleiding in die richting heb ik ook nooit gevolgd, maar ik heb gewoon mijn passie gevolgd: ik wilde mode ontwerpen.’
Een droom die uitkwam
Dat haar dat geen windeieren heeft gelegd, blijkt wel uit het feit dat Else met haar VanElse label in 2015 tijdens de African Fashion Week in Londen in de top 5 belandde van veelbelovende Afrikaanse ontwerpers. Haar ontwerpen waren in 2016 terug te vinden in onder meer de British Vogue, Elle Magazine UK en New African Woman en in NRC stond haar naam in de top 10 van African Brands in Nederland. ‘Ik was helemaal verbaasd dat dergelijke bladen interesse hadden in mijn label! Dan ben je toch wel een beetje tof bezig’, zegt ze met een kleur op haar wangen. ‘Regelmatig word ik benaderd met de vraag of mijn kleding gebruikt mag worden voor promotiefilmpjes of fotoshoots met bekende mensen, zoals bijvoorbeeld voor Ruth Jacott in ForYou Magazine. Eén van mijn ontwerpen werd zelfs gedragen door een drag queen tijdens de première van Absolutely Fabulous. De dag daarna stonden de foto’s in alle bladen. Intussen ben ik in Barcelona en Genève geweest en ik werd zelfs gevraagd om mijn collectie in Amerika te presenteren. Het was een droom die uitkwam!’ Tegenwoordig hangt haar label in exclusieve boetieks in Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Den Bosch.
Mantelzorger
Het feit dat Elses eerste collectie pas in 2015 gepresenteerd werd, vier jaar nadat zij het roer omgooide, had een bijzondere reden. ‘Ik was een jaar bezig met tekenen en ontwerpen toen mijn moeder een beroerte kreeg. Voor haar verzorging was ze helemaal afhankelijk van anderen. Toen ben ik overal mee gestopt om voor haar te kunnen gaan zorgen. Mijn man en ik hebben haar hier bij ons in huis genomen. Haar gezondheid is broos en ze heeft overal hulp bij nodig. Dat heeft wel een flinke stempel op de ontwikkeling van mijn brand gedrukt. En ja, soms is dat best wel zwaar, maar misschien heeft het ook wel zo moeten zijn. Ik ben namelijk door omstandigheden niet bij mijn moeder opgegroeid en nu krijgen we eindelijk de kans om elkaar te leren kennen. Dat maakt de cirkel rond.’
Positieve draai
Else heeft geen makkelijke jeugd gehad. ‘Ik praat daar niet graag over. Ik wil er ook niet bij stilstaan; waarom zou je slechte dingen koesteren? Ik geef liever een positieve draai aan dingen die negatief op me afkomen. Ik probeer er een les uit te leren. Laten we het er maar op houden dat ik het allemaal niet cadeau heb gekregen.’
Gezegend
Else stond ook al jong alleen voor de opvoeding van haar twee kinderen, maar werkte zich door haar doorzettingsvermogen en overlevingsdrang op van straattekenaar tot succesvolle CEO. ‘Ja, ik ben uit een diep dal geklommen’, kijkt ze terug. ‘Maar ik kijk liever vooruit, naar het leven van vandaag. Ik ben ontzettend trots op mijn kinderen, mijn lieve man met wie ik al weer 20 jaar samen ben en VanElse dat me zoveel moois heeft gebracht. Ik voel me ontzettend gezegend.’
-
In 2015 schokte ze haar trouwe fans met het nieuws dat ze ging stoppen met schrijven, maar intussen heeft de bestsellerauteur haar besluit herzien. ‘Ik was even klaar met fictie schrijven, klaar met het thrillergenre’, bekent Marion Pauw. ‘Ik had een enorme faalangst ontwikkeld.
-
Al vanaf haar 21ste had Annelies Rulkens-Zielman een leidinggevende functie in het bedrijfsleven. Toch bestond ook altijd de wens om een eigen organisatie op te bouwen. Na een hectische periode in haar leven was het tijd om de stap te wagen.
-
Samen met echtgenoot Wybren startte Grytsje Dykstra in 1995 Werpsterhoeke Tuinmeubelen, een zaak in exclusieve tuinmeubelen in het Friese Wytgaard. Dit bleek een gouden greep, want het bedrijf was direct een enorm succes. Er brak echter een zware tijd aan toen Wybren plotseling overleed, maar Grytsje zette het bedrijf voort.
-
Ze maakte een indrukwekkende carrière door. Samen met echtgenoot Jonnie Boer maakte Thérèse een driesterrenrestaurant van De Librije in Zwolle. Met een hotel, kookschool, delicatessenwinkel, het restaurant Brass Boer op Bonaire en sinds 2019 de bistro-brasserie Brass Boer Thuis in Zwolle zetten zij een waar culinair imperium neer.
-
Genietend kijkt Joke de Kruijf om zich heen in de intieme theaterzaal van het Apollo First Theater in Amsterdam, waar zij poseert voor de camera van ForYou. ‘Ik kom hier regelmatig om nieuwe producties te zien die op dit podium worden uitgeprobeerd. Het zou leuk zijn om zelf ook een keer in het Apollo First te staan.
-
Ze stond zeven jaar geleden aan de wieg van Breast Care Nederland om een nieuw rolmodel borstkankercentrum op te richten.
-
Ze heeft tientallen kookboeken op haar naam staan, is culinair publiciste, was in 2014 en 2015 samensteller en schrijver van de Nationale Eettest, ze had tot begin van dit jaar een dagelijkse kookrubriek in diverse grote dagbladen, is jurylid van het tv-programma ‘Heel Holland bakt’, boegbeeld van de Taskforce ‘Gezond eten met ouderen’ en adviseert ziekenhuizen over gezonde voeding.
-
Ze heeft een gezin en brengt veel tijd met haar twee zoons door, ze staat aan het hoofd van een succesvol bedrijf, bekleedt diverse vrijwilligersfuncties en is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2017. De agenda van Elske Doets is overvol, maar toch lijkt ze alles moeiteloos te kunnen inpassen. ‘Je moet niet alles tegelijk willen doen, maar weten waar je prioriteiten liggen.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Ze nipt voorzichtig van de hete, zwarte drank. ‘Je moet altijd de tijd nemen om koffie te drinken’, zucht Tess Milne genietend.