Elske Doets: ‘Carrière vs moederschap’
Ze heeft een gezin en brengt veel tijd met haar twee zoons door, ze staat aan het hoofd van een succesvol bedrijf, bekleedt diverse vrijwilligersfuncties en is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2017. De agenda van Elske Doets is overvol, maar toch lijkt ze alles moeiteloos te kunnen inpassen. ‘Je moet niet alles tegelijk willen doen, maar weten waar je prioriteiten liggen. Voor mij liggen die bij mijn gezin en mijn werk.’ Deze keer in onze rubriek Selfmade Woman.
Jeugddroom
Elske droomde er als 8-jarig meisje al van om zakenvrouw te worden. ‘Leeftijdgenootjes wilden liever moeder worden of de verpleging in, maar dat was niet hoe ik mijn toekomst zag. Mijn vader was net voor zichzelf begonnen en ik zag hem iedere dag met zijn attachékoffer van huis gaan om zaken te doen. Dat trok me enorm aan. Dat wilde ik ook. Met zijn Jan Doets Budget Tours organiseerde hij toen al verre reizen naar Amerika en Canada. Hij heeft zijn bedrijf vanuit niets opgebouwd en begon met een geleende typemachine. De statuten had hij met groene inkt geschreven. Ik weet het nog precies.’
Hoofd van grote onderneming
Precies twintig jaar later, in 2001, kwam haar jeugddroom uit en nam ze het bedrijf van haar vader over. ‘Als ik nu terugkijk, denk ik dat 28 jaar best wel jong is om aan het hoofd van zo’n grote onderneming te staan’, peinst Elske hardop. ‘Mijn kracht ligt in mijn gevoel voor commercie, mijn creativiteit en het snel stappen kunnen en durven nemen. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor het ondernemerschap. Het was emotioneel gezien ook nog eens een heftig jaar, zeker na de aanslagen op 11 september, maar toch hebben we daar als bedrijf niet erg onder te lijden gehad. Voor de meeste mensen zat de vakantie er toen immers alweer op. Klanten die wel een reis via ons hadden geboekt en het niet aandurfden om naar Amerika te gaan, boden we de gelegenheid de vlucht kosteloos uit te stellen. Onze reputatie was al goed, maar op die manier hebben we alleen maar extra goodwill gekweekt.’
Missie
Onder Elskes leiding groeide het bedrijf uit tot een grote onderneming, wat er onder meer toe leidde dat Elske in maart werd uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2017. ‘Mijn missie is om meer jonge vrouwen aan te moedigen om te gaan ondernemen. In Nederland is het nog steeds zo dat van de mensen met een toppositie slechts 6% vrouw is. Dat heeft alles met mentaliteit en traditionele gedachtegang te maken. Er zijn maar heel weinig vrouwen die een groot bedrijf leiden en daar kan dus nog veel terrein gewonnen worden. Het heeft ook te maken met een soort stigma waar je als vrouw mee benaderd wordt. Als ik met mijn kinderen naar het consultatiebureau ging en daar meldde wat voor baan ik had, kreeg ik vaak reacties als ‘Moet dat nou?’.’
Young Lady Business Academy
‘Dit jaar ben ik de Young Lady Business Academy gestart, waarmee ik jonge vrouwen wil inspireren en motiveren om hun professionele droom, een succesvolle onderneemster of zakenvrouw worden, na te jagen. Een week lang begeleid ik ze, samen met dertien andere powervrouwen uit de zakenwereld. In de zomer hebben we de eerste groep gehad en in november is er opnieuw een klas. Ik vind het geweldig om dit te doen en ik ben ook zeker van plan om dit in de toekomst voort te zetten. Het is waardevol als ik iets kan meegeven en iets voor deze jonge vrouwen kan betekenen. Je hoeft als meisje of vrouw helemaal niet te kiezen tussen het moederschap en een carrière in de zakenwereld. Het is heel goed te combineren.’
Carrière vs moederschap
Elske is zelf ook moeder. Haar zoons zijn 13 en 10 jaar. ‘Drie jaar nadat ik directeur-eigenaar was geworden, is de oudste geboren. De zwangerschap en bevalling waren niet zonder complicaties en dat heeft me wel een belangrijke les geleerd, namelijk dat ik van het leven wil genieten en de dingen wil doen waar ik blij van word. Dat betekent voor mij dat ik er wil zijn voor mijn gezin, maar me ook vol passie wil overgeven aan mijn bedrijf. Dat gaat niet vanzelf; daarvoor moet je wel alles goed geregeld hebben. Ten eerste steunt mijn echtgenoot me in alles en ten tweede laat ik me ontzorgen: ik doe online boodschappen, heb een werkster en een tuinman, en zelfs mijn kleding wordt voor me uitgezocht en gekocht. Daardoor heb ik tijd over om voorzitter te zijn van de ouderraad, de medezeggenschapsraad en de oudercontactgroep van school. Ik wil gewoon die betrokkenheid houden.
Quality time
Mijn man heeft ook een eigen bedrijf en we zorgen er altijd voor dat één van ons er is als de jongens thuiskomen. Of ze gaan naar opa en oma. Als ik thuis ben, wordt er niet gewerkt. Dan ben ik er voor mijn beide zoons. Ook al zijn ze dan al 13 en 10, ze hebben mij nog wel nodig als moeder. Ze vinden het wel leuk dat ik een bedrijf heb en Zakenvrouw van het Jaar ben, maar verder is dat voor hen niet zo boeiend. Zij leven in hun eigen werkelijkheid.
Eigen werkgeluk
Of één van hen later het bedrijf zal overnemen? Dat weet ik niet’, realiseert Elske zich. ‘Zij hebben hun eigen kwaliteiten en daar mogen ze verder in groeien. Ik vind het belangrijk dat ze gaan voor hun eigen werkgeluk en zich niet laten leiden door geld. Als je je blijft focussen op je doel, ook wanneer er moeilijkheden op je pad komen, kom je er wel. Het gaat niet vanzelf, maar je wordt er wel heel blij van.’
-
In 2015 schokte ze haar trouwe fans met het nieuws dat ze ging stoppen met schrijven, maar intussen heeft de bestsellerauteur haar besluit herzien. ‘Ik was even klaar met fictie schrijven, klaar met het thrillergenre’, bekent Marion Pauw. ‘Ik had een enorme faalangst ontwikkeld.
-
Al vanaf haar 21ste had Annelies Rulkens-Zielman een leidinggevende functie in het bedrijfsleven. Toch bestond ook altijd de wens om een eigen organisatie op te bouwen. Na een hectische periode in haar leven was het tijd om de stap te wagen.
-
Samen met echtgenoot Wybren startte Grytsje Dykstra in 1995 Werpsterhoeke Tuinmeubelen, een zaak in exclusieve tuinmeubelen in het Friese Wytgaard. Dit bleek een gouden greep, want het bedrijf was direct een enorm succes. Er brak echter een zware tijd aan toen Wybren plotseling overleed, maar Grytsje zette het bedrijf voort.
-
Ze maakte een indrukwekkende carrière door. Samen met echtgenoot Jonnie Boer maakte Thérèse een driesterrenrestaurant van De Librije in Zwolle. Met een hotel, kookschool, delicatessenwinkel, het restaurant Brass Boer op Bonaire en sinds 2019 de bistro-brasserie Brass Boer Thuis in Zwolle zetten zij een waar culinair imperium neer.
-
Genietend kijkt Joke de Kruijf om zich heen in de intieme theaterzaal van het Apollo First Theater in Amsterdam, waar zij poseert voor de camera van ForYou. ‘Ik kom hier regelmatig om nieuwe producties te zien die op dit podium worden uitgeprobeerd. Het zou leuk zijn om zelf ook een keer in het Apollo First te staan.
-
Ze stond zeven jaar geleden aan de wieg van Breast Care Nederland om een nieuw rolmodel borstkankercentrum op te richten.
-
Ze heeft tientallen kookboeken op haar naam staan, is culinair publiciste, was in 2014 en 2015 samensteller en schrijver van de Nationale Eettest, ze had tot begin van dit jaar een dagelijkse kookrubriek in diverse grote dagbladen, is jurylid van het tv-programma ‘Heel Holland bakt’, boegbeeld van de Taskforce ‘Gezond eten met ouderen’ en adviseert ziekenhuizen over gezonde voeding.
-
Ze heeft het succes nooit nagestreefd, maar kreeg het ook beslist niet cadeau. Else Hardjopawiro behaalde tweemaal de top. De eerste keer was het puur uit overlevingsdrang en plichtsbesef, de tweede keer volgde ze haar passie.
-
Mannen zijn anders dan vrouwen. Ze denken anders, voelen anders, communiceren anders en hebben op een andere manier lief. Het is voor ons vrouwen vaak een groot raadsel hoe dat mannenbrein precies werkt. Dat zorgt nog weleens voor het nodige onbegrip.
-
Mannen zitten anders in elkaar dan vrouwen. Ze denken anders, voelen anders, communiceren anders en hebben op een andere manier lief. Het is voor ons vrouwen vaak een groot raadsel hoe dat mannenbrein precies werkt. Dat zorgt nog weleens voor het nodige onbegrip.