
Hoe kun jij je zelfverzekerder voelen binnen jouw team?
Je was altijd één van de vaste waarden van je voetbalteam, maar sinds die vervelende en langdurige blessure start je vaak op de bank. In het begin vond je dat niet meer dan logisch. Een volledige wedstrijd was op dat moment nog teveel van het goede. Maar intussen voel jij je weer 100% wedstrijdfit en toch word je niet iedere keer opgesteld. En dat knaagt aan je zelfvertrouwen.
Uitstraling
Je móét een manier zien te vinden om te laten zien dat jij het weer kunt. En dat heeft niet alleen met fitheid te maken, maar ook met zelfvertrouwen. Jij moet die zelfverzekerdheid weer uitstralen. Dat lijkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar wees ervan overtuigd dat je dat jezelf kunt aanleren. Dat is tenminste wat ik vrijwel dagelijks als mental sportcoach bij Confiant doe.
Onzekerheid
Wanneer je iets wilt bereiken in je sport is daar talent en veel training voor nodig. Maar om écht te kunnen vlammen, moet het ook in je hoofd goed zitten. Je moet niet worden afgeleid door gedachten. Wat als ze mijn vervanger beter vinden dan mij? Wat nu als ik niet (meer) met die prestatiedruk kan omgaan? Hoe kan ik de verwachtingen die aan mij gesteld worden, overtreffen? En wat gebeurt er als ik weer een blessure krijg?
Mental sportcoach
Jij wilt je weer zelfverzekerder voelen binnen je team, en ik kan je daarbij helpen. Ik kan ervoor zorgen dat je leert omgaan met prestatiedruk, blessures en tegenslagen. Ik leer je hoe je je focus kun houden en hoe je effectief omgaat met stress. Ik laat je zien hoe je je optimaal kunt concentreren en je helemaal gaat toewijden aan jouw zo geliefde sport.
Goede voorbereiding
Dat begint al met heel eenvoudige tips. Zoals een goede voorbereiding. En daarmee bedoel ik niet alleen dat je je sporttas het best al de avond van tevoren kunt klaarzetten, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt, maar ook dat je doelen stelt die haalbaar zijn. Voer ze uit en stel je doelen bij als dat nodig is. Het lijkt een open deur, maar blijf trainen en oefenen om je skills verder te perfectioneren totdat ze een automatisme worden. Pas zodra je ze automatisch kunt uitvoeren, is er ruimte in je hoofd wanneer zich een onverwachte situatie voordoet.
Mental sportcoaching helpt je om je zelfverzekerd te voelen
Rust
Een andere open deur is ontspanning en slaap. Het lijkt misschien zo vanzelfsprekend, maar het is minstens net zo belangrijk als je trainingen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en dat geldt ook voor je hoofd. Zolang het in je hoofd blijft doormalen, verspil je kostbare energie die je nodig hebt om te pieken op jouw belangrijke (sport)moment. Om het hoogst haalbare in je sport te bereiken, moet je soms offers brengen. Dus sla die feestjes af en schuif nachtjes doorhalen ver voor je uit. Ooit heb je daar weer tijd voor, maar nu is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan.
Gezonde stress
Op de dag dat jij wilt laten zien wat je waard bent, zorg je dat je je kunt concentreren. Hoe sta je ervoor? Is er genoeg spanning in je lijf? Bij teveel spanning kun je ademhalingsoefeningen doen en bij te weinig spanning zul je jezelf moeten oppeppen. Neem een houding aan waar het zelfvertrouwen vanaf straalt. Jij bent er helemaal klaar voor. Het zijn misschien eenvoudige tips, maar ze werpen wel hun vruchten af.
Maak het verschil!
Mental sportcoaching is net zo belangrijk als de fysieke training. Zorg dat het goed zit in je hoofd, want dat kan nét het verschil maken. Het verschil om écht te vlammen!
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen.
-
Is een personal trainer alleen geschikt voor topsporters?
-
Vind je het leuk om te sporten, maar heb je geen zin of tijd om telkens naar de sportschool te gaan? Dan kan het een idee zijn om je sportsessies gewoon thuis uit te voeren. Om dit optimaal te doen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de juiste fitnessapparatuur.
-
De sportscholen zijn sinds 18 december gesloten. Heel Nederland kreeg een déjà vu van het afgelopen jaar. Ook eind 2020 sloten de sportscholen om pas weer in mei 2021 open te gaan. Natuurlijk hopen we allemaal van harte dat het de komende maanden sneller zal gaan. Maar er is niemand die hier antwoord op kan en wil geven.
-
We verzinnen maar al te graag doelen voor onszelf, maar we laten het er ook vaak bij zitten. Gedachten als ‘het goede moment om te beginnen komt nog wel’ zorgen ervoor dat we maar blijven uitstellen. Maar zoals het afgelopen jaar liet zien, is de toekomst niet zo vanzelfsprekend.
-
Er wordt druk geklust in het fitnesscentrum dat zo onderhand een totale metamorfose lijkt te hebben ondergaan. ‘Dat is allemaal onderdeel van onze visie om ons binnen vijf jaar te onderscheiden van andere fitnesscentra’, glundert eigenaar Hans Eekhof niet zonder trots. ‘In de toekomst willen we ons niet meer profileren als een sportschool, maar als een sportclub.
-
Is het je ooit opgevallen wat je doel is in je leven, waar je de warmte kunt voelen, de rust kunt horen en het geluk kunt zien? Nee? Precies, we ‘vallen af’ in onze dagelijkse bezigheden.
-
Resistance bands is Engels voor weerstandsbanden. Door middel van deze banden kun je de sportoefening zwaarder maken, maar ook kun je door middel van oefeningen met deze weerstandsbanden blessures verminderen.
-
Als jij graag in beweging bent, is het frustrerend wanneer dit niet mogelijk is door een ongelukje tijdens het sporten. Misschien ben jij wel door je enkel gegaan gedurende het hardlopen of staat een spier op spanning door een té fanatiek potje voetbal.