
Het mentale aspect van sporten
Je hebt twee soorten sporters: de grootste groep sporters vindt het vooral leuk en gezellig om fit en vitaal te blijven. Daarnaast is er ook nog een groep die voor het hoogst haalbare gaat. Sporters die álles uit zichzelf willen halen en een doel willen behalen, de beste willen zijn. Om dat te kunnen bereiken, is het niet alleen belangrijk dat je fysiek in topconditie bent, maar ook tussen je oren moet het goed zitten.
Mental sportcoaching
Wanneer je je niet voor 100% kunt concentreren tijdens trainingen, op je doelen of tijdens een wedstrijd, zul je nooit optimaal kunnen presteren. ‘Dat mentale stuk is zó belangrijk’, weet Amanda de Mos. Als mental sportcoach leert zij sporters van allerlei disciplines mentale vaardigheden die nodig zijn om te groeien en zich te ontwikkelen binnen hun sport. ‘Er kunnen zoveel dingen zijn die de prestaties in de weg staan’, vervolgt Amanda. ‘Hoe ga je om met prestatiedruk of de verwachtingen van jezelf of je omgeving? Of met tegenslagen of blessures? Hoe ga je om met (wedstrijd)stress of bereik je het optimale punt van concentratie? En hoe houd je deze focus vast tijdens de wedstrijd? Het zijn zomaar wat voorbeelden van gedachtes of overtuigingen die je prestaties behoorlijk in de weg kunnen zitten. En dat is overigens niet alleen van toepassing op de sporter zelf, maar ook op de trainer of coach. Ook hen kan ik ondersteunen bij de wijze waarop de training geven of coachen. Sluit hun manier van training geven aan bij de sporter of het team? Hoe maak je een team van een team? Om goed te kunnen presteren, is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan en iedereen zich optimaal kan concentreren: sporters, team én coach!’
‘Dat mentale stuk is zó belangrijk bij sporten’
Psyschologie en coaching
Na bijna 20 jaar in de psychiatrie werkzaam te zijn geweest, startte Amanda de Mos in 2015 haar eigen praktijk. Haar kennis en ervaringen breidde ze uit met aanvullende opleidingen en cursussen op het gebied van EMDR (trauma- en angstbehandeling), cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Toen haar kinderen op een steeds hoger niveau begonnen te sporten, besloot ze zich volledig op haar ‘oude’ passie te richten en sinds ze de opleiding ‘Sportpsychologie en coaching’ succesvol heeft afgerond, mag ze zich officieel ‘mental sportcoach’ noemen.
Gemotiveerd!
‘Amanda heeft het selectieteam van onze dansstudio geanalyseerd en mij als coach gecoacht. We hebben hiermee inzicht gekregen in een jaren oud probleem, op sociaal en prestatievlak! Ze heeft ons dermate gemotiveerd en geholpen, dat we allen weten hoe we verder willen en weer gemotiveerd zijn, zonder het team over te nemen van mij als coach! Doordringend, oplossingsgericht en liefdevol heeft ze ons aangehoord, leren kennen en verder geholpen. We zijn haar erg dankbaar!’ – Tessa de Wilde, Coach Dansstudio Jan Postema
-
Sportscholen worden drukker bezocht dan ooit. Waar vroeger de gym alleen voor de echte bodybuilders was, doet tegenwoordig bijna iedereen (zo nu en dan) wel eens aan krachttraining. Ook de thuisgym wordt steeds populairder.
-
Een fitnessruimte aan huis hebben is een droom voor veel mensen. Het biedt gemak, privacy en flexibiliteit om op elk gewenst moment te sporten. Maar niet iedereen heeft de luxe van een extra kamer in huis om als fitnessruimte in te richten.
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Zwaar werk, sporten en ongetrainde “gekke” bewegingen uitvoeren: ons lichaam kan er wat van. Beweging werkt als volgt: onze spieren zitten vast aan banden en pezen. Banden zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft en pezen geven de beweging door aan de botten.
-
Is een personal trainer alleen geschikt voor topsporters?
-
Vind je het leuk om te sporten, maar heb je geen zin of tijd om telkens naar de sportschool te gaan? Dan kan het een idee zijn om je sportsessies gewoon thuis uit te voeren. Om dit optimaal te doen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de juiste fitnessapparatuur.
-
De sportscholen zijn sinds 18 december gesloten. Heel Nederland kreeg een déjà vu van het afgelopen jaar. Ook eind 2020 sloten de sportscholen om pas weer in mei 2021 open te gaan. Natuurlijk hopen we allemaal van harte dat het de komende maanden sneller zal gaan. Maar er is niemand die hier antwoord op kan en wil geven.
-
We verzinnen maar al te graag doelen voor onszelf, maar we laten het er ook vaak bij zitten. Gedachten als ‘het goede moment om te beginnen komt nog wel’ zorgen ervoor dat we maar blijven uitstellen. Maar zoals het afgelopen jaar liet zien, is de toekomst niet zo vanzelfsprekend.
-
Er wordt druk geklust in het fitnesscentrum dat zo onderhand een totale metamorfose lijkt te hebben ondergaan. ‘Dat is allemaal onderdeel van onze visie om ons binnen vijf jaar te onderscheiden van andere fitnesscentra’, glundert eigenaar Hans Eekhof niet zonder trots. ‘In de toekomst willen we ons niet meer profileren als een sportschool, maar als een sportclub.
-
Is het je ooit opgevallen wat je doel is in je leven, waar je de warmte kunt voelen, de rust kunt horen en het geluk kunt zien? Nee? Precies, we ‘vallen af’ in onze dagelijkse bezigheden.