Sportliefhebber? Train je mentale vaardigheden ook!
Merel (39) vertelt: ‘Maandenlang was ik aan het trainen voor de halve marathon in Berlijn. Dit zou mijn eerste halve marathon worden, en ik wilde natuurlijk een mooie tijd neerzetten. Vooral in het begin ging het trainen, naar mijn idee, goed. Ik trainde volgens een strak schema dat ik kreeg van mijn trainer, en ging bijna elke dag hardlopen. Om in topconditie te zijn, deed ik daarnaast ook nog veel krachtoefeningen. Ook lette ik nauwlettend op mijn voeding. Van mijn omgeving hoorde ik dat ik zo goed bezig was. Zelf merkte ik dat ik mezelf wel erg veel druk oplegde, en dat het trainen en alles eromheen haast een obsessie werd. Op een gegeven voelde moment voelde ik elke keer tijdens het hardlopen een zeurende, stekende pijn in mijn linkervoet. Om aan de verwachtingen van buitenaf én aan mijn eigen strenge eisen te voldoen, bleef ik echter gewoon doorgaan met trainen; iets wat totaal niet slim bleek te zijn.’
Het was echt mis
‘In de week vóór de halve marathon voelde ik namelijk dat het echt mis was. En dat zag de fysio ook: die constateerde een stressfactuur bij me. Door deze blessure, waarschijnlijk ontstaan door overbelasting en overtraining, kon ik de marathon niet lopen. Dat was een fikse tegenslag. Al dat harde werken, helemaal voor niets. Het deed pijn om op Instagram de foto’s voorbij te zien komen van alle sporters die de marathon wél liepen. Omdat ik teleurgesteld was en kwaad was op mezelf – waarom had ik die rust niet gepakt toen ik het nodig had? – heb ik twee maanden na mijn herstel niet meer hardgelopen. Toch begon het weer te kriebelen: het hardloopvirus is gelukkig niet snel uitgewerkt. Omdat ik doorhad dat mijn mentale gestel óók wel wat training kon gebruiken, heb ik de hulp van een mental sportcoach ingeschakeld. Dankzij haar heb ik ook op het gebied van mentale groei heel wat stappen gezet. Zo ben ik nu beter in staat om naar mezelf en mijn lijf te luisteren, en met tegenslagen om te gaan. Binnenkort is het zover: dan loop ik de marathon van Berlijn, nu écht. Het zou leuk zijn als ik een mooie tijd weet neer te zetten, maar ik hoop er vooral van te kunnen genieten.’
Mentale training is net zo belangrijk
Het verhaal van Merel illustreert dat trainen méér is dan alleen aandacht besteden aan de fysieke, tactische en technische aspecten van je sport. Wil je jezelf ontwikkelen en groeien als sporter, dan zul je ook je mentale vaardigheden aan een training moeten onderwerpen. Want hóé hard je je ook in het zweet werkt, als jij mentaal nog wat stappen hebt te zetten, komt niet alles eruit wat je in je hebt. Zo heeft bijvoorbeeld stress een grote impact op je sportprestaties. Die stress krijg je bijvoorbeeld als je je eigen resultaten vergelijkt met die van je medesporters – in het echt of op social media. Als je erachter komt dat zij met ogenschijnlijk minder moeite betere of snellere resultaten hebben, dan kan dat stress opleveren. Dat kan ontmoedigend werken. Om net zo goed te worden als die anderen, ga je misschien nog wel harder en vaker trainen, waarbij je je eigen grenzen totaal uit het oog verliest. Met blessures en overbelastingsklachten tot gevolg. Of misschien gooi jij – uit frustratie, vermoeidheid en teleurstelling – het bijltje er maar bij neer. Je stopt met het uitoefenen van je favoriete sport, en je sportschoenen belanden ergens in een stoffig hoekje. En dit is toch niet wat je wilt? Denk maar terug aan je oorspronkelijke doel: beter worden in je sport.
Sporten draait niet alleen om fysieke gezondheid
Hulp!
Als mental sportcoach help ik jou het mentale stuk op te lossen. Samen gaan wij aan de slag met het aanleren van de mentale vaardigheden die jij nodig hebt om jezelf te ontwikkelen binnen je sport. Hierdoor kom jij tot de prestaties die je wilt bereiken. Of je nou een individuele topsporter bent, of een enthousiaste teamsportrecreant, en of je nou aan voetbal, ballet of paardrijden doet: ik help je graag! Zo begeleid ik je bijvoorbeeld bij herkenbare (sport)kwesties als:
- Op welke manier kan ik mezelf geschikte doelen stellen, en hoe train ik hier het beste voor?
- Hoe kan ik omgaan met de druk en de verwachtingen die mijn omgeving mij oplegt?
- Waarom vergelijk ik mezelf met anderen?
- Op welke manier stoom ik mezelf klaar voor die marathon of wedstrijd?
- Hoe laat ik mijzelf niet uit het veld slaan door een tegenslag of blessure?
- Hoe verleg ik mijn eigen grenzen, maar zorg ik er ook voor dat ik niet te ver ga?
- Hoe kan ik zelfverzekerder worden over mijn prestaties als individuele sporter of teamsporter?
Ontmoet Amanda
Als gecertificeerd mental sportcoach is het mijn doel om jou te laten groeien op sportgebied. Hierbij gebruik ik de vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn jarenlange werk in de psychiatrie, en die ik heb opgedaan tijdens diverse aanvullende opleidingen en specialisaties zoals trauma- en angstbehandeling, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en Sportpsychologie & Coaching. Heb jij veel stress, of heb je klachten die te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen, oververmoeidheid of burn-out? Ook dan help ik je graag! Naast mental sportcoaching kun je bij mij namelijk ook terecht voor psychosociale therapie. Daarnaast bied ik regelmatig diverse workshops en mentale trainingen aan, ook op aanvraag.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Vind je het leuk om te sporten, maar heb je geen zin of tijd om telkens naar de sportschool te gaan? Dan kan het een idee zijn om je sportsessies gewoon thuis uit te voeren. Om dit optimaal te doen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de juiste fitnessapparatuur.
-
December is een maand die bekendstaat om gezelligheid en lekker eten. Dat begint al met de pepernoten, marsepein en banketletters en eindigt met oliebollen en champagne. Geen wonder dat veel vrouwen in januari massaal beginnen met lijnen en sporten.
-
Sportscholen worden drukker bezocht dan ooit. Waar vroeger de gym alleen voor de echte bodybuilders was, doet tegenwoordig bijna iedereen (zo nu en dan) wel eens aan krachttraining. Ook de thuisgym wordt steeds populairder.
-
Een fitnessruimte aan huis hebben is een droom voor veel mensen. Het biedt gemak, privacy en flexibiliteit om op elk gewenst moment te sporten. Maar niet iedereen heeft de luxe van een extra kamer in huis om als fitnessruimte in te richten.
-
Dat beweging goed is voor jezelf en je lichaam hebben velen onder ons al in hun oren geknoopt. Maar toch is het soms lastig om de juiste sportvariant te vinden. Al helemaal wanneer je na het opgeven van je geliefde sport weer opnieuw op zoek moet. Pauline (46) weet hier alles van.
-
Al een tijdje loop je rond met het idee om te beginnen met yoga. Maar op één of andere manier weerhouden je gedachtes jou ervan om echt te starten. Het voelt toch als iets zweverigs.